Olumlu düşünmek ve kendimizle olan iletişimimizde olumlu bir dil tercih etmek hayat kalitemizi ve mutluluğumuzu arttırmanın en temel yolu. Bakış açımız ve olayları algılama şeklimiz hayatla olan etkileşimimizi belirler. İyimser ve olumlu bir zihin yapısı, sağlığımız üzerinde olumlu etkiler yaratırken kötümser olmak ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İnsan zihni yaratılış olarak olumsuza yönelme eğilimindedir. Bu konuda farkındalığımızı arttırarak zihnimizin olumsuz bir yapıya yöneldiği anları fark edip, olumlu tarafta kalmayı sağlayabiliriz. İşte olumsuz öz-konuşma hakkında bilmeniz gerekenler!
Olumsuz öz-konuşmanın en yaygın halleri
- Filtreleme: Bir durumun olumsuz etkilerine odaklanarak onları olduğundan daha büyük düşünmek ve eşzamanlı olarak olumlu yanlarını fark etmemek olarak açıklanabilir.
- Kişiselleştirme: Kötü bir durum ortaya çıktığı zaman kendi kendini suçlama eğiliminde olmak.
- Felaket senaryoları: Otomatik olarak en kötü senaryonun hayalini kurmak. Yaklaşan olaylar ve durumlarla ilgili, ortada hiçbir şey yokken oluşabilecek olan felaket senaryolarına odaklanmak.
- Kutuplaştırma: Olayları ve durumları sadece iyi veya sadece kötü olarak yorumlamak. Kişiler genellikle kendilerini çok iyi veya çok kötü hissederler, orta nokta yoktur.
Olumlu düşüncelere odaklanma
Olumsuz düşünceleri olumlu bir zihin yapısına çevirmek mümkün. Oldukça kolay olan süreç pratik yaptıkça yerleşir ve yeni bir alışkanlık halini alır. İşte daha iyimser olmak konusunda atabileceğiniz küçük adımlar!
- Değişmesi gerekenleri belirlemek: Daha olumlu ve iyimser olabilmek için ilk olarak en çok negatif olduğunuz alanları saptamanız gerekir. Günlük hayatınıza olup biten olaylara karşı tutumunuza dikkat etmeye başlayarak ve düşüncelerinizi sorgulayarak bunu başarabilirsiniz.
- Bireysel denetleme: Gün içinde periyodik olarak kendinizi denetlemek ve düşüncelerinizi tartmak size olumlu olmak konusunda çok büyük adımlar arttır. Olumsuz bir düşünce fark ettiğiniz anda müdahale etmek, o düşünceyi daha oluşum anındayken engellemenize ve olumluya çevirmenize yardımcı olur.
- Mizaha açık olmak: Özellikle zor anlarda kendinize gülümsemek ve mutlu olmak için izin vermek stres seviyenizi kontrol etmenize ve olumlu zihin yapısına geçmenize yardımcı olur.
- Sağlıklı bir hayat tarzı: Her gün 30 dakika spor yapmak ruh halini olumlu tarafta tutarken stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olur. Sağlıklı gıda tercihleriyle de beyin sağlığınızı arttırmanız mümkün olur.
- Olumlu insanlar: Destekleyici ve olumlu zihin yapısındaki insanları hayatınızda tutarak iyimser düşünce kalıplarını hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.
- Olumlu öz-konuşma pratikleri: Başlangıç olarak bir başkasına söylemeyeceğiniz hiçbir şeyi kendinize söylemeyin. Kendinize karşı cömert ve destekleyici olun. Zihninize gelen olumsuz düşünceleri rasyonellikle ele alın ve olumluya çevirin.
Olumlu öz-konuşma pratikleri
Alışkanlık olarak kendi kendinize olumsuz cümleler kurma eğiliminde olabilirsiniz. Hatta bu durum o kadar normal gelebilir ki olumsuz öz-konuşmanızı fark etmeyebilirsiniz. İşte size yol göstermesi için birkaç örnek:
- Olumsuz: Hayatımda hiç böyle bir şey yapmadım. Olumlu: Yeni bir şey öğrenmek için bir fırsat.
- Olumsuz: Bu çok karmaşık. Olumlu: Bunu farklı bir açıdan ele almalıyım.
- Olumsuz: Bunu yapmak için çok üşengecim. Olumlu: Bunu yapmak için özel bir zaman yaratabilirim.
- Olumsuz: Bunun işe yarama ihtimali yok. Olumlu: Bunun işe yaraması için bir yol deneyebilirim.
- Olumsuz: Çok radikal bir değişim. Olumlu: Şansımı deneyeceğim.
- Olumsuz: Kimse benimle konuşmuyor. Olumlu: Sohbet etmek için fırsat yaratabilirim.
ilginizi çekebilir: Pozitif Bakış Açısı Oluşturabilmenin 6 Püf Noktası