Ah şu takviyeler! Kontrolsüz kullanıldıkları gibi üzerinde bir o kadar da şehir efsanesi dönüyor ki! Bu şehir efsaneleri çoğu kişinin takviyelere karşı ön yargı oluşturmasına, kiminin de abartılı kullanarak sağlığından olmasına sebep oluyor. Peki, biz kadınların sağlıklı bir beden için gerçekten hangi vitamin-mineral değerlerine listemizde ilk sırada yer vermemiz gerekiyor? Ya da takviye yapmak gerçekten bu kadar önemli mi? Cevaplar için yazıyı okumaya devam etmelisin!

Kadınlar için önemli ilk 5 vitamin-mineral

Demir

Demir eksikliği toplumumuzda kadınlarda sıkça rastlanan problemlerden bir tanesidir. Bununla beraber demir eksikliği kadınların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir faktördür. Bu eksiklikle beraber saç dökülmesi, devamlı üşüme, sürekli uyku hali, yorgunluk, düşük bağışıklık, hamilelikte düşük olasılığı ve yavaş metabolizma gibi problemler de beraberinde gelmektedir.

Bu yüzden özellikle kadınların belirli aralıklarla demir değerlerini kontrol ettirmesi gerekmektedir. Birçok kişide bu seviyeler demirden zengin bir beslenme ile düzeltilse de, çok düşük seviyelerdeki demir değerlerine sahip olan bireylerde bu seviyeyi yükseltmek beslenme ile pek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden bu gibi durumlarda uzman eşliğinde takviye kullanılması en doğru olan çözümler arasındadır. 

B12 vitamini 

Erkeklerde fazla eksikliği görülmese de B12 vitamini kadınlarda neredeyse 3 kişiden birisinde eksikliği görülen vitamin türlerinden birisidir. Diğer bir yandan B12 vitamin eksikliği kadınlarda; uyku hali, unutkanlık, sık hasta olma, kansızlık, metabolizma yavaşlığı gibi olumsuzluklara yol açabilmektedir.

Bu vitamin başlıca hayvansal kaynaklı gıdalar olan et ve süt ürünleri ile yumurtada bolca bulunmaktadır. Fakat gözden kaçan en önemli nokta ise ne yazık ki bu vitamin eksikliği çoğu bireyde sadece beslenme ile giderilememektedir. Bunun en büyük faktörü ise emilimden kaynaklı çıkan problemlerdir. Bu yüzden bu bireylerin B12 vitaminini takviye olarak kullanmaları şarttır.

Kalsiyum- D vitamini 

Kemik sağlığında vazgeçilmez ikili; kalsiyum ve D vitamini! Kadınlarda özellikle 30 yaş sonrasında yavaşça kayıpları görülmeye başlanan kalsiyum miktarını desteklemek adına gereken miktarlarda takviye yapmak gerekebilir.

Diğer bir yandan eksikliği en çok görülen vitaminlerden olan d vitamini de kemik sağlığını desteklemesinin yanı sıra, özellikle kadınları meme kanserine karşı koruyucu özellikle gösteriyor. D vitaminini güneş dışında ne yazık ki beslenme ile karşılayabilmek mümkün değil, bunun için uzman eşliğinde doğru takviye yapmak önemli.

Folik Asit 

Özellikle gebelik düşünüyorsan, kanda folik asit değerlerine baktırman önemli! Daha çok yeşil yapraklı sebzeler ile kuru baklagillerde bulunan folik asit, genelde gıda kaynaklı yeterince alınabilmektedir. Fakat bazı koşullarda (örneğin hamilelik, genetik eksiklikler) uzman kontrolünde dışarıdan takviye olarak alınmalıdır.

Magnezyum 

Çoğumuzun kan tahlillerinde göz ardı ettiği bir mineral türü; magnezyum! Magnezyum temelde kas fonksiyonlarında yardımcı olmakla beraber, spor yapan bireylerde önemli minerallerde ilk sırada yer alıyor. Bununla beraber yapılan araştırmalar magnezyumun özellikle PMS dönemine bağlı anksiyete, kabızlık ve ağrıları hafiflettiğini söylüyor! Özellikle bu dönemlerde fazla ağrı çekiyorsan; magnezyum değerlerine baktırman ve gereğinde takviye alman gerekebilir!

Bonus Omega-3 

Kadınların her döneminde destekçi takviyelerden bir diğeri Omega 3 takviyesi! Omega 3 başta bağışıklığı arttırmanın yanı sıra birçok kanser türüne karşı da koruyucu etki taşımaktadır. Yapılan araştırmalar Omega 3’ün özellikle kadınlarda meme, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine karşı korumada etkili olduğunu söylemektedir. Omega 3 temelde balıkta bulunmakla beraber, vücutta biyoyararlılığı en yüksek olan formu takviye olan formudur. Bu yüzden düzenli Omega 3 takviyesi kullanmanda fayda var. 

Takviye almak zararlı mı?

Toplumumuzda ne yazık ki takviye almaya karşı büyük ön yargılar oluşmaktadır. Bilinenin aksine, takviyeler doğru koşul ve miktarda kullanıldığında sağlık için yararlıdır. Gıda takviyeleri her konuda olduğu gibi kontrolsüzce ve uzman yardımı olmadan kullanıldığında zarar verici olabilir. Fakat normal koşullarda gıda takviyelerinin amacı; normal beslenme ile yeterli düzeyde sağlanamayan vitamin ve mineral değerlerine dışarıdan destek vermek ve sağlık kalitesini arttırmaktır. Bu yüzden ön yargı oluşturmadan; gerekli koşullarda uzman eşliğinde bu takviyeleri kullanmanda hiçbir sakınca yoktur.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:



Dyt. Beyza Kuşcu

1993 yılında İstanbul’da doğan Beyza, 2015 yılında İzmir Şifa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde yarı burslu olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini takiben, halen çalışmakta olduğu Formeo Beslenme ve Diyet Danışmanlık merkezinde iki sene boyunca staj yaptı, ardından çalışmaya başladı. Üç senedir hizmet verdiği Formeo’da, Kilo Yönetim Diyetisyeni olarak görev yapmaktadır....



BLOOM SHOP