YAZAN: BURCU ERBAŞ

Güneş kremi cilt kanserini, erken yaşlanma belirtilerini ve lekelenmeyi önlemede tek etkili çözüm olarak biliniyor. Yaz veya kış, içerisi veya dışarısı demeden her gün en az 1-2 parmak kadar sürülmesi gereken güneş kremleri formülleri bakımından ikiye ayrılıyor. Kremlerin nasıl bir teknoloji ile cildi koruduğu insan sağlığı ve çevre üzerinde farklı etkiler bırakıyor. Kimyasal ve mineral etken maddelerle oluşturulan her iki formülü de artısı ve eksisi ile ele aldığımız yazımızda, neden mineral güneş kremi kullanmanın daha güvenli olduğunu araştırdık.


Mineral güneş kremi nedir?

Mineral güneş kremleri etken madde olarak çinko oksit, titanyum dioksit gibi bileşikleri bulundurur. Cilt üzerinde bir tabaka halinde durarak bölgeye çarpan zararlı UVA/UVB ışınları geri yansıtırlar. Cilt tarafından emilmezler. Bu nedenle koruyucu etkilerini uygulanır uygulanmaz göstermeye başlarlar.

Mineral güneş kreminin artı ve eksileri

+Çevre dostu

Çevre Çalışma Grubu‘na göre güneş kremleri içerisinde bulunan etken maddeler içerisinde hem doğaya zarar vermeyen hem de güneşin zararlı ışınlarından koruyan içerikler çinko oksit ve titanyum dioksittir. Bu maddelerin özellikle nano partiküllere ayrılmayacak halde kullanılmaları koruyuculuklarını arttırır ve çevresel etkilerini minimize eder.

Klasik güneş kremlerinin içerdiği bazı kimyasal maddeler okyanus sağlığına ciddi oranda zarar verir. Yıkanırken veya denize, okyanusa girme esnasında doğal su kaynaklarına karışan bu etken maddeler uzun vadede denizlerde yaşayan hayvan ve bitki ekosistemlerini zehirleyerek ölümlerine yol açar.

Özellikle mercan resiflerinin canlı, sağlıklı kırmızı hallerinden beyaz ve ölü durumların geçmesinin arkasında iklim krizi ve okyanusların ısınmasından önce bazı kimyasal güneş kremlerinin olduğunu bilinmektedir. Mineral bazlı güneş koruyucuları herhangi bir hasara yol açmadıkları için kimyasal alternatiflerine oranla çevre dostudur.

+Akneli ciltlere uygun

Mineral güneş kremleri gözenekleri tıkamayan bir yapıya sahip oldukları için özellikle akneye yatkın ciltlerde çok iyi uyum sağlar. Aynı zamanda hassas ciltlerde de ekstra iritasyona sebep olmaz.

+Dayanıklı

Cildin üzerinde bir tabaka olarak duran mineral güneş kremleri yapılan her harekette, terlemede veya su değdirildiğinde çıkma riski ile karşılaşır. Bu nedenle gün içerisinde her 2-3 saatte bir yeniden uygulanması önerilir.

-Zor dağılma ve beyaz iz bırakma

Gözenekleri tıkamayan içerik listesine rağmen bir film gibi yüzü sarıp, cildin üzerinde oturduğu için mineralli güneş kremlerini uygulaması zor olabilir. Kalın, beyaz, dağıtması zor ve cilt üzerinde transparanlaşması biraz zaman alabilen bu kremlerin yeni teknolojilerle desteklenen kolay sürülebilir versiyonları birçok farklı güzellik markasında bulunabilmekte.

Kimyasal güneş kremi nedir?

Organik, karbon bazlı etken maddelerden üretilen kimyasal güneş kremleri güneşin zararlı ışınlarını ısıya dönüştürerek çalışırlar. Cilt tarafından emilen bu maddeler yüzeye çarpan UVA/UVB ışınları bir takım tepkimeler ile ısıya dönüştür ve daha sonra dışarıya salarlar.

Kimyasal güneş kreminin artı ve eksileri

+Az miktarda uygulama

Cilt tarafından emildiği ve kimyasal reaksiyona yol açarak çalıştığı için az miktarda sürülmesi bile tüm bölgeyi korumak için yeterlidir.

+Kolay sürülebilirlik

İnce yapılı, açık beyaz veya transparan renkli olan kimyasal güneş kremleri oldukça kolay sürülebilir bir forma sahiptir. İçerik listesi diğer etken maddelerle beraber iyi uyum sağladığı için güneş korumasının yanı sıra ek olarak içerebildikleri enzim ve peptiler sayesinde akne, parlama, yaşlanma karşıtı, nemlendirici veya parlaklık verici özellikler sağlayabilirler.

-İnsan sağlığına ve çevreye zarar verebilen içerik listesi

Kimyasal güneş kremleri uzun süreler boyunca oksibenzon, oktinoksat, avobenzon isimli etken maddeler ile üretildiler. Bu maddelerin günümüzde yürütülen araştırmalar sonucu hem insan sağlığına hem de çevreye oldukça zarar verdiği ortaya kondu.

Araştırmalar, oksibenzon ve avobenzonun kana karıştığını ve böylelikle vücudun birçok sistemine girdiğini göstermiştir. Bedende östrojen salgılanmasını taklit ettiği için özellikle hormonal dengeden sorumlu endokrin sistemine zarar verir. Bu hasar da alerjilere, hormonal dengesizliklere ve hücresel hasara yol açabilir.

Bu etken maddelerin mercan resiflerinin beyazlaşmasında büyük rol oynadığı, hatta resif ölümünde oynadığı etkinin iklim krizi ve okyanus sıcaklığının artmasından bile daha fazla olduğu da ortaya konmuştur.

Öte yandan birçok güzellik markası, yapılan yeni araştırmalar ışığında kimyasal güneş kremlerini endokrin sistemi bozan ve deniz yaşamına zarar veren etken maddeler kullanmadan üretmeye başladı.

Bizim tercihimiz

Mizon SPF50+ PA+++ – Cicaluronic Güneş Kremi

Yapılan araştırmalar, kimyasal güneş kremlerinin sağlık ve çevre problemlerine sebep olabileceğini gösteriyor. Güneşin zararlı ışınlarından korumada en az kimyasal formüller kadar etkili, akneli ve hassas ciltlere uygun mineral içerikler her anlamda daha güvenli bir seçim olarak öne çıkıyor.

Antioksidan Etkili Güneş Koruma Kremi



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP