Mutfakta yeni pişirme teknikleri geliştirmek, bedeninize zarar veren alışkanlıklardan kurtulmak, yemeğin tarih sahnesindeki rolünü öğrenmek, vegan beslenme hakkında daha fazla bilgi edinmek, kısa sürede sağlıklı lezzetler yaratmak isteyenler kısaca sağlıklı beslenme konusunda tariflerden çok daha fazlasını arayanlar için 7 harika kitap listeledik!
Doğru Gıda – Annie Bond, Melissa Breyer, Wendy Gordon
“Yediklerimizi geliştirmek ve dünyayı korumak için gerçekten bir fark yaratabiliriz!” mottosuyla yola çıkan Annie Bond, Melissa Breyer ve Wendy Gordon, “Doğru Gıda” adlı kitap ile sağlıklı bir yaşam için 8 basit adımı okuyucu ile buluşturmayı hedefliyor.
Evde yerli gıdalar kullanılarak pişirilmiş yemekler besleyici ve lezzetlidir. Aynı zamanda kişiyi toprağa ve içinde yaşadığı topluma bağlarlar. Doğa dostu mutfaklarda tüketilen yiyecekler, dünya kaynaklarını bilinçli kullanma ve sürdürülebilir kılma konusunda da yardımcıdır.
Peki böyle bir yeme şekli kaçımızın mutfağında mevcut? Son 40 yıldır birçoğumuz, vücudumuz ve dünya kaynakları için gerekenin oldukça dışında kalan bir düzenle besleniyoruz. Doğru Gıda, küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim değişikliğinin, kirlenen su kaynaklarının, yok edilen yağmur ormanlarının birer sürpriz olmadığını ve kendimizi sorgulamamız gerektiği anlatan harika bir kitap.
Besin Paradoksu – Steven R. Gundry
“Her şeyi doğru yapıyorum ama yine de kilo alıyorum…” gibi cümleleri hayatımızın belli dönemlerinde mutlaka kurmuş ya da çevremizden duymuşuzdur. Doğruluğundan şüphe etmeyip alışkın olduğunuz beslenme düzeninizin aslında sizi fiziksel ya da zihinsel olarak hasta edebileceğini biliyor muydunuz?
Doktor Steven R. Gundry Besin Paradoksu adlı kitabıyla, doğru bilinen yanlışları bilimsel kanıtlarla çürüterek otoimmün hastalıklardan diyabete, sızıntılı bağırsak sendromundan kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığı sadece beslenme alışkanlıklarını değiştirerek tedavi edilebileceğini akıcı bir dille anlatıyor. Eğer bir şeylerin yolunda gitmediğini biliyor, ancak bu durumun tam olarak neden kaynakladığını bilemiyorsanız Dr. Grundy’nin Besin Paradoksu’nu mutlaka okuyun.
Şekersiz 21 Gün – Özge Bezirci Dikici
Alışkanlıkların kırılmasında etkili olan 21 günden yola çıkan Diyetisyen Özge Bezirci Dikici, Şekersiz 21 Gün adlı kitabında örnek beslenme modeli ve sağlıklı tariflerin yanı sıra bu süreçte ihtiyaç duyulan motivasyon kaynaklarını da bir kılavuz şeklinde sunuyor. Okuyucunun, belirli bir dönem sürdürmeyi planladığı bir diyetten çok daha fazlasını bulmasını amaç edinerek ömür boyu sürdürülebilecek beslenme düzeninin de temellerini oluşturuyor. 21 günde bedeninizde ve zihninizde nelerin değişebileceğini görmek istiyorsanız, bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
Kıtlık ve Bolluk – Massimo Montanari
Massimo Montanari’nin Kıtlık ve Bolluk adlı kitabı, tarih sahnesine yemeği koyarak bunun Avrupa kültürlerinin evriminde nasıl bir role sahip olduğunu akıcı bir dille anlatıyor. Avrupa’nın kıtlık döneminde, sadece yaşam amacı olarak tüketilen yemek, bolluk döneminde ise çeşitli pişirme teknikleri ile insanların statülerini ifade etme şekli olarak kullanıldığını ifade ediyor. Montanari, Avrupa halkının yemek ile pek düz bir ilişkisinin olmadığını belirtirken günümüz sorunları ve eskiçağ alışkanlıkları arasında da gidip gelmeyi ihmal etmiyor.
Vegan Beslenme – Murat Kınıkoğlu
Vegan beslenme tarzını uzun yıllardır kendi hayatında uygulayan Dr.Murat Kınıkoğlu’nun kaleme aldığı Vegan Beslenme isimli kitap, tüm canlıların yaşama arzusuna saygı duymayı öncelik haline getirmemiz gerektiğini belirtiyor. Modern dünyadaki ilerlemelerden, özgürleşmenin gelişmesinden bahsederken diğer canlıların özgürlüklerine son vermenin büyük bir çelişki yarattığına da vurgu yapıyor. Kınıkoğlu, okuyucuyu sağlıklı ve uygar bir beslenme biçimine davet ederken vegan beslenmenin yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkes için faydalı olduğunu ve kalp krizi, felç, şeker, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini de azalttığı belirtiyor.
Eat Happy: 30 Minute Feelgood Food – Melissa Hemsley
Ünlü İngiliz yemek kitabı yazarı Melissa Hemsley’in henüz Türkçe’ye çevrilmemiş son kitabı Eat Happy: 30 Minute Feelgood Food, 30 dakikadan kısa sürede hazırlanabilecek pratik, sağlıklı ve lezzetli tarifler veriyor. Kitabı, birçok yemek kitabından farklı kılan şey ise sağlıklı beslenmek isteyip de yemek yapmaya fazla vakti ayıramayan kişiler için çeşit çeşit pratik tarifler sunuyor olması. Bir diğer güzel yanı da, her evde bulanabilecek kolay malzemeleri içerik olarak kullandırırken, gıda israfına karşı da harika tüyolar veriyor olması. Eat Happy, kaçırmak istemeyeceğiniz harika bir tarif rehberi olacak!
Every Day: Simple Recipes and Fantastic Food For a Healthy Way of Life – Deliciously Ella
İngiltere’nin en popüler yemek blogger’larından biri olan Ella Woodward nam-ı diğer Deliciously Ella, bir dönem sahip olduğu hastalıklarını (onun deyimiyle yataktan bile çıkacak enerjisi yokken) beslenme şeklini tamamen değiştirerek tedavi etmesiyle yolculuğuna başlıyor. 2012 yılında sağlıklı tariflerini paylaştığı bir blog’la başlayan Ella Woodward, bugüne kadar çıkardığı 4 kitabı, sağlıklı tariflerin yer aldığı aplikasyonu, kendi oluşturduğu markasıyla satılan bitki bazlı atıştırmalıkları ve hatta birkaç şubeden oluşan sağlıklı restoranları ile önemli bir marka, 1.4 milyonluk geniş takipçi kitlesiyle de ilham veren bir mecra haline dönüşmüş durumda.
Henüz Türkçe’ye çevrilmemiş olan ilk kitabı Every Day’de, kendi deneyimini okuyucuya aktarıyor. Bilinçli bir şekilde iyi yaşamaya odaklanan Ella, yiyeceklerin gücünden faydalanarak kendinizi daha iyi hissetmenizin yollarını aydınlatmayı amaçlıyor. Bu kitapta sizi zorlayacak öğretilerin aksine, hayatınızı kolaylaştıracak tüyolara yer veriyor. Ella, aynı zamanda kolay pişirilen yemek önerileriyle de menülerinizi renklendiriyor.