Saç dökülmesi herkesin hayatında en az bir defa karşılaştığı bir sorundur. Çeşitli sebeplerden ötürü yaşanan bu durum dengeli beslenme ile çözülebilir. Hangi besinlerin saçlara iyi geldiğinden bahsetmeden önce yetersiz beslenme dışında saç dökülmesine neden olan unsurlara kısaca değinmekte yarar var. Saçlarınıza uygun besleniyor musunuz, gelin öğrenelim!

Saç yapımızı tanıyalım!

Saçlar keratin denilen; tırnaklarla beraber cildin koruyucu tabakasını da oluşturan proteinden oluşuyor. Saçlarımızın üç tabakası bulunuyor:

  • Kütikül: İnce ve renksiz bir tabaka olan kütikül saçın dışını kaplar.
  • Korteks: Saçın rengini oluşturan ve melanin içeren orta kısmıdır.
  • Medulla: Saçın iç kısmında bulunan medulla tıpkı kemik iliği gibi yumuşak bir dokuya sahiptir.

Kafa derimizde 100 bin ila 350 bin arasında saç folikülü bulunuyor. Her folikülün büyümesi ise yaklaşık 3 yıl sürüyor. Bu süre tamamlandığında saçlar üç ay süreyle dinleniyor, yani büyüme duraklıyor. Daha sonra ise yeni saçlar büyümeye başlıyor.

Her gün fırçalama esnasında ya da yıkanırken saçlarımızın bir kısmı dökülür, bir kısmı da kırılır ya da kopar. Bu normal bir durumdur. Yerine yeni gelen saçlar dökülenden fazla olduğu için bu döngü normal seyrinde devam eder. Saç üretimi ancak ve ancak kemoterapi, hormonel faktörler, tiroid bozukluğu ya da stres gibi faktörlere bağlı olarak geçici ya da kalıcı şekilde azalabilir. Bu gibi nedenlerle yaşanan saç dökülmelerinin önüne geçebilmek için bozulan sağlığı düzeltmek ve hekim desteği almak gereklidir.

Eğer böyle bir sağlık sorununuz yoksa saç dökülmelerinin önüne dengeli beslenme ile geçebilir ve pırıl pırıl saçlara kavuşabilirsiniz.

Güzel ve sağlıklı saçlar için nasıl beslenmeliyiz?

Protein

Saçın hammaddesini oluşturan proteinler güzel saçlara sahip olmak için olmazsa olmazlardandır. Tavuk, hindi, balık, yumurta ya da ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler müthiş birer protein kaynağıdır. Eğer bu gibi besinleri tüketmiyorsanız saçlarınız matlaşmaya ve kolay kopmaya başlar.

Demir

Bu mineral sadece saçlarımız için değil tüm vücudumuz için çok önemlidir. Özellikle kan değerlerimiz açısından önem taşıyan demir, saç foliküllerinin beslenebilmesini de sağlar. Eğer kanımızdaki ferritin değerlerimiz düşerse foliküller beslenemez. Ferritin değerlerinin düşmesini engellemek için tavuk, et, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, mercimek gibi gıdaları bolca tüketmek gerekiyor.

C Vitamini

Demir emilimini artıran C vitamini, brokoli, kivi, portakal, tatlı patates, çilek gibi gıdalarda bolca bulunuyor. C vitamini kolajen üretimine de yardımcı olduğu için saçlar için çok değerlidir.

Omega 3

Bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmez. Bu sebepten mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Somon, sardalya, alabalık, uskumru, avokado, kabak çekirdeği, ceviz gibi yiyeceklerden Omega 3’ü almak mümkün. Bu yağ, kafa derimiz için oldukça besleyici. Saçlarımızın nemini ve parlaklığını Omega 3 sayesinde sağlayabiliriz.

A Vitamini

Bu vitamin “sebum” denen maddeyi oluşturmak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en önemli vitamindir. Sebum, sağlıklı saç derisine sahip olmamızı sağlayan kremsi bir maddedir. Sebum eksikliği durumunda saç derisinde kaşıntı ya da kuruluk baş gösterir. Doğadaki A vitamini kaynaklarını sarı ve turuncu renklerinden tanıyabiliriz. Beta-karoten içeren havuç, balkabağı, tatlı patates gibi gıdalar A vitamini açısından zengindir.

Çinko ve Selenyum 

Saç derisini korumaya yardımcı olan çinko ve selenyum istiridye, sığır eti, yumurta ve kepekli tahıllarda bolca bulunur. Kuru saç derisine yol açan çinko eksikliği, saç dökülmelerinin de en önemli sebeplerinden biridir.

E Vitamini

Güneş ışınları cildimize olduğu gibi saçlarımıza da zarar verebilir. E vitamini ise saçlarımızı korumaya yardımcı olur. Dengeli beslenmek için E vitamini içeren kuruyemişleri diyetimize dahil etmemiz gerekiyor.

Biyotin

Suda çözünen bir tür B vitamini olan biyotin saçları güçlendirmeye yarar. Eksikliği halinde saçlar kırılganlaşır ve kolayca dökülür. Kepekli ve tohumlu gıdalar, sakatat, yumurta sarısı, soya unu ve mayalı yiyecekler biyotin açısından zengindir.

Saçları güçlendirmek için leziz öneriler

Daha sağlıklı saçlara sahip olmak için beslenme alışkanlığınızı değiştirmeye karar verdiyseniz yeni fikirlere ve lezzetlere de ihtiyacınız olacak. Köri soslu tavuk, siyah fasulye eşliğinde yeşil limonlu somon, cevizli incir, fırında beyaz peynir, ceviz ve kuskus eşliğinde tuzda pişirilmiş portakallı uskumru, pancar salatası, naneli ve portakallı havuç çorbası, nohut eşliğinde limonlu ve maydanozlu sardalya farklı seçenekler olarak diyetinizde yerini alabilir.

Saçları güzelleştiren maske

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra düzenli olarak uygulanacak maskeler de saçlarınızın daha güzel görünmesini sağlayabilir. Örneğin iki haftada bir, bir yumurtanın sarısı, yarım avokado püresi ve bir çorba kaşığı balı karıştırıp, saçlarınıza uygulayın. Bu maske saçlarınızı nemlendirecektir. Masaj yaparak uyguladıktan sonra 30 dakika bekleyin ve ardından saçlarınızı durulayın.





BLOOM SHOP