Koronavirüs’ün etkisini dünya çapında göstermeye başlamasıyla distopik film sahnelerini anımsatan haberler duymaya başladık. Bunların içinden en çok endişe veren ise bilinçsizce yapılan market alışverişleri. “Tüketim toplumu” denince ilk aklımıza gelen Amerikan halkı bu konuda ipin ucunu iyice kaçırdı ve panik alışverişi akımını başlattı. Sosyal medyada ve haber bültenlerinde gördüğümüz tuvalet kağıtları için kavga eden insanlar, bomboş market reyonları ve ev garajlarına yapılan müsrif stoklar açgözlülüğün bir kanıtı gibi.
Mümkün oldukça evlerimizde kalmamız gereken bu belirsiz süreçte kaynakları paylaşarak kullanmak, ihtiyacımızdan fazlasını elimizde tutmamak ve “panik alışverişi” yapmamak çok önemli. Evdeki iki haftalık ortalama tüketimimizi hesap ederek mümkün oldukça uzun ömürlü ve güzel paketlenmiş gıdalara yönelmemiz gerekli.
İşte market alışverişlerini panik alışverişi haline çevirmeden akıllıca yapmanın püf noktaları!
İlginizi çekebilir: Koronavirüs’ten İklim Mesajı: Gerçeklerin Farkında Mıyız?
Konserve gıdalar
Kolay saklanabilmesi ve uzun raf ömrü nedeniyle acil durumlarda en kullanışlı gıda türü konserve gıdalardır. Düzgün koşullarda muhafaza edildiği zaman uzun seneler taze tutabilen bu paketleme türü, gıdaların vitamin ve minerallerini saklamak konusunda da hiç fena değil!
Sebzeler: İçlerinde bol bol lif bulunduran, yüksek besin değerleriyle bağışıklık sistemini güçlendiren ve dengeli beslenmenin anahtarı olarak gösterilen sebzeleri acil durumlarda konserve olarak satın almak akıllıca olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi nokta gereken düşük sodyum içerikli olanları satın almak.
Baklagiller: Bitkisel protein kaynağı olan baklagilleri de konserve halde almak bu süreçte dengeli ve pratik beslenmeyi desteklemek adına önemli. Alışverişinizi yaparken tuz ve baharat ilavesi olmayan konserveleri tercih edebilirsiniz.
Balık: Omega-3 ve protein kaynağı olan balıklar da konserve olarak tercih edilebilir. Ton balığı, sardalye, somon veya ançüez konservelerini öğünlerinizde sağlıklı ve dengeli beslenme için protein kaynağı olarak rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Çorba ve soslar: Düşük tuz ve yağ oranlı konserve çorbaları tercih ederek farklı tatlarla çeşitlendirebilirsiniz.
Kiler
Makarnalar, lezzetli soslar veya fıstık ezmesi dolu olan mutfak dolaplarına bu süreçte daha besleyici ve uzun süre yenebilecek gıdalar da koymakta fayda var.
Kinoa, karabuğday, pirinç, mercimek ve tam tahıllar: Bu besleyici gıdalar pek çok yemek için baz olarak veya öğünlerde garnitür olarak kullanılabilir.
Makarna: Sade olanlar yerine tam buğday, baklagil bazlı veya glütensiz opsiyonlarını da tercih edebileceğiniz makarnaları da listeye ekleyin. Yarım kilo kuru makarna 8 porsiyona denk geliyor. Buradan yola çıkarak 2 haftalık makarna ihtiyacınızı stoklarınıza eklemeyi unutmayın.
Tavuk veya kemik suları: Uzun raf ömürlü, düşük kalorili ve besleyici bu bazlar lezzetli yemeklerin anahtarı!
