Kimi zaman motive olmakta zorlanıyor kimi zaman modumuzun sebepsiz yere düştüğünü fark ediyoruz. Ancak mutluluk hormonlarını doğal yollardan aktive ederek esenlik halimizin kalıcı olmasını sağlayabiliriz. İşte mutluluk hormonlarını şaşırtacak hileler!
Vücudumuzdaki farklı bezler tarafından üretilen hormonlar; bilişsel, fizyolojik ve ruhsal birçok işlevin düzgün bir şekilde devam etmesinde önemli bir rol oynuyorlar.
Serotonin, dopamin, oksitosin ve endorfin gibi bazı hormonlar da ruh halini iyileştirmeye yardımcı olurken esenlik ve mutluluk halinin güçlenmesine destek veriyorlar. Klinik psikolog Dr. Michaela Dunbar, potansiyelimizi açığa çıkarmak ve mutluluk ve başarıya ulaşmak için Instagram hesabı @myeasytherapy‘de bu dört önemli hormonu şaşırtacak hileleri bir araya getirdi. İşte o hileler!
Serotonin
Her ne kadar egzersiz öncesinde üşengeçlik potansiyeli devreye giriyor ve bizleri “boşver yatmaya devam et” şeklinde uyarıyor olsa da spor sonrası motivasyonunuzun artığını ve kendinizi mutlu hissettiğinizi fark etmişsinizdir. İşte bu keyifli hissin ve ruh halindeki yükselişin altında serotonin yani mutluluk hormonu yatıyor.
Ruh halimizin yanı sıra iştah, uyku, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli beyin fonksiyonlarını da düzenleyen bu hormonun eksikliğinde ise uyku ve sindirim sorunları yaşanabildiği gibi kendimizi endişeli ve sinirli de hissedebiliyoruz.
Serotonin seviyelerini yükseltmek için Dr. Dunbar’ın önerileri arasında ise;
- Müzik dinlemek,
- Meditasyon yapmak,
- Açık havada tempolu yürümek, bisiklet sürmek ve yüzme gibi diğer egzersizleri yapmak,
- Günlük tutmak, yazı yazmak
- Güneş ışığında vakit geçirmek yer alıyor.
Dopamin
Ödül kimyasalı olarak da adlandırılan dopamin, motivasyon, hafıza ve dikkat gibi işlevleri düzenlemeye yardımcı oluyor. Vücudumuzda dopamin salınması, bizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive ediyor. Bu da zevk ve ödül duygularını da yaşamamıza neden olur.
Motive olmakta zorlanıyor olmamızın alt metninde ise dopamin eksikliği yatıyor olabilir. Bunun yanı sıra dopamin eksikliği düşük libido, konsantrasyonda azalma ve tükenmişlik hisleri ile de tarif ediliyor.
Ödüllendirici bir aktiviteye katıldığımızda ise vücudumuzda dopamin salgılanıyor. Dopamini şaşırtacak bu ödüllendirici hileler arasında;
- Öz bakım ritüellerini keşfetmek,
- Zihninize takılan işleri tamamlamak,
- Protein ve probiyotik içeren lezzet dolu yemekleri tatmak
- Kaliteli ve yeterli uyku yer alıyor.
Oksitosin
Aşk veya bağlanma hormonu olarak da bilinen oksitosin, doğum ve emzirme sırasında salınan, ebeveyn ve bebek arasındaki bağda önemli bir faktör olduğu gibi yetişkinler arasındaki pozitif bağlar söz konusu olduğunda da devreye giriyor. Bu sebeple ruh haliyle ilişkilendirilen mutluluk hormonları arasında kendisine yer buluyor.
Her ne kadar karşımızdaki kişiyle tanışır tanışmaz ona güvenmemizi ve bağlanmamızı sağlamasa da bu hormon, hayatımızdaki kişilere karşı olumlu duygularımızın yoğunlaşmasını sağlıyor. Aşk diye tabir edilen büyüyü tüm vücudumuzda hissetmek ve oksitosin hormonunun seviyelerini artırmak için önerilenler arasında;
- Sarılmak,
- Öpüşmek,
- Sohbet etmek,
- Arkadaşlarla vakit geçirmek,
- Hayvanlarla keyifli vakit geçirmek ve oyun oynamak,
- İltifat etmek,
- Cinsel yakınlık yer alıyor.
Dr. Dunbar’ın oksitosin seviyelerini artırmayı sağlayan hilelerinin yanı sıra araştırmalar, odaklanmayı ve motive olmayı sağlayan müziğin, kaygı ve stres seviyelerini azaltan yoganın, sakinlik ve esenlik duygusunu pekiştiren masajın da oksitosin üzerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.
Endorfin
Stres ve endişe azaltıcı hormon olarak da tanımlanan endorfinin, yoğun geçen bir iş gününün ardından arkadaşlarla buluşup sohbet ettiğinizde vücudunuzda “salındığını” hissetmişsinizdir. Sohbet içerisindeki esprilere yanıt olarak verdiğiniz kahkahalar ve kahvenin yanında gelen minik çikolatalı kurabiye de vücudumuzda endorfin salgılanmasına yardımcı oluyor.
Zevk ve esenlik duygularını artırmak ve ayrıca ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için hareket eden endorfin, adı üzerinde olduğu gibi stresle mücadele etmeye de yardımcı oluyor. Azalan depresyon ve kaygı, artan öz saygı ve gelişmiş bağışıklık tepkilerinin yanı sıra endorfin eksikliğinde ruh halinde olumsuz dalgalanmalar, artan ağrılar, kaygı ve stres görülebiliyor.
Endorfin seviyelerini artırarak hayata daha pozitif bakmak için Dr. Dunbar’ın önerileri arasında;
- Gülmek,
- Dans etmek,
- Egzersiz yapmak,
- Müzik veya resim yapmak,
- Sanatla iç içe olmak,
- Çikolatanın tadına bakmak,
- Baharatlı yemekler yemek
- Fiziksel dokunuşlar yer alıyor.
Bunları yanı sıra endorfinle ilgili yapılan araştırmalar da, vücutta endorfin salınımının 30 dakikalık egzersizden sonra gerçekleştiğini söylüyor. Rahatlamak ve esenlik duygusunu devam ettirmek için araştırmacılar, meditasyonu; biberiye, portakal, greyfurt veya bergamot gibi narenciye kokuları ile ylang ylang gibi öforik notaları koklamayı da öneriyor.