Cinsel heyecanın ve hazın zirve noktası olarak bilinen ve hakkında pek çok spekülatif bilgi dolaşan orgazm ile gerçekten tanışmaya hazır mısınız? Orgazmın oluşumu, gelişimi ve anatomisi hakkında bilimin neler dediğiniz sizler için araştırdık. İşte orgazm hakkında bilimsel gerçekler!


Kadınlarda ortalama bir orgazm 20 saniye sürer.

Kadınlarda rahim, vajina, anüs ve pelvis kaslarının 0.08 saniyede bir, ritmik olacak şekilde kasılması süreci ortalama 20 saniye sürüyor. Bu süreyi uzatmak da mümkün! Pelvis kaslarını hedef alan kegel gibi egzersizler bu bölgenin güçlenmesine ve orgazm sürelerinin uzamasına yardımcı oluyor.   

Orgazm genetik faktörlerden etkilenir.

Yapılan araştırmalar DNA kodlarının orgazm üzerinde yüzde 60’a kadar etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Orgazmların oluşumunun klitoris ile ütera arasındaki mesafeyle ilgili olduğu biliniyor: Klitoris ve ütera arasında 2.5 santimetreden daha az bir mesafe varsa orgazm olasılığı yükseliyor. Bu durum anatomiye dayalı klitoral uyarılma olarak adlandırılıyor.

Orgazm hem kadınlarda hem de erkeklerde konuşkanlığı artırır.

Connecticut Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre orgazm sırasında salınan oksitosin hormonu hem kadın hem de erkekleri “pillow talk” olarak da isimlendiren yatak sohbetlerine teşvik ediyor. Partnerler yaşadıkları orgazmın ardından birbirleri ile bağ kurmak ve duygularını paylaşmak istiyor.

Orgazm ağrı kesici etki yaratıyor.

Rutgers Üniversitesinde yapılan bir araştırma ise oksitosin hormonunun başka bir özelliğini ortaya koyuyor. Cinsel birliktelik sırasında salınan oksitosin iyi, mutlu, huzurlu ve rahatlamış hissetmeyi sağlıyor. Tüm bu hislere ek olarak da beden üzerinde ağrı kesici bir etki yaratıyor ve kısa süreli de olsa bağ ağrısı, PMS ağrıları ve kronikleşmiş ağrılar üzerinde olumlu sonuçlar doğuruyor.

Tüm orgazmlar aynı etkiyi yaratmıyor.

Tüm orgazmlar beden üzerinde aynı etkiyi yaratmıyor, dolayısıyla aynı miktarda zevk de vermiyor. “Sex for One and Orgasm for Two” kitabının yazarı ve seks koçu Betty Dodson, PhD, bazı orgazmları tatlı ve kibar bazılarını ise büyük ve zevkli olarak tanımlıyor. Sürekli olarak küçük orgazmlar yaşayan bireyler için de bir önerisi var: “Mastürbasyon ile kendinizi uyarın ve nasıl daha fazla zevk aldığınızı gözlemleyin. Kendinizi tanıdıktan sonra da bu bilgileri partnerinizle paylaşın.”

Zihninizin meşgul olması orgazm sağlığını etkiliyor.

Yatak odasında olanlara dikkatinizi vermek aradığınız orgazmları elde etmeniz konusunda çok büyük bir rol oynuyor. Sexsual Research dergisinde yayımlanan bir bilimsel çalışma, orgazmların veriminin mindfulness pratikleri ile yüzde 30’a kadar arttırılabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca meditasyonun da odağı geliştirdiği için benzer bir etki yaratabileceğinin altını çiziyor.

G noktası kadınlara özgü değil.

Konu orgazm olduğu zamanlarda sürekli olarak bahsedilen G-noktası sadece kadınlarda değil erkeklerde de var! Illinois Üniversitesinde yapılan bir araştırma erkeklerde de G-noktası olduğunu ortaya koyuyor. Kadınlardaki G-noktasının anatomik olarak eşdeğeri olan bu nokta, penis başının hemen altında bulunuyor.

Yogasm gerçekten de var.

“Aşağı bakan köpek” pozisyonu artık yepyeni bir anlama sahip! Bilim, yoga dersleri sırasında, hiçbir temas olmadan orgazm, yani “yogasm” deneyimlediğini söyleyenlere hak veriyor. Seksolojist Jeffre TallTrees’in The Daily Beast için yaptığı açıklama bu durumun altında yatan bilimi ortaya çıkartıyor. TallTrees yogasmın oluşum nedeni, kadınların PC kaslarını çalıştırırken G-noktasına yakın bölgelerdeki dokuların şişmesi ve uyarılması şeklinde açıklıyor.

Çoklu orgazm durumu bazı kadınlar için gerçekten de yaşanabiliyor.

Pelvik olarak adlandırılan bölgedeki ritmik kasılmaların bir süre boyunca devam etmesi ve basamaklı orgazmlar olarak açıklanan çoklu orgazm durumu, bazı kadınlar tarafından oldukça normal karşılanıyor. 800 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, düzenli olarak çoklu orgazm yaşadığını söyleyen kadınların oranı yüzde 43 olarak saptanmıştır.

Kadınlar için orgazma ulaşmak erkeklerden daha uzun sürüyor.

1960’larda iki seks araştırmacısı olan William H. Masters and Virginia E. Johnson tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadınlar ortalama olarak 10-20 dakika uzunluğundaki bir seks süresinden sonra orgazma ulaşırken, bu süre erkekler için yalnızca 4 dakika. Orgazmı hissedebilmek için farklı vajina tiplerinin farklı şekilde uyarılmaya ihtiyaç duyduğu da biliniyor.

Orgazm sırasında beynin belirli bölgeleri aktive olurken belirli bölgeleri de kapanıyor.  

Groningen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, orgazmların beyin üzerinde farklı etkiler yarattığını ortaya koyuyor. MRI cihazı ile orgazm yaşandığı sırada beyni izleyen bilim insanları; öz kontrol, ahlak ve neden sonuç ile ilişkilendirilen beyin bölgelerinin etkisinin düşürdüğünü açıklıyor.






BLOOM SHOP