Koşu hem bedensel hem de zihinsel sağlık açısından son derece faydalı bir spordur. Koşmanın faydaları ve koşuya başlamak için 5 nedeni listeledim! 

1. Koşu kalbi dinç tutar

Kalbi dinç tutmak için ara ara ona yapacak daha fazla iş vermek; nabzı, kan dolaşımını ve solunumu biraz hızlandırmak gerekir. Koşu da işte tam olarak bunu yapar.

Yanınızdakiyle konuşabildiğiniz rahat bir tempoda, nefes nefese kalmadan yapılan hafif tempo koşular kalbi dinç tutmak için yeterlidir. Zamanla koşuların temposunu arttırmak ve ara ara hızlı koşmak da mümkündür. Kalp – bilinçli spor yapıldığı takdirde – yüksek tempolu koşularla da baş edebilecek yetkinliktedir.

Fakat iki noktaya dikkat etmek gerekir. Var olan rahatsızlıkların – ister koşu, ister futbol ya da basketbol olsun – genel olarak egzersiz ve özellikle de yoğun egzersiz sırasında tetiklenme olasılığı artar. Bir de yaş arttıkça kendini bir şikayet olarak belli etmeyen sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimali de ne yazık ki yükselir.

Bu nedenle; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık gibi bir sağlık sorunu olanların, aile geçmişinde kalp, damar rahatsızlıkları görülenlerin, hatırı sayılır miktarda sigara ya da alkol tüketenlerin ve herhangi bir sağlık şikayeti olmasa bile 40 yaşını aşmış olanların koşuya başlamadan önce mutlaka kapsamlı bir sağlık muayenesinden geçerek koşabileceklerine dair doktorlarından yeşil ışık almaları gerekir.

2. Koşu kas liflerini kuvvetlendirir

Genellikle kuvveti hacimli kaslar ve vücut geliştirme sporu ile özdeşleştirir; koşunun bizi kuvvetlendirdiğini bilmez ya da göz ardı ederiz.

Koşu da kas liflerini kuvvetlendirir. Biz koştukça, koşu sırasında yoğun olarak devreye giren karın, bel, kalça, bacak bölgesindeki kaslar kuvvetlenir. Hem sinir hücreleri ile kas lifleri arasındaki işbirliği gelişir hem de kas lifleri yeni doku yatırımı yaparak hacim kazanır.

Fakat amaç, örneğin, vücut geliştirmekse koşunun dışarıdan ağırlık kullanılarak yapılan direnç egzersizleri kadar etkili olduğunu pek tabi söyleyemeyiz.

3. Koşu kemikleri kuvvetlendirir

Koşu darbeli bir spordur; vücut her adımda bir darbe alır. Sezgilerimiz bize darbeden uzak durmamızı söyler. Gerçekten de darbenin fazlası kas, kemik ve eklem yaralanmalarına yol açar.

Öte yandan kararında darbe kemik dokusunun mineral yoğunluğunu arttırarak gelişimi teşvik eder. İşin püf noktası ise hızı ve mesafeyi birden bire arttırmadan vücudu hafif hafif zorlamaktır.

Fakat özellikle ayaklarda, dizde, kalçada, belde; içe doğru basma, ayak baş parmağında şekil bozukluğu, çekiç parmak, çengel bacak, fıtık gibi kemik ya da eklem sorunları varsa koşmak faydadan çok zarar getiriyor olabilir. Bu nedenle bu tip sağlık sorunları olanların koşup koşmamak konusunda önce doktorlarına danışmaları; doğru ayakkabı seçimi, tabanlık kullanımı ve koşu tekniği konularına herkesten bir parça daha fazla dikkat etmeleri gerekir.

4. Koşu kilo kontrolünü kolaylaştırır

Bir örnek vereyim; 35 dakikada koşacağınız 5 kilometre bazal metabolizmanın üzerine size yaklaşık 300 – 350 kalori harcattırır. Dakika başına 8 ila 10 kaloriden bahsediyoruz. Bu tempoda koşmaya devam ederseniz bazal metabolizmanın üzerine saatte 480 ila 600 kalori daha harcamış olursunuz. Bunlar hiç de azımsanacak rakamlar değil.

Fakat amaç kilo vermekse koşmak tek başına yetmez. Ne yediğimize, ne kadar kalori tükettiğimize de mutlaka dikkat etmek zorundayız.

5. Koşu beyni dinç tutar

Eskiden beyin hücrelerinin kendini yenileyemediği düşünülürdü. Şimdi ise vücudun her gün binlerce yeni beyin hücresi ürettiğini ve egzersizin beyindeki yeni hücre oluşumunu hızlandırdığını biliyoruz. Bilim bize koşan farelerdeki yeni beyin hücrelerinin sayısının koşmayan farelere göre daha fazla olduğunu söylüyor. Koşmak için bundan daha iyi bir neden olabilir mi?

İlginizi çekebilir!



Ayşegül Miroğlu

1975 yılında İstanbul’da doğan Ayşegül, 1993 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nden, 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite mezuniyetini takiben IBM Türk Limited Şirketi’nde çalışmaya başladı. IBM’deki çalışma hayatı boyunca yurt içinde ve yurtdışında farklı bölümlerde farklı görevler üstlendi. 2014 yılında hayatında yepyeni bir sayfa açmaya karar verdi...



BLOOM SHOP