Çift terapilerinde en çok duyduğum sorulardan birisi, gerçekten böyle mutlu ve huzurlu ilişki yaşayan çiftler var mı?
Terapistlere başvuran ve eminim başvurmayan birçok çift bu sorunun cevabını merak etmektedir. İki tarafın da birbirini karşılıklı çok sevdiği durumda bile aslında ilişkiyi mutlu ve huzurlu bir şekilde yürütmek çok da kolay değil. Tarafların kendi kişilik özellikleri, ailelerinden geçen alışkanlıkları, iş ya da okul hayatlarında yaşadıkları stresleri, yaşama dair kaygıları, olumsuz geçmiş deneyimleri birleşince ilişkide tartışmalar kaçınılmaz oluyor.
Tartışmayı sıfırlayabildiğimiz bir ilişki gerçekçi olmasa da tartışmaların sıklığını ve şiddetini azaltmak mümkün!
İlişkilerde iletişim problemleri
İletişim dediğimiz şey, kişilerarası duygu ve düşünce alışverişidir. Sözlü ve sözsüz yöntemlerin hepsi bu alışverişin bir parçasıdır. İlişkilerde gördüğümüz en yaygın problemlerden biri ise iletişim problemleri yani çiftlerin aynı dilden konuşamamasıdır.
Bunun en temelinde yatan sebep, erkekler iletişimi problem çözme ya da bir bilgi aktarmak için kullanır yani nettirler. Tam da söylemek istediğini söylerler. Bu da onları kadınların gözünde “kırıcı ve duygusuz adam” pozisyonuna sokabilir.
Oysaki kadınların iletişim şekli daha dolaylıdır, sözlerinden ve hareketlerinden yola çıkıp ne istediğini anlayabilmek için biraz çaba sarfetmek gerekir. O söylemeden karşısındaki anlasın ister ama erkek de çoğunlukla bunu beceremez. Çiftlerin bu cinsiyet farklılığının farkında olup sevgilisinde kızdığı şeylere bir de bu gözle bakmaları gerekmektedir.
Partnerini başkaların sevgilileriyle karşılaştırmak, kendini mağdur hissetmek ilişkiniz ve kendiniz adına yapabileceğiniz en kötü şey! Unutmayın mükemmel insan ve mükemmel ilişki yoktur
Kavgadan sonra barışma
Öncelikle bir ilişkide tartışmanın hatta kavga etmenin son derece normal olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Farklı ailelerde yetişmiş, farklı ihtiyaçlara sahip insanlar olarak fikir ayrılıklarına düşmemiz ve bunların tartışmaya dönüşmesi çok normal.
O yüzden ben danışanlarıma öncelikle tartışıyor olmalarından dolayı üzülmelerinin yersiz olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Filmlerde, dizilerde, sosyal medyada ne görürsek görelim “gerçek” ilişkilerde kavga vardır. Bence önemli olan tartışmayı sonlandırabiliyor olmak ve sonrasına güzel devam edebilmek.
Bunun için şöyle önerilerim var:
1. Empati yapıp onun gerçek anlamda neye sinirlendiğini anlamaya çalışın, ona hak verecek noktalar arayın. Önemli olan her seferinde haklı çıkmak değildir.
2. Tartışmayı bitiremiyorsanız biraz mola verin. İki tarafında biraz nefes alması, aklını dağıtması iyi gelecektir. O konu illaha o gün bir sonuca bağlanmak zorunda değil.
3. Konu bittikten sonra hala soğuk davranarak onu cezalandırmaya çalışmayın.
Kitap önerileri
Külkedisi Terapide
Kişinin başkasını değiştirmek için harcayacağı çabayı kendisini değiştirmesi için kullanması gerektiğini söyler. Eğer prensin seni mutlu etmesini beklersen daha çok beklersin. Sen tek başına bulacaksın mutlu olmayı, senin değişen enerjin ile prensle olan ilişkiniz de bambaşka bir hal alacak.
Aşk Dersleri
Uzun bir ilişkiden oluşabilecek sarsıntılara değinen bu kitap, bir çiftin hikayesinden yola çıkıp çok güzel dersler veriyor.