Uzun ömürlü süt: Mümkün oldukça saklaması kolay ve uzun raf ömrüne sahip sütlerden tercih etmenizde fayda var.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Konusunda Tariften Çok Daha Fazlasını Arayanlara 7 Kitap Önerisi
Donmuş gıda
Konserve gıdaların aksine limitli raf ömrü olan donmuş gıdaları ihtiyacınızdan fazla almamaya özellikle özen gösterirseniz gıdaları ziyan etmemiş olursunuz. Donmuş sebze ve meyveler besleyicilik bakımından taze olanlarla neredeyse aynıdır.
Sebze: Yemeklerin yanında garnitür olarak kullanabileceğiniz veya proteinlerle ve tahıllarla birleştirip sağlıklı bir öğün niteliğinde yemekler yaratabileceğiniz sebzeleri donmuş olarak tercih edebilirsiniz. Özellikle koyu yeşilleri alışveriş listesine ekleyin deriz!
Meyve: Smoothie veya hafif tatlı yapımının vazgeçilmezi donmuş meyveler için buzluğunuzda yer açmayı unutmayın!
Beyaz ve kırmızı et: Etleri taze alıp dondurmak akıllıca bir tercih olacaktır.
İlginizi çekebilir: Mide ve Bağırsak Sağlığını Destekleyen Beslenme Önerileri
Kahvaltılıklar ve atıştırmalıklar
Alışverişin bu bölümünde şeker deposu olmayan, yüksek lifli ve dengeli opsiyonlara yönelmeyi unutmayın.
Kahvaltılık gevrekler ve yulaf ezmesi: Yüksek lifli ve az şekerli gevrekleri tercih etmek gün içinde açlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Yulaf ezmesi ise meyveler, süt veya yoğurt, fıstık ezmesi ve benzeri süslemelerle güzel, dengeli ve eğlenceli bir öğün olabilir.
Kuru meyve ve kuru yemişler: Uzun raf ömürleri ve yüksek besin değerleriyle hem sağlıklı atıştırmalık olarak hem de salataları, yulaf ezmelerini, kahvaltılık gevrekleri, yoğurtları ve tatlıları renklendirmek için tercih edebilirsiniz. Bu süreçte açıkta satılan kuru meyve ve kuru yemişler yerine paketli gıdalara yönelebilir taptaze Tadım Çiğ Kuruyemiş ve Kuru Meyveleri tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ev Yapımı Granola Tarifi
Kolay bozulanlar
Taze olarak aldığınız her ürün bu gruba dahildir. Genellikle buzdolabında saklanması gereken bu grupta seçimleri yaparken nispeten daha uzun ömürlü olanları tercih etmek gıdaları bozmadan tüketebilmemize yardımcı olur. Son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi de unutmayın!
Meyve: Elma, muz, portakal ve limon gibi tok tutan, uzun süre taze kalan ve farklı şekillerde sıkılmadan tüketebileceğiniz opsiyonları tercih edebilirsiniz.
Sebze: Havuç, patates, tatlı patates, soğan, sarımsak, lahana gibi kolaylıkla saklanabilen, uzun raf ömrüne sahip ve besleyici sebzeleri almak akıllıca olabilir.
Yumurta: Doğru koşullarda saklanınca 3 haftaya kadar tazeliğini koruyabilen yumurta, çeşitli şekillerde pişirerek tüketebileceğiniz besleyici bir opsiyondur.
Peynir: Genellikle marketlerdeki paket peynirler 2 haftaya kadar rahatlıkla dayanır. Yumuşak peynirler de aynı şekilde 2 hafta raf ömrüne sahipken, kuru olan türler 1 aya kadar buzdolabınızda bekleyebilir.
Ekmek: Tercihinize göre aldığınız ekmekleri dondurarak saklamak ve günlük ihtiyacınız kadarını çözüp ısıtarak taze taze yemek bu süreçte güzel bir opsiyon olabilir.
Bonus
Multivitamin, grip ilacı, ateş düşürücü, öksürük ilacı, burun solüsyonu, alerji ilacı, tuvalet kağıdı, havlu peçete, sabun, temizlik ve hijyen malzemelerini ihtiyacınız kadar almayı unutmayın!