Hızlı ve yoğun şehir temposunu yakalamaya çalışırken en büyük fedakarlığı uyku saatlerinizden mi yaparsınız? Cevabınız evet ise, bunu bir kez daha düşünün. Çünkü son yıllarda yapılan birçok araştırma, uyku ile bütünsel sağlığımız arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koymakta. Beslenme düzeni, günlük hareket kapasitesi, meditasyon ve nefes teknikleri gibi rahatlama yöntemleri kaliteli bir uykunun kilit noktaları. Ancak bu rutinlerin yanı sıra ise başvurabileceğimiz bir diğer adım da takviyeler! Melatonin ve magnezyum gibi takviyeler sağlıklı bir uykuyu desteklerken vücut üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor. İşte melatonin ve magnezyum hakkında bilinmesi gerekenler.

İlginizi çekebilir: Uykusuzluk Mu Yaşıyorsunuz? Nöroloji Uzmanı Uyumanızı Kolaylaştıracak Önerileri Açıklıyor

Melatonin ve magnezyum arasındaki temel farklar nedir?

Uyku sağlığını destekleyen melatonin ve magnezyum vücudumuzda oldukça farklı şekilde çalışırlar. Beraber veya ayrı ayrı kullanılabilen bu takviyeler doğru dozlarda alındığı zaman uyku kalitesini arttırır. Doğru doz ayarlaması pek çok değişkenle ilişkilidir ve uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Magnezyum beslenmemizle vücudumuza alabildiğimiz ve sağlıklı vücut fonksiyonlarında görev alan bir mineralken, melatonin vücudumuzda epifiz bezi tarafından doğal olarak üretilen ve uyku döngümüzün ayarlanmasında göreve alan bir hormondur.

Melatonin ve magnezyum dinlendirici, yenileyici ve sağlıklı bir uykunun anahtarı olsa da etkileri tamamen farklı mekanizmalar üzerinden işlemektedir. Kısaca birbirlerinin yerine geçemezler.

Peki beraber kullanıldıklarında birbirlerini destekleyen bu iki takviyenin farkları nelerdir?

Melatonin uyku döngüsünü kontrol ederken, magnezyum sinirleri yatıştırır.

İnsan vücudunda tüm gün bulunan ve akşam saatlerinde doğal olarak daha fazla salgılanan melatonin, kişinin uykulu hissetmesini sağlar. Sağlıklı bir gece uykusunu sürdürebilmek adına 12 saat boyunca yüksek seviyede salgılanmaya devam eden melatonin, sabah saatlerinde azalmaya başlar ve kişi uyanır.

Magnezyum ise tamamen farklı bir şekilde çalışır. Parasempatik sinir sistemini aktive ederek kişinin kendisini sakin ve gevşemiş hissetmesini sağlar.

Beyindeki melatonin ve magnezyum seviyeleri birbirleriyle ilişkilidir. İkisi de yüksek seviyedeyken kişi kendisini uykulu, düşük seviyedeyken ise uyanık hisseder. Magnezyum sinir sistemindeki sinyalleri yavaşlatmaktan ve melatonin salgısını düzenlemekten sorumludur.

Sirkadiyen ritimdeki görevleri

Melatonin ve magnezyum birbirleriyle ilişkili olsalar da uyku döngüsünü oldukça farklı şekilde etkilerler.

Tüm hücrelerin içinde metabolizma, açlık ve uyku gibi sistemlerin düzenli bir şeklide çalışmalarını sağlayan ve 24 saatten oluşan zaman dilimleri vardır. Magnezyum, hücrelerin içinde bulunan bu saatlerin düzenlenmesinde önemli bir göreve sahiptir. Yani magnezyum sadece beyni etkilemekle kalmaz, hücre aktivitelerinin düzenlenmesinde de anahtar bir rol oynar.

Melatonin de magnezyumla benzer şekilde bu döngüyü etkilese de görevi çok daha spesifiktir. Gözümüze ışık değdiği anda sırasıyla hipotalamus ve hormon salınımlarımızı kontrol eden SCN uyarılır. Ardından epifiz bezi melatonin salgısını düzenleyerek uyanmamızı sağlar.

Uykuya olan etkileri

Her iki takviye de bireylere uyku ihtiyacı hissettirse de bunu çok farklı yollarla yapmaktadır.

Melatonin hormonu uyku kalitesini artırırken gün içinde oluşan yoğunluğun ve uyku halinin önüne geçmektedir. Ayrıca bilimsel çalışmalarla uykunun REM periyodunu desteklediği de kanıtlanmıştır.

Magnezyumsa gün içinde oluşan yorgunluğa karşı etkili değildir. Fakat uykudan sonra dinlenmiş ve yenilenmiş hissetmeyi desteklediği bilimsel çalışmalarla ortaya çıkmıştır.

İlginizi çekebilir: Kaliteli Bir Uyku İçin 5 İpucu





BLOOM SHOP