Artan tüketim çılgınlığı sebebiyle zihnimiz gibi evlerimiz de adeta birer depoya dönüşmüş durumda. Hayatımızda var olan stresle başa çıkmaya çalıştığımız yetmez gibi bir de evimizin dağınıklığını gidermek için uğraşıyoruz. En son ne satın aldığınızı düşünün. Ona gerçekten ihtiyacınız var mıydı ya da kaç kere kullandınız? Asıl soru ise; evinizdeki eşyalara teker teker baktığınızda size mutluluk veriyor mu?
Marie Kondo, toplama ve düzenleme konusunda bir uzman. The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing (Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla: Japon Toplama ve Düzenleme Sanatı) adlı kitabında yaşantımızı kökünden değiştirecek “Kon Mari” adını verdiği metodunu anlatıyor ve kalıcı sonuçlar elde edeceğimizin garantisini veriyor.
Kon Mari metodu dağınıklıkla baş etmemizi kolaylaştıran öğretilerden biri. Bu öğreti, daha az tüketmek ve daha az eşyaya sahip olmak gerektiğini öğütleyerek daha nezih ve daha kaliteli bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Temelini Feng Shui felsefesinden alan Kon Mari metoduna göre, evdeki her eşyanın bir işlevi ve görevi olmalı; eğer bir eşya işe yaramıyorsa, işlevini kaybettiyse ve onu artık sevmiyorsak yaşantımızdan uzaklaştırmalı ya da ihtiyacı olan bir başkasına vermeliyiz. Böylece o eşyanın enerjimizi tüketmesinin de önüne geçmiş oluruz.
Metotta sevdiğimiz, kullandığımız, işimize yarayan ve bizde olumlu duygular uyandıran eşyaların hayatımızda yeri olması gerektiğine de vurgu yapılıyor. Kısaca eşyalarımıza karşı kendimize sormamız gereken “Bu eşya bana mutluluk veriyor mu?” olmalı.
Eğer yeni bir eşya satın almak istiyorsanız Kon Mari metoduna göre evden bir başka eşyayı çıkarmanız gerekiyor. Böylece gereksiz alışveriş yapmanız engelleniyor. Siz de her alışveriş girişiminizde hayatınızı baştan aşağı düzene koymak ya da gözden geçirmek için yeni bir fırsat elde etmiş oluyorsunuz.
Kon Mari metodu ile eşyalarınızı nasıl toplarsınız?
Metodun en temel kuralı; eşyaları kategorilerine göre ayırmak. Toplaması kolay eşyalar olan kıyafetlerden başlayabilirsiniz. Daha sonra da sırasıyla; kitaplar, kağıtlar (örnek olarak faturalar, kartlar, broşürler..), aksesuarlar, makyaj malzemeleri ve anı değeri taşıyan eşyalarınızı alt kategorilere ayırarak düzenleme yapabilirsiniz.
İlk olarak belirlediğiniz kategorideki eşyalarınızı bir yerin üzerine serin ve hepsini tek tek elinize alıp size iyi enerji veriyor mu, sizi mutlu ediyor mu diye sorun. Eğer elinizdeki eşyanın enerjisini sevmiyorsanız onu evden çıkarın. Size enerji vermeyen ve mutsuz eden eşyaları ihtiyaç sahibi insanlara bağışlayarak başkalarının mutlu olmasına da vesile olmuş olabilirsiniz.
Daha sonra kalan eşyalarınızı Kon Mari metoduna göre düzenlemeniz gerekiyor. Örneğin; kıyafetleriniz kalından inceye göre veya katlanacak kıyafetlerinizi de dik şekilde katlayarak düzenlerseniz hem yerden tasarruf edersiniz hem de bir parçayı yerinden çıkardığınızda dolap düzenini bozmamış olursunuz. Örnek olarak çorap katlama tekniğini daha açık anlatmak gerekirse linke tıklayabilir ya da açıklamayı okuyabilirsiniz.
Önce tam açık olarak her iki çorabı üst üste koyun. Sonra onları ortadan ikiye katlayın. Daha sonra iki aşamada katlayarak dürüm yapın. Böylece toplam üç katlama hamlesi ile çorapları düzenlemiş olursunuz.
Kon Mari metodunu izlerken işinizi kolaylaştıracak adımlar
İlk adım: Evinizi ve yaşamını toparlayacağınıza dair kendinize söz verin ve kararlı olun.
İkinci adım: Hayalini kurduğunuz yaşam tarzını düşünüp odaklanın.
Üçüncü adım: Elinizden çıkarmanız gerekenlerle vedalaşın!
Dördüncü adım: Eşyalarınızı bulunduğu konuma göre değil kategorilere göre yerleştirin.
Beşinci adım: Doğru sırayı takip edin. En çok neyi kullanıyorsanız en kolay ulaşacağınız yere onu yerleştirin.
Altıncı adım: Mutlu olup olmadığınızı kendinize sorun!
Bu aşamaları kaydettikten bir süre sonra hızınızı alamayıp evde ne kadar çok şeyin gereksiz olduğunu fark edecek ve belki de eşyaları ayıklayıp atma konusunda ikinci turu planlayacaksınız. Acele etmeyin. İlk aşamada bu başarınızın tadını çıkarın!
Özetle, evinizde çok fazla eşya tutarak hem yaşam alanınızı daraltmış oluyorsunuz hem de enerjinizi düşürüyorsunuz. İhtiyacınız olmadığı halde sahip olduğunuz eşyalarla etrafınızı doldurarak gerçekten neye ihtiyacınız olduğu gerçeğini gözden kaçırıyor olabilirsiniz.
Dışarıdaki hayatın yeterince stresli olduğu bu dönemde, evdeki enerjiyi yükseltmek ve mutlu olmak için kendinize alan açmak sizce de çok mantıklı değil mi? Bütün eşyaları ortaya sermek, atılacakları ayırmak ve kalanları yeni bir düzen ile tekrar yerleştirmek ilk bakışta ürkütücü geliyor olabilir. Ancak başladıktan ve hayatınızı ne kadar kolaylaştırdığını gördükten sonra bütün kategorileri bu metodu göre düzenlemek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Hayatınızı ve bütün gün yaptıklarınızı düşündüğünüz zaman, zaten ne kolay ki?
Daha fazlası için…
Eğer yaşantınızda Kon Mari metoduna daha fazla alanda yer vermek istiyorsanız farklı kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Kon Mari metodunun App Store’da uygulaması da yer alıyor. Böylece öğretiyi her an cebinizde taşıyabiliyorsunuz.
Kaynak: konmari.com, goop.com