Pek çok mekanın dekorasyon öğeleri arasında, yoga ve meditasyon merkezlerinde, spiritüel festivallerde ve etkinliklerde mandalalara mutlaka rastlamışsınızdır. Mandala nedir, birbirinden farklı pek çok şekli ahenk ve denge içerisinde sunan bu birbirinden enteresan ve estetik çizimler ruhumuzu nasıl şifalandırır, gelin birlikte inceleyelim.
Mandala nedir?
Mandala, Sanskritçe kökenli bir sözcük olup manda (enerji) ile la (kap) hecelerinden meydana gelir. Yani mandalanın sahip olduğumuz enerjiyi tutan, saklayan ve koruyan spiritüel bir döngü olduğunu söyleyebiliriz. Hindistan ve Tibet’ten büyüyerek günümüze kadar ulaşan mandala akımı, çizimden meydana gelen bir çeşit sanatla terapi hareketidir.
Daima daire şeklinde, iç içe dönen çizgi ve şekilleri esas alan mandalalar kendi içimize ve öz beniliğimize yaptığımız veya yapacak olduğumuz ruhani yolculukları sembolize eder. Mandalanın derininde uyum, denge ve sükûnet vardır. En eski ve evrensel sembollerden biridir.
Tarih boyunca psikanaliz alanında psikolojik dengeyi, Taoism inancında kozmik dengeyi, dinler tarihinde inancı ve Tanrı’ya dönüşü, meditatif düşünce sisteminde farkındalığı ve benliğin keşfini ifade etmek için kullanılmıştır. Pagan kültüründe mandala üç temel olgunun; beden, zihin ve ruhun temsilidir.
Mandalanın faydaları
- Zihni sakinleştirir.
- Konsanstrasyonu arttırır.
- Önemsiz detaylardan sıyrılarak bütüne odaklanmanızı sağlar.
- Farkındalığı arttırır.
- Huzur ve sakinlik aşılar.
- Kendinizi farklı bir yolla ifade etmenize olanak tanır.
- Yaratıcılığınızı geliştirir.
- Denge kurmanızı yardımcı olur.
- Sabırlı olmayı öğretir.
- Stres ve kaygıdan uzaklaştırır.
Kendi mandalanızı oluşturmanızın 3 yolu
Mandala çizmek belirli bir beceri veya çizim tekniği gerektirmez. Hatta mandala çiziminde amaç, estetik bir eser ortaya çıkarmaktan çok kendi içimize dönerek meditatif boyuta ulaşabilmektir. Büyük bir yuvarlak şeklinde tasarlamanız gereken mandalanın içi için kullanacağınız renk ve şekil seçimi tamamen size kalmıştır.
Kağıt üzerine çizim yapacaksanız başlangıç aşamasında ihtiyacınız olan sadece bir kağıt, kalem, pergel ve cetvel. Bunların haricinde renkli kalemler, markerlar ve hayal gücünüze göre çeşitli boya veya teknikler de kullanabilirsiniz.
Adım 1: Kendinize sakin bir çalışma alanı belirleyin
Kimsenin sizi bölmeyeceği, yaratıcılığınızı dilediğiniz gibi ortaya koyabileceğiniz bir çalışma alanı belirleyerek eşyalarınızı bu alan içerisine özenle yerleştirin. Rahat bir pozisyon alın. Hafif bir müzik, hoş kokulu tütsüler ve mumlarla bulunduğunuz ortamı daha meditatif bir hale getirerek enerji akışınızın mandalanız üzerinde şekillenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Adım 2: Mandalanıza özel bir amaç belirleyin
Yapacağınız mandalaya bir anlam ve misyon yükleyerek onu hayatınız için daha spesifik hale getirebilirsiniz. O anki ruh halinizi, bilinçaltınızı ve düşüncelerinizi yansıtan mandalanız belki de içinizdeki öfkeyi, aşkı ya da minnet duygusunu sembolize ediyor. Farkında olmadığınız duyguları çizimle aktarabilmek ve karşılaşacağınız her türlü duyguya açık olmak için çaba gösterin.
Adım 3: Çizime başlayabilirsiniz!
Çizim aşamasında ilk dikkat etmeniz gereken konulardan biri doğru kalem seçimi. İlk deneyiminize mutlaka kolay silinebilir bir kalem kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Mandala çiziminde simetri önemli bir detay. Bu nedenle pergel yardımıyla simetrik bir daire oluşturmanız hem işinizi kolaylaştıracak hem de mandalanın spiritüel döngüsünün kusursuz görünmesine katkı sağlayacaktır.
Mandalanızın iç kısmının da simetrik ve estetik görünmesini istiyorsanız daireyi cetvel yardımıyla eşit parçalara bölerek ve noktalandırarak eşit ve uyumlu bir çalışma alanı haline getirebilirsiniz.
Yapacağınız şekiller, kullanacağınız kalın veya ince çizgiler, hayal ettiğiniz motifler tamamen size kalmış. Renk seçimleriniz için ise aşağıdaki renk sembollerinden yararlanarak kendi şifalı mandalanızı renklerin anlamıyla canlandırabilirsiniz.
Sarı: Mutluluk ve neşe
Turuncu: Farkındalık ve yaratıcılık
Kırmızı: Enerji, tutku ve sevgi
Pembe: Feminenlik, aşk ve naziklik
Mor: Spiritüellik, gizem ve içgörü
Mavi: İyileşme ve barış
Yeşil: Doğa, bağlanmak, birleşmek
Beyaz: Saflık, bilinç ve gerçeklik
Siyah: Güç