Sonsuzluğu ve tükenmeyen hayat enerjisini simgeleyen mandala, yüzyıllar boyu Budistler, Hindular, Kızılderililer gibi mandalalarda derin anlamlar bulan daha birçok topluluk tarafından kullanılmışlardır.  

Mandala nedir?

Sanskritçe’de “kutsal çember/daire” anlamına gelir ve evren, birlik, bütünlük ve ahengi temsil eder.

Mandalalar, daha sonra Carl Jung tarafından Batı’ya tekrardan kazandırıldılar. Carl Jung, mandalaların insan ruhunun bir yansıması olduğunu düşünüyordu. Onlara bakarak, kendi sezgisel doğamızın derinliklerine ulaşabileceğimize ve geçmişimizden gelen gömülü kalmış duygusal yaralara ulaşabileceğimize inanıyordu. 

Mandala ne için kullanılır?

Mandalalar, meditasyon sırasında sıklıkla kullanılır; bunun sebebi ise görsel bir uyarıcı olmalarıdır. Zihinlerimizi susturmamıza ve tekrarlayan düşünceleri durdurmamıza yardımcı olurlar, böylece daha yüksek bir farkındalık durumu elde edebiliriz. Bunu yaptığımızda doğuştan gelen bilgeliğimizin gün yüzüne çıkmasına izin veririz.

Mandalalar bize ruhsal bir düzeyde daha net bir bakış ve derin bir anlayış sunabilir. Kimliğimiz, ilişkilerimiz, kişisel hedeflerimiz, duygularımız, karakterimiz, sezgilerimiz, değerlerimiz, eğilimlerimiz ve hedeflerimizle ilgili farkındalığımızı geliştirebilir. Geçmişi anlamamıza yardımcı olabilir ve geleceğin bize neler getireceğine dair bize bilgi verebilirler.  

İlginizi çekebilir: Zihninize Meditasyon Etkisi Yaratan Aktiviteler

Meditasyon sırasında bir mandala kullanmak için, önceden belirlenmiş bir amaç olmalıdır.

Yaşamımızın birçok yönünü daha iyi anlamak isteriz, ancak, genellikle, diğerlerinden daha çok öne çıkan spesifik bir konu vardır. Aklımızı birkaç dakikalığına düşüncelerden arındırarak, zihnimizin asıl odaklanmamız gereken noktaya yöneldiğini görebiliriz.

Odaklanmak istediğimiz şeyleri düşünürken, mandalalara göz gezdirebiliriz. Nihayetinde gözlerimiz belli bir şeklin üzerine odaklanacaktır. Bir mandalanın diğerlerinden daha ilgi çekici gelme sebebi, onun rengi, şekli veya deseni olabilir. Bu tarz yüzeysel sebepler aslında önemli değildir. Aslında zihnimiz o an bize en çok anlam ifade edene yönlenmiştir. 

Bir mandala üzerinde durmanın amacı, benliğimizin gizli kalan gerçekleri hakkında netlik kazanabilmemiz ve bunun sonucunda bize rehberlik edecek bir bakış açısı bulmaktır. Ayrıca, kalbimizdekileri kişilere bakışımızı iyileştirmeye ve onlarla aramızdaki çözülmemiş sorunları çözmemize de yardım eder.  

Mandala nasıl yapılır?

Mandalanızı seçmek için 9 mandala içeren bir görüntüye iki dakika kadar bakın ve bu süre içinde gözlerinizi 5 saniyede bir kırpın.

Bu süre sonunda hangisi en çok sizi çektiyse o mandalaya odaklanın. Bir mandala seçtiğimizde, ne kadar zamanımız olduğuna ve dikkatimize süremize bağlı olarak, beş dakika kadar veya daha uzun bir süre meditasyon yapabiliriz. Mandalaları kullanmaya aşinalık kazandığınızda mandalalarla bağlantı kurmanın daha da kolaylaştığını göreceksiniz.

Doğal olarak daha uzun süre meditasyon yapmak isteyecek ve böylece daha net bir rehberlik almış olacaksınız. Ruhsal gelişim ve kişiseli gerçekleştirme ile ilgili son derece faydalı ve ilham verici bilgilerin sürekli olarak zihninize akmasını sağlayacaksınız.

Meditasyon yapmak oldukça kolaydır. Derin bir nefes alırken ve nefesinizi verirken, sadece mandala üzerinde yoğunlaşın, bakışları yumuşatın ve zihnin sakinleşmesine izin verin, böylece renkler ve şekiller daha canlı görünmeye başlayacaktır. Mandalaları kullanmaya alıştığınızda, kendinize özel bir yöntem geliştirebilir ve mandalalardan kendi istediğiniz yönde yararlanabilecek hale gelirsiniz.





BLOOM SHOP