YAZAN: SILA BAKIR

FOTOĞRAF: Tree photo created by freepik

Şirketlerin neden var olduklarını, ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını belirttikleri bir iki cümlelik açıklamalara mission statement, yani dilimizdeki karşılığıyla misyon deniyor. Bu kısa açıklamalar şirketlerin temel değerlerini ve inançlarını belirleyerek, uzun dönemli hedeflerinin sağlamlaşmasını sağlıyor. Dünya çapında büyük başarılara imza atmış şirketlerin ortak noktalarından bir tanesi de güçlü misyonları olarak karşımıza çıkıyor.


Dünya teknoloji devi olarak da bilinen Apple’ın misyonu “Yenilikçi donanım, yazılım ve hizmetlerle müşterilere en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak.”, Google’ınki ise “Evrensel olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir bilgi için dünyanın bilgisini düzenlemek.”

Misyon kişisel boyutta kullanılabilir mi?

İnsanların yapmak istedikleri şeyler konusunda başarısız olmalarının nedeni genellikle hedeflerinin ve odaklarının belirgin olmamasıdır. Başarıyı aradıkları süreçte, başarılı olma çabasıyla kim olduklarını unutarak çok fazla yola saparlar. Güçlü bir misyona sahip olmak ise başarılı olma yolunda verilen kararlara rehberlik eder ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak konusunda odaklanmaya destek olur.

Kişisel bir misyon belirlemek aşağı yukarı kurumsal bir misyon belirlemek gibidir. Bu misyon; inançlarımızı, savunduklarımızı ve değerlerimizi somutlaştırdığımız bir hayatı nasıl yaratmak istediğimizi ortaya koyar. Misyon, başkalarının onayından ayrı olarak, bizim kişisel başarı tanımımız olur.  

Kişisel misyonun formu da tıpkı kurumsal olan gibi birkaç cümleden oluşur ve hayatta gitmek istediğimiz yönü işaret eder. Tıpkı bir pusula görevi üstlenerek gitmek istediğimiz yoldan şaşmamamızı sağlar.

Kişisel misyon nasıl yazılır?

Kişisel misyonu belirlemek konusunda yardımcı olan bu egzersiz, kişinin hayat amacıyla yeniden bağ kurmasını sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken şey tamamen kişisel olarak sorulan “neden” sorusuna cevap verebilmek.

Birinci aşama: “Neden” sorusuna cevap bulmak

Bu soruya cevap verebilmek için aşağıdaki sorulardan faydalanarak bir beyin fırtınası yapmak öneriliyor:

  • Bu sabah yataktan kalmamda bana ne ilham verdi?
  • Doğuştan sahip olduğum güçlü yanlarım neler?
  • Hayatımdaki başarıyı nasıl ölçerim?
  • Neyin arkasında, neyin karşısında dururum?
  • Ne gibi aksilikler yaşadım, bunlardan neler öğrendim?
  • Gelecekte hangi değerlere, karakter özelliklerine ve yeteneklere sahip olmak istiyorum?
  • Günlük davranışlarıma hangi ifadeler rehberlik ediyor?
  • Hayatımda hangi ilişkileri geliştirmek istiyorum?
  • Her gün nasıl hissetmek istiyorum?

İkinci aşama: Kısa ve öz bir cümle kurmak

Hayat amacını işaret eden bu misyonun 3 cümleyi aşmaması, içinde gerçek değerleri barındırması ve kısa ve öz olması gerekiyor.

Üçücü aşama: Olumlu bir dil tercih etmek

Misyon belirlerken kullanılan cümlelerin kısa ve öz olması kadar önemli olan bir diğer unsur da pozitif bir dil tercih etmek. İstenmeyenleri belirtmek yerine istenen özelliklere olumlu cümle kalıpları ile odaklanmak gerekiyor.

Kişisel misyon örnek cümleleri

Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız endişelenmeyin; bu çok normal. Aşağıdaki örnek cümle kalıplarından esinlenerek veya birbirleriyle eşleştirerek tamamen özgün olması gereken kişisel manifestonuzu oluşturabilirsiniz. İyi şanslar!

  • “Başarmak/yapılmak istenen şey veya dönüşmek istenen kişi”. “Başarının/dönüşümün neden önemli olduğu”. “Hangi davranışlar veya eylemler ile bu başarının/dönüşümün elde edileceği”.
  • “2-3 değer veya prensip”. “Bu değer veya prensiplerle yaşamanın kişiye ne katacağı”. “Bu değer veya prensiplere göre yaşamak için kişinin kullanacağı spesifik davranışlar”.
  • “Takdir edilmek ve zevk alınmak istenen şeyler”. “Bunları takdir etmek ve bunlardan zevk almak için günlük olarak yapılabilecekler”.

Tamamen kişisel olan ve hedefiniz için izlemeniz gereken yolu tanımlayan misyonunuzu belirlemek şartlar ne olursa olsun yolunuzu kaybetmemeniz için size yardımcı olacaktır!



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP