“Kendimi çok iyi ifade ediyorum ama karşımdakiyle bir türlü anlaşamıyorum, ne düşündüğünü ne hissettiğini anlamakta zorlanıyorum.” diyenler için insan psikolojisi hakkında 7 kitap önerisini derledik!
İnsan Olmak – Engin Geçtan
1983 yılından itibaren tekrar tekrar basılan ve okurla oluşan yapıcı ilişki nedeniyle hala etkisi devam eden İnsan Olmak kitabında, Engin Geçtan insan olmanın ikilemini anlatıyor. Hayatla ve insanın kendiyle yüzleşmesine alan açan kitap insan psikolojisi hakkında mutlaka okunması gerekenler arasında yer alıyor.
İletişim Çatışmaları ve Empati – Üstün Dökmen
Bireysel ilişkilerde, aile içerisinde, iş ortamında veya herhangi bir ortamda oluşan iletişim çatışmalarına çözümler öneren kitap, geleneksel kültüre ve bugünkü yaşam biçimine yeni bir bakış açısı sunuyor. Psikolojiye, sanata ve edebiyata ilgi duyanlar için iletişimin hiç akla gelmeyen türleri bu kitapta!
Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk – Dr. Bruce D. Perry – Maia Szalavitz
Olağandışı durumlara maruz kalmış çocuklara yardım eden ve onların hayata yeniden tutunmasına yardımcı olan dünyaca ünlü çocuk psikiyatristi Dr. Bruce Perry, Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk kitabında karşılaştığı travma vakalarını, bilimsel olarak irdeliyor ve bunları herkesin anlayacağı hikayelere dökerek açıklıyor.
Seninle Başlamadı – Mark Wolynn
Kitap psikolojik travmalara getirdiği farklı bakış açısıyla merak uyandırıyor. Aynı zamanda geleneksel psikoterapinin, ilaçların ve diğer müdahale yöntemlerinin uzun süredir çözemediği problemlerin ortadan kaldırılması konusunda da dönüştürücü bir yaklaşım sunuyor.
Çürümenin Kitabı – Emil Cioran
Rumen filozof Emil Cioran’ın Fransızca yazdığı ilk eseri olan Çürümenin Kitabı, nihilist bir dile sahip. Yoğunlaştığı konu ise bireylerde hastalık veya akıl hastalığı olarak ortaya çıkabilen çürüme kavramı. Fransız edebiyat ödülü olan Rivarol Ödülü’ne layık görülen, aforizmalarla dolu kitap, yaşamın anlamsızlığını ve toplumun yozlaşmasını konu ediniyor. İnsan psikolojisi hakkında farklı konulara değinerek düşünmek ve öğrenmek isteyenlerin başucu kitapları arasında.
Kurtlarla Koşan Kadınlar – Clarissa Pinkola Estés
Kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler içeren Kurtlarla Koşan Kadınlar, 19. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak kadınların yapması gereken ilk şeyin içlerindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor ve kadınların içlerinde yatan sınırsız güç ve yaratıcılığın, kurtların doğal yapısında var olduğunu savunuyor.
İnsan İnsana – Doğan Cüceloğlu
İnsan ilişkilerinin temelindeki iletişim üzerine bilgilerin yer aldığı kitap, kendi içinde sürekli değişip dönüşen ve yeniden tanımlanan insanın karşı taraf ile kurduğu bağı inceliyor. İnsan hayatını mercek altına alıp, insana dair her hikâyeden bir anlam çıkarabilen bilgeliğiyle Doğan Cüceloğlu, kimliklerin ötesinde, canların temas içinde olduğu “insan insana” bir ilişkinin mümkün olduğunu hatırlatıyor. İnsan psikolojisi temelli bu kitap, halihazırda var olan kalıpları tekrarlamaktan kurtulabilmek, insan ilişkilerine anlamsal derinlik getirebilmek için iletişim süreçlerini en uygun ve etkili bir biçimde uygulamaya yönelik bilgi ve deneyimleri sunuyor.