New York’un en zengin ailelerinin çocuklarının hayatını konu alan Gossip Girl, dünyanın en büyük aile şirketlerinden birisinin başına hangi çocuğun geçeceğini işleyen Succession gibi dizilerle “en zenginlerin” yaşamları her daim bir merak konusu oluşturuyor. Gerçek hayatta böyle kişilerin nasıl insanlar oldukları, gündelik yaşamları, nasıl giyindikleri, hangi markaları kullandıkları popüler kültürün en sevdiği araştırma konularından biri haline geliyor. Gerçekliği çok iyi yansıtabilen böylesi dizi ve filmler de “gerçek zenginliğe” dair bir stil dilinin oluşmasına oldukça katkıda bulunuyor. Tahmin edilenin aksine logolardan ve şaşaadan uzak olan bu stile de günümüzde “old money style” ismi veriliyor. Peki, TikTok ile popülerleşen, ünlü müzisyen Lionel Richie’nin kızı Sophia Richie’nin düğünü ile en hit noktasına ulaşan old money estetiği nelerden oluşuyor?
Old money ne demek?
Görece “yeni yeni” büyük paralar kazandıran teknoloji sektörünün zenginleri bir yana, old money klasmanına sokulan zenginler nesiller arası akan köklü bir maddi güce ve aynı derece derin bir “kültür” birikimine sahip ama ne iş yaptığı belli olmayan kişiler olarak görülüyor. Günümüzde kariyerleri sayesinde çok para kazanan kişilerin aksine “sonradan görme” olmayan old money yani eski paranın insanları da bu farklarını dış görünüşlerinde göstermeye çalışıyor. Giyim tarzları, saçları, makyajları zenginliklerinin yeni değil, “köklü” -bir başka deyişle miras parası- olduğunu göstermek için kullanılıyor.
Öte yandan old money olarak yansıtılan estetik dünya mütevazı olmaktan çok uzakta. Logosu olmasa da çok yüksek etiketlere sahip markaların kıyafetleri, özel yapım saatler, nadide takıların bolca bulunduğu bu stil birçok kişinin ilk bakışta zihninde “kendini beğenmiş” imgesinin uyanmasına yol açabiliyor!
Old money style nedir?
Aslında old money -ismine de yakışır şekilde- yeni bir stil akımını işaret etmiyor. Tarih boyunca her daim varlığını hissettirmiş olan, 2000’li yıllarda da spot ışığını “preppy” stili ile üzerine çekmiş olan old money style gerçekten de çok zengin insanların yaşam biçimleri etrafında şekilleniyor. Bu kişilerin yaşamları boyunca gittikleri yerler ve bu esnada neler giydikleri stil anlayışının temellerini oluşturuyor. Örneğin Iyv League üniversitelerinde okurken giydikleri blazerlar, üye oldukları “country” kulüplerine giderken giydikleri tenis etekleri, yatlarıyla açılırken taktıkları fularlar ve nice “mekan-kıyafet” eşleşmesi zenginliklerini üstlerinde taşımalarına yol açıyor. Old money dünyasının problematik sularından uzaklaşır ve bu estetik dünyayı sadece bir stil akımı olarak değerlendirirsek, old money minimalizm ve klasikliğin bir karışımından ibaret.
Günümüz moda sahnesinde The Row, Bottega Veneta, Chanel, Ralp Lauren gibi markalarla yaşatılan “sessiz zenginlik” kaliteli kumaşlardan, temiz ve keskin hatlardan, yaratıcı ama gösterişten uzak siluetlerden, kült çanta ve ayakkabılardan oluşuyor. Keten, kapitone, kaşmir, polo, sade spor ayakkabıları, makosenler ve blazerlar en öne çıkan kumaşlar ve parçalar olarak sıralanıyor. El üstünde tutulan unsur, tasarımın yaratıcılığındansa ne denli kaliteli olduğu ve terziliği oluyor.
Geçtiğimiz günlerde yenilenmiş stili ve nefes kesici düğünü ile gündeme oturan ve günümüzün yeni it-girl’ü ilan edilen Sophia Richie, old money estetiğiiçin çok iyi bir örnek oluşturuyor. Dünyaca ünlü babası sayesinde gerçekten de “eskinin parası” olan Richie, bu müthiş ayrıcalığını stilinde de gösteriyor. TikTok’ta viral olan düğün, hafta sonu boyunca giydiği kıyafetler, saç stili ve makyaj tercihleri old money dünyasına yeni bir soluk ve perspektif getiriyor. Örneğin çok pahalı, özel dikim kıyafetler giymesine rağmen erişilebilir ürünlerle makyaj yapması onu kendimize yakın hissettirirken aslında hala hepimizden “farkını” koruyabiliyor.
Old money estetiğinin tehlikeli yönleri
TikTok’a “old money aesthetic” yazınca çıkan hiçbir videoda siyah, kilolu, fiziksel engele sahip, toplumsal güzellik algısının dışında kalan insanlara rastlanamıyor çünkü old money estetiği -sadece moda boyutu ile ele alınsa bile- beyaz üstünlüğünü elden bırakamıyor. Gerçekten de nesiller arası akan zenginlikler çoğu zaman beyaz, Anglosakson ailelere has yaşanıyor. Ayrımcılığın, emperyalizmin ve tabii ki köleliğin bir uzantısı olarak old money dünyasında da farklılılar sıcak karşılanmıyor. TikTok gibi toplumsal farkındalığın ve hassasiyetin yüksek olduğu bir platformda dahi konu old money estetiğine gelince beyazlık, zayıflık ve geleneksel güzellik tek standart haline geliyor.
Tamamen moda boyutundan bakılacak olursa, old money yaratıcılıktan, renkten, canlılıktan ve otantiklikten uzak bir akım olarak görülebiliyor. Ağırlıklı olarak bir kişinin doğuştan gelme “güzelliğine”, zayıflığına, boyuna, ne denli “elegan” göründüğüne eğilen old money style çeşitliğe, zenginliğe, özgünlüğe pek yüz vermiyor.