YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: ALASTIN SKINCARE

Yüzünüzü aynaya çok yaklaştırarak baktığınız o minik beyaz noktaların akne mi yoksa başka bir şey mi olduğuna karar veremiyor musunuz? Çok büyük bir ihtimalle baktığınız noktalar milia adı verilen, bebeklerden ileri yaşa kadar herkeste görülebilen zararsız bir cilt problemi! Sağlık açısından hiç bir negatif etkisi olmasa da cildinizin milialardan arınmasını tabi ki isteyebilirsiniz. Bunun içinse iki unsura dikkat etmeniz gerekir: Neyin milia, neyin beyaz nokta olduğunu anlamak ve size en uygun tedavi planını oluşturmak. Biz de sizin için milia nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilebilir sorularını cevapladık!


Milia nedir?

Milia cilt üzerinde beliren beyaz, acısız, ağrısız, minik noktalardır. Yüzde özellikle yanaklarda, burun kenarlarında, göz altında çıkar. Her yaştan kişide, bebeklerden ileri yaşlara kadar, çevresel etmenlere bağlı görülebilir. Cildin altında birikerek kistik bir yapı oluşturan keratin proteini yüzünden yaşanır. Doğal olarak sentezlediğimiz keratinin görevleri cildin en dış tabakasını oluşturarak bizi dış etmenlere karşı korumak ve tenimize pigmentini veren melanini üretmektir.

Milia ve akne birbirinden nasıl ayrılır?

Birçok kişi milia ve akneyi birbirine karıştırır. Her ikisi de ilk bakışta minik beyaz noktalar gibi görünse de çok belirgin bir farkla birbirlerinden ayrılırlar. Milialar cildin tamamen altında oluşurlar. Dışarıya açılan bir gözenekleri yoktur. Kapalı ve sert komedonlardır. Akne ise cildin yüzeyinde bulunur; dışarıdan müdahelelerle patlatılabilir, içi boşaltılabilir.

Milia neden olur?

Milianın oluşmasında rol alan ana tetikleyiciler güneş maruziyeti, yanlış bakım ve makyaj ürünleri kullanımıdır. Aynı zamanda iklim ve hava koşulları da miliayı tetikleyebilir. Yüksek nem seviyeleri olan bir yerde daha çok terleme ve sebum üretimi olacağından gözenekler tıkanmaya daha meyillidir. Keratin birikmesi de cildin ölü derilerini yeterli ve hızlı şekilde arındıramaması ve gözeneklerin tıkanması sonucu yaşanır.

Yanlış krem kullanımı

Özellikle göz çevresi gibi ince derilerin olduğu bölgelerde yanlış krem kullanmak ikincil milia tipine neden olabilir. Çok yoğun kremler, merhemler, yağ bazlı makyaj çıkarıcıları düzenli olarak kullanmak gözün altındaki gözenekleri tıkayarak milia formasyonu için altyapı oluşturabilir. Bu nedenle özellikle göz çevresinde ince yapılı, yağsız formda bir göz kremi kullanmak, ihtiyaca bağlı olarak ince tabakalar halinde kat kat uygulamak önerilir. Diğer kullanılan ürünlerde; kaş ve kirpik serumları, gözaltı kapatıcıları, pudra, farlarda da gözenek tıkayan maddelerin olmadığına emin olmak gerekir. Örneğin göz çevresinde sıklıkla kullanılan Hint Yağı milianın bir numaralı şüphelilerinden biridir!

Cilt travmaları

“Travmatik milia” adı verilen milia ise cilt üzerinde yaşanan yaralanmalar, yanmalar sonucu oluşabilir. Bu nedenlerle ortaya çıkan miliaların kalıcı olma riski de daha yüksektir.

Milia tedavisi nasıl olur?

Milianın tedavisinde bilinmesi gereken ilk ve belki de en önemli unsur asla kendi kendimize çıkarmaya, patlatmaya, iğne ile çıkarmaya çalışmamanız gerektiğidir. Evde yapılabilecek her tür çıkarma işlemi alerjik reaksiyonlara, enfeksiyona ve lekelenmeye neden olabilir. Ekstraksiyon bir yana milia görünümü herkes tarafından uygulanabilir başka kozmetik çözümler ile hafifletilebilir, iyileştirilebilir hatta önlenebilir.

Kimyasal peeling

Milia ve gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan siyah, beyaz nokta, akne gibi cilt problemleri düzenli bir peeling rutini ile büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Sıklığı ve şiddeti kişinin ihtiyaçları ve cilt yapısına göre değişecek biçimde her hafta 1-3 kere derinlemesine arındırmak gerekir. Peelinglerin amacı da ölü deri ve hücreleri cilt üzerinden atmaktır. Milia diğer cilt problemlerine oranla daha hassas bölgelerde, ince derilerde görüldüğü için akne için kullanılan bir peeling bileşeni milia için fazla kaçabilir. Uzmanlar tam da bu nedenle diğer peeling asitlerine oranla çok daha hassas ve dengeli bir yapıda olan glikolik asidi ve laktik asidi milia için önerir.

Retinol

Retinol hem bir tedavi hem de bir önleyici görevi gören bir cilt bakım bileşenidir. Hücre yenilenmesini desteklediği için cildin sürekli olarak ölü derilerini atmasını ve yeniden oluşmasını tetikler. Bu da gözenek tıkanması sonucu oluşan her tür cilt sorununa; milia, akne, beyaz ve siyah noktalara iyi gelir. Retinolü göz çevresinde kullanırken dikkatli olmak; yüze uygulama sıklığından daha az şekilde, iyi bir nemlendirici ile beraber uygulamak, gündüzleri de güneşten çok iyi şekilde korumak önerilir.

Güneş koruması

Güneş hasarının birincil sonucu derinin daha kuru, pürüzlü ve sert olmasıdır. Nemini kaybetmiş, oksidatif hasar almış bu cildin ölü derilerini arındırma yetisi de azalmaya başlar. Bu da gözeneklerin daha hızlı tıkanmasına; milia oluşumu için gerekli alt yapının hazırlanmasına neden olur. Güneşin zararlı ışınlarına karşı kendimizi korumak, milia oluşumunu da daha başlamadan önlemek için her gün mutlaka yüksek koruma bir güneş kremini tüm yüzümüze uygulamalı, gün içinde de ihtiyaca bağlı olarak tekrar tekrar sürmeliyiz.

Dermatolojik destek

Milia en inatçı cilt problemleri arasında sayılır. Tek başına bırakılırsa bile geçmesi aylar sürebilecek milia görünümü dermatolojik çözümler ile bir seansta yok edilebilir. Eğitimli bir güzellik uzmanı veya dermatolog tarafından yapılacak çıkarma işlemi cildin altındaki keratini lazer, ısı, kimyasal yardımı ile yıkmak veya özel bir iğne yardımıyla almaktan oluşur. Mikro-iğneleme de cildin dokusunu ve tonunu düzenlediği için milia tedavisinde olumlu sonuçlar verir.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP