Geleneksel şampuanlama yöntemini kullanmadan saç temizleme işleminin son dönemlerde yaygınlaşan adı: No Poo akımı!

Özellikle, işlenmiş ürünleri kullanmaktan kaçınan ve şampuanların, saç kremlerinin hem çevreyi hem de insan bedenini yüksek oranda kirlettiğinin bilincinde olanların tercih ettiği no poo akımını sizin için inceledim.

Şampuanların içeriğinde bulunan kimyasal maddeler, saç köklerinden ve cildimizdeki gözeneklerden vücudumuza girerek içeride toksinlere dönüşüyor. Dikkat edilmezse ilerleyen dönemlerde çeşitli deri hastalıklarına, göz bozukluğuna ve hatta hafıza problemlerine neden olabiliyor.

Aynı şekilde, kalitesiz ve saçınıza uygun olmayan ürünler kullandığınızda saç sağlığınız zarar görüyor. Dökülmelerle birlikte de saç kalitesinde bozulmalar meydana geliyor. Çevreye zararlarına baktığımız zaman ise geri dönüştürülmeyen plastik şişeler, suları kirleten kimyasal içerikler ve bu içeriklerin üretiminde oluşan atıklarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle şampuan kullanmamak bütçeyi olumlu yönde etkilerken daha az atık ve az malzeme ile daha çok işlev gerçekleştirmenize de olanak sağlıyor.

Peki, bu sorunlar sonucunda ortaya çıkan no poo akımı nedir ve nasıl uygulanır?

Şampuan, saç kremi, serum ve şekillendirici gibi kimyasallar uygulamadan sadece doğal içerikler ile saçlarınızı temizleyip şekillendirdiğiniz bir yöntem. Saçlarınızı su, karbonat ve elma sirkesi ile yıkıyorsunuz. Su ve karbonat saç köklerini temizlerken, elma sirkesi saçın parlamasını ve yumuşamasını sağlıyor. Saçlarınızı şekillendirmek için ise, Hindistan cevizi yağı gibi organik yağları tercih ediyorsunuz.

No Poo akımının faydaları

  • Daha az kimyasal ve toksin madde kullanmış oluyorsunuz.
  • Saç kendi yağı ile beslendiği için gürleşiyor ve dökülmesi azalıyor.
  • Plastik atık azalıyor.
  • Saçı kurutan ve zarar veren ürünler kullanmıyorsunuz.

No Poo akımının zararları

Aslına bakarsanız hem faydalı hem de işlevsel bir akım gibi gözüküyor. Uygulamak ve devam ettirmek size kalmış olsa da zararlarından bahsetmek ve sizi bazı noktalarda uyarmak istiyorum.

  • Düzenli olarak saçları elma sirkesi ve karbonat ile yıkamak saç derisine uzun vadede zarar verir ve doğal pH dengesini bozar. “Karbonat baz, elma sirkesi asit ve ikisi birbirini nötr hale getirerek denge korunur” şeklinde düşünülse de karışımın oranı ve deri üzerinde kullanılıyor olması zararlı sonuçlar doğurabilir.
  • Şampuanlama işleminin amacı temizlenmek ve arınmaktır. Karbonat ve elma sirkesi bu anlamda yeterli ve etkili olmayacaktır. İlerleyen dönemlerde, yeterli bakteri ve fazla yağ temizliği yapılmamasından dolayı farklı deri hastalıklarının ve saç problemlerinin oluşması muhtemeldir.
  • Herkesin farklı saçları ve farklı ihtiyaçları olduğu için kişiye göre bakım ve temizlik gerekir. Tek tip uygulamalar etkili sonuç doğurmaz.
  • Saçların bu uygulamaya alışması uzun süre alacağı için, yağlı ve kötü kokan saçlar hem sizi hem de çevrenizi rahatsız edebilir.

Ne yapılması gerekir?

Gelişen teknoloji ve farkındalık sayesinde artık doğala çok yakın organik şampuanlar ve saç ürünleri üretiliyor. Aynı zamanda atık oluşumunu azaltmak adına evde kendi ihtiyaçlarınıza uygun şampuan hazırlamanız da mümkün. Tıbben ispatlanmış faydaları olmayan, daha ufak bir çevrenin kabul ettiği ve onayladığı, aynı zamanda sonuçları ve artıları sadece deneyimlere dayanan bir uygulamayı denemek yerine benim tercihim ve tavsiyem, doğal ve doğala en yakın içerikleri tercih etmek.

Aynı zamanda, karbonat ve elma sirkesi saç derisini gerçekten temizleyip arındırdığı için, dilerseniz güvenilir oranlar ile ayda 2 kez saçlarınızı bu şekilde arındırabilirsiniz. Ancak, kısa sürede işlemi tamamlayıp sık olmayan aralıklar ile tekrarlamakta fayda var. Ayrıca, saç derisinde çizilme, yanma veya karıncalanma hissederseniz tekrarlamayın ve mutlaka bir dermatolog veya eczaneye başvurun.

İlginizi çekebilir!



Simge Kamacı

1991 yılında, Ankara’da doğdu. 2014 yılında, lisans eğitimini burslu olarak girdiği Başkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra, inşaat sektöründe hizmet veren Rönesans Holding bünyesinde 2,5 yıl çalıştı. Eğitim hayatı boyunca özellikle kimya derslerine fazlasıyla ilgi duydu. Kozmetik ve bakıma olan ilgisini, kimyaya, tepkimelere ve bileşimlere olan ilgisi...



BLOOM SHOP