YAZAN: DENİZ ORBAY

Meditasyon, zihinsel bir egzersiz, zihni eğitmek için bir yaklaşımdır. Aslında tam olarak hiçbir şey yapmama durumudur. Eylem yoktur, düşünce yoktur, duygu yoktur. Yalnızca anda var olduğunuzda meditasyon yapmış olursunuz. Meditasyonda herhangi bir eylemde bulunmaz, yargılamaz ve sadece gözlem yaparsınız. Farkındalığa ilk adım, bedeninizi ve zihninizi yakından gözlemlemektir. Meditasyon farkındalıktır ve farkındalıkla yaptığınız her şey meditasyondur. Farklı meditasyon yöntemleri bulunur. Önemli olan sizin ruhunuz ve bedeniniz için en doğru yöntemi bulmanızdır. Eğer doğru yöntem kullanılırsa kişide farkındalık yüksek bir düzeye ulaşır. Meditasyonunuzu yönlendirmek için aşağıdaki meditasyon yöntemlerini deneyebilirsiniz.


Rehberli meditasyon

Meditasyon nasıl yapılır sorusu için iyi bir çözüm olabilecek rehberli meditasyonlar son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi. Rehberli meditasyon, şahsen veya kayıttan bir başkası tarafından yürütülen, genellikle arka planda çalınan bir temaya ve rahatlatıcı bir müziğe sahip olan yöntemlerdir. Amaç veya temaya bağlı olarak, genellikle 10 ila 15 dakika arasındadır ve şifa, niyet ya da amaç bulmaya yöneliktir.

Başka bir kişi tarafından yönetildiği için, bu meditasyon tarzı yeni başlayanlar için mükemmeldir. Bunun yanı sıra mevcut pratiği geliştirmek veya enerjiyi ve dikkati belirli bir sonuca odaklamak isteyenler için faydalıdır. Uygulamalar üzerinden veya stüdyolarda rehberli meditasyon denenebilir. Benim en çok kullandığım ve sevdiğim Deepak Chopra ve Oprah’nın birlikte yönlendirdiği meditasyonların yer aldığı Chopra Meditation Center ve Headspace.

Nefes farkındalığı meditasyonu

Nefes farkındalığı meditasyonu, rahat bir koltukta oturarak, gözlerinizi kapatıp dikkatinizi nefesinizi gözlemlemeye, soluk alıp verme eylemine  verdiğiniz bir pratiktir.

Bu yöntem zihin – beden birlikteliğini sağlamak ve stresi azaltmak için etkili bir yoldur. Aynı zamanda nefes sizi şimdiki ana taşıyan çok etkin ve kolay bir hatırlatmadır. Bu meditasyonu her gün kolaylıkla uygulayabilir, iş yerinde ve evde stres anlarında faydasını görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nefes ve Beden Egzersizleri ile 4 Adımda Stresi Azaltın

İmgeleme meditasyonu

Dikkatimizi ve enerjimizi yönettiğimiz şey büyür ve gelişir, dikkatimizi çektiğimiz şey ise azalır. Bu nedenle imgeleme, görselleştirme, bedeni etkilemek için zihni kullanmanın ve niyetimizi gerçekleştirmenin güçlü bir yoludur. Bilinçaltı çok güçlüdür ve görüntülerle çok iyi çalışır.

Yaygın olarak kullanılan bir görselleştirme pratiği sağlığa odaklıdır. Beden ve zihninizi sağlıklı, canlı ve enerji dolu veya topraklanmış, huzurlu ve sakin olarak görselleştirerek, bunları hem zihinsel, hem de fiziksel olarak ortaya çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Başka bir yaklaşım ise görsel görüntüleri yaratıcı amaçlar için kullanmaktır. Hayatınızın, bir hedefinizi gerçekleştirdikten sonra nasıl görüneceğine dair zihninizde bir görüntü oluşturmak ve hedefe çoktan ulaştığınızı görmek, gerçekleştirmek istediğiniz sonuçları destekleyen bir yaşamı size sunar.

Japa veya mantra bazlı meditasyon

Japa meditasyonu, bugün bilinen en eski ve klasik tekniklerden biri olan mantra tabanlı bir meditasyon yoludur. “Mantra” sözcüğü, zihin aracı ya da zihin aleti anlamına gelir. Meditasyon süresince bir kelime veya cümle yinelenir ve odak süreç boyunca mantada olur.

Uygulama sırasında, zihin mantradan uzağa; başka düşüncelere, seslere veya fiziksel duyulara doğru kayarsa dikkati sadece mantranın tekrarına yönlendirmek yeterlidir. Mantra tekrarlandıkça mantranın anlamı ve enerji esansı ile bağ kurulur.

İlginizi çekebilir: Transandantal Meditasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dinamik meditasyon

Dinamik meditasyon, fiziksel eylemlerin dahil olduğu bir meditasyon şeklidir. Bu terim, 1970’lerin başında Osho tarafından kullanılmıştır.

Gevşeme, farkındalık ve sessizliğe zemin oluşturmak için derin nefes alma (dinamik), sallanma (kundalini), dans etme (natraj) gibi farklı teknikler kullanılır. Bu yöntemlerde zihnin odağı hareket ve nefes olacağından bir trans hali mevcut olur ve zihni izlemek kolaylaşır.

Birkaç farklı meditasyon türünü denedikten sonra, neyin yanına döndüğünüzle neyin yanınızda olmadığı hakkında daha iyi bir fikre sahip olabilirsiniz. Hatırlanması gereken en önemli şey, doğru ya da yanlış meditasyon olmamasıdır. Aynı hedefe giden birçok yol vardır ve yaşamın güzelliği kendi yolumuzu seçmemizden geçer.

Başlangıçta basit alıştırmalar yaparak meditasyon pratiğinizi  geliştirmek için her gün 15 ila 20 dakika ayırmanız yeterli. Düzenli uyguladığınızda hayatınızı değiştirecek bir sürü faydasını göreceksiniz.

Namaste!





BLOOM SHOP