Sağlıklı beslenmenin temel yapı taşlarından birini oluşturan proteinler, sadece güçlü bir beden için değil hacimli saçlar için de kritik bir rol oynuyor. Su, lipid ve pigmentlerin yanı sıra saçlarımızda 300’den fazla protein bulunuyor. Bu sebeple hasar görmüş ve yıpranmış saçlara protein takviyesi yapmak saçların eski ışıltısına ve gücüne kavuşmasına yardımcı oluyor. Yazımızda, protein bakımı ile hacmini ve elastikiyetini kaybetmiş saçları güçlendirmenin püf noktalarını araştırdık!
Kaotik yaşam tarzı, yetiştirilmesi gereken işler derken saç bakımına ayırdığımız zaman giderek azalıyor. Hava kirliliği, güneşin zararlı UV ışınları, yanlış ürün kullanımları ve eşleşmeleri, yüksek sıcaklıkta saç kurutma ve sert tarama gibi etkenler sebebiyle de yumuşak, parlak ve güçlü saçlar hayalleri süsleyebiliyor.
Saç tellerinin yapı taşı: Proteinler
Her ne kadar bazı dış etmenlerden bireysel olarak uzaklaşmak zor olsa da içe dönüp saç tellerinin yapısını oluşturan proteinleri mercek altına aldığımızda doğal ışıltı ile parlayan saçlara kavuşmak mümkün! Bu sebeple yetersiz beslendiği zaman zayıflamaya ve güçsüzleşmeye başlayan saç köklerinin yapısını tanımak gerekiyor.
Dermatolog Dr. Ava Shamban, saç köklerindeki canlı hücrelerin derimizdeki yağ bezlerine bağlı olduğunu söylüyor ve ekliyor:
Bu canlı hücreler, kan, oksijen, peptitler ve sebumudan gelen lipitlerle beslenir. Nemi ve beslenmeyi kaybettiğimizde, keratinize protein çözülmeye ve parçalanmaya başlar. Gücünü, elastikiyetini kaybeder ve bağlar zayıflar. Sonunda çatlar, parçalanır ve kırılır. Bu protein matrisini yeniden oluşturmak, desteklemek ve güçlendirmek sağlıklı saç ve saç derisinin anahtarıdır.
Dr. Ava Shamban
Protein bakımı ile saç derisini besleyerek saçları güçlendirmek
Hasarlı ve yıpranmış saçları, onun temel yapı yaşlarından biri olan proteinler ile besleyerek onarmanın mümkün olduğunun altını çizen Shamban, protein bakımının saç kökünü güçlendirdiğini ve saçın elastikiyetini arttırdığını da sözlerine ekliyor.
Neme susamış saçlar için acil yardım kiti olan protein bakımı, transepidermal su kaybını önleyerek parlaklıktan sorumlu, saçların dış tabakası olan kütikülü onarmaya yardımcı oluyor. Trikolojist Daboju Ogboru, saçların nem rezervini korumaya yardımcı olan protein bakımının saç foliküllerini güçlendirmesi ile de saçların kökten uca besleneceğini belirtiyor. Böylelikle kırık saç uçları onarılabiliyor ve saç uzamasına da destek veriliyor.
Protein bakımı, saçları içten dışa besleyip onarırken saçın genel görünümünün de iyileşmesini sağlıyor. Bu da hayallerimizdeki o parlak, güçlü ve sağlıklı saçlara kavuşabilmemize neden oluyor.
Protein bakımında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Dr. Shamban ve Ogboru‘ya göre her saç tipi uygun olan protein bakımı öncesinde incelikli bir araştırma yapılması gerekiyor. Özellikle birçok üründe güçlü ve sert kimyasallar kullanılması, saçın daha fazla yıpranmasına neden olabiliyor. Isı da devreye girdiğinde kuru bir saç görünümü ile karşılaşmak mümkün olabiliyor.
Bu sebeple evdeki doğal malzemelerle hazırlanan kendin yap maskeleri ve özenle seçilmiş protein içeren (keratin, biyotin, kolajen, aminoasitler, ipek, buğday ve pirinç proteini gibi) saç bakım ürünlerini öneren uzmanlar, bu tarz ürünlerin özelliklerine göre mevsimsel uygulanabileceği gibi aylık ve haftalık olarak da saç bakım ritüeline eklenebileceğini belirtiyorlar. Kimi ürün bütün gece boyunca saçta kalabildiği gibi Dr. Shamban ve Ogboru genellikle 30 ile 45 dakika arasındaki bir bakımın yeterli olduğu görünüşünü paylaşıyorlar.
Isı ile teması minimuma indirmek içinse bakımı saç derisinden uçlara kadar eşit bir şekilde uyguladıktan sonra bone takılması öneriliyor. Düşük ısıda bir fön makinesi ile de eşit ısı dağılımını sağlamak için makinenin başlığının sürekli olarak hareket ettirilmesi gerekiyor. Durulama adımının ardından yine ürünün özelliğine göre şampuanlama işlemi yapılabiliyor. Sonuç ise daha güçlü, canlı ve parlak saçlar!