Kilo vermek istiyor ancak “metabolizmam yavaş” veya “su içsem yarıyor” gibi bahanelerin arkasına saklanarak kendimizi mi kandırıyoruz? Metabolizma, yaş ilerledikçe yavaşlayarak kilo vermemizi güçleştirir. Bu, birçoğumuzun bildiği bir gerçek. Ancak ipleri elimize alıp yavaş metabolizmamızı hızlandırmak da mümkün!

Yavaş metabolizmanın göstergeleri nelerdir?

Asla veremediğiniz kilolar

Eğer yavaş bir metabolizmaya sahipseniz, özellikle karın çevrenizde inatçı kilolar olabilir. Geçmişte uyguladığınız egzersizler ve diyetler artık fayda etmiyor olabilir. Bu durumlar, yavaş bir metabolizmanın en sık görülen etkileri arasında yer alır.

Gaz ve şişkinlik 

Her öğünden sonra rahatsız edici bir şişkinlik yaşıyor musunuz? Yalnız değilsiniz! Milyonlarca insan mide ekşimesi, şişkinlik ve hazımsızlık gibi rahatsızlıkları her gün yaşıyor. Bu rahatsızlıklar; vücut ağrılarına, besin yetersizliğine, yorgunluğa ve enflamasyona yol açabilir. Yavaş bir metabolizmanın da göstergesi olabilir.

Hormon dengesizlikleri

Metabolizmanız yavaşlıyorsa, hormonlarınız da dengesini kaybedebilir. Cildiniz kurur, pullanır veya saçlarınız dökülebilir. Çok çabuk ve sık sık üşüyebilirsiniz. Bu durumlar, metabolizmanızın yavaşladığını ve hızlanmaya ihtiyaç duyduğunu işaret ediyor olabilir.

Dengesiz kan şekeri

Kan şekeri dengesizliği, karbonhidrat, tatlı krizlerini ve sık sık atıştırma ihtiyacını doğurur. Yedikten hemen sonra da tatlı bir uyku bastırıyorsa muhtemelen şeker seviyenizde ani ve iniş çıkışlar yaşıyorsunuzdur.

Peki bunların önüne geçmek için ne yapılmalı? İşte metabolizmanızı hızlandırmak için yapabilecekleriniz.

Atıştırmayın

Akşam yemeğinden sonra atıştırmayı bırakın ve sabah kahvaltısına kadar 12-14 saatlik bir yarım oruç diyeti (intermittent fasting) uygulayın. Bazı beslenme uzmanları, uyanır uyanmaz yemek yemek yerine 2 saat bekledikten sonra kahvaltı yapmanın kan şekerini dengeleyeceğini söylemekte. Atıştırma isteğini azaltmak için öğünlerinizde protein, sağlıklı yağ ve fiber tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Gıda intoleransına dikkat edin  

Gıda intoleransları, metabolizmayı olumsuz etkileyen sızıntılı bağırsak, otoimmün hastalıklar ve kronik enflamasyon gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olur. Gıda intoleransına sebep olan listenin başında, gluten, süt ürünleri, soya, yumurta, mısır, yer fıstığı ve tatlandırıcılar geliyor.

Intoleransınız olan gıdaları tespit edip, onları tüketmeyi bırakırsanız, metabolizmanızın hızlandığını göreceksiniz. Bol su içmeyi ihmal etmeyin. Yeterli su içmenin metabolizmayı yüzde 30’a kadar hızlandırdığı tespit edilmiştir.

Öte yandan, yalnızca yüzde iki oranında susuz kalmak, egzersiz performansının düşmesine, zindeliğinizi kaybetmenize ve yorgunluk belirtileri görmenize sebep olur. Bu yüzden gün boyunca su içtiğinizden emin olun. Yalnızca yemeğin yanında sindirimi kolaylaştırmak adına sudan uzak durun ama günün kalanında yanınızdan bardağınızı eksik etmeyin.   

Egzersizleriniz yoğun ve kısa olsun

Uzun süreli sporlar yerine hızlı etki gösteren egzersizleri tercih edin. Uzun mesafe koşuları gibi dayanıklılık egzersizleri vücudunuzun bozulmasına ve kas kaybına sebep olabilir. Vücudunuzu yağ yakma moduna sokmak ve metabolizmanızı hızlandırmak için, yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar yapın. Sabah yapacağınız bu tip egzersizler güne dinç ve hızlanmış bir metabolizmayla başlamanızı sağlayacak.

Stres yönetimi yapın 

Stres yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak kronik hale geldiğinde stres hormonu olan kortizol, kasları parçalayarak ve yağ depolayarak yavaş bir metabolizma etkileri gösterir. Metabolizmanızı hızlandırmak için meditasyon yapın, arkadaşlarınızla vakit geçirin ya da lavanta yağı ve mumlar eşliğinde rahatlatıcı bir banyo keyfi yapın.

Uykunuzu ciddiye alın

Her gece 7 ila 9 saat kesintisiz uyku uyuduğunuzdan emin olun. Bu, büyüme hormonunuzu ve açlık hormonlarınızı dengeye sokacaktır. Çalışmalar, iyi bir diyet sürdürmeniz halinde bile uykusuz kalmanın kilo vermeyi önleyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle, gece yarısı uyanık kalarak tüm çabalarınızı boşa çıkarmayın. Sadece bir gecelik uykusuzluk bile metabolizmanızı etkileyerek kilo alımına ve kan şekeri dengesizliğine yol açabilir.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Medical Daily, MindBodyGreen, Mayo Clinic





BLOOM SHOP