Egzersiz yapmak, yoga yapmak ya da iyi bir gece uykusu çekmek bile stresinizi azaltmaya yetmiyor mu? Günümüz toplumunda stres, en çok gündemde olan ve herkesin hayatının bir bölümünde sıkıntı yaşadığı konulardan biri. Birçok farklı rahatlama yöntemini denemiş ve yeni arayışlara girmişseniz sizi sesle şifa terapisi ile tanıştıralım.

Rahatlatıcı özelliğiyle müziği şifa olarak kullanan ses terapisi yöntemi ihtiyacınız olan şey olabilir.

New York’ta çalışmalarını sürdüren sertifikalı sesle şifa terapisti Glendy Yeung, sesle şifa bulmayı “olumsuz duyguları içinizden çıkarmak, kaygıdan kurtulmak ve daha yüksek bir bilinçlilik halini harekete geçirmek için derin bir rahatlama” olarak tanımlıyor.

Sesle şifa tedavisi nedir?

Sesle şifa terapisi, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı iyileştirmek için müziğin özelliklerini kullanır. Sesle şifa terapisi vücut fonksiyonlarının düzenlemesinden vücudun kendini onarmasına kadar birçok alanda etkilidir. Sesle iyileşme yöntemlerinin birçok çeşidi bulunuyor:

  • Müzik dinlemek
  • Müzik eşliğinde şarkı söylemek
  • Müziğin ritmine uygun hareket etmek
  • Meditasyon yapmak
  • Enstrüman çalmak

Müziğin insanlar üzerinde çeşitli amaçlarla kullanılmasının çok eski çağlara kadar uzandığı düşünülüyor. Tarih boyunca, dini törenlerden savaşlarda askerlerin moralini yükseltmeye kadar birçok farklı alanda kullanılan müzik günümüzde de sağlık adına kullanılmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar müziğin stresi azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi birçok etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi beraber bu etkilere bir göz atalım.

Sesle şifa terapisinin kullanıldığı alanlar

Ses şifa terapisinden yararlanılan durumlar:

  • Anksiyete bozuklukları
  • Depresyon
  • Travmatik stres bozuklukları
  • Demans
  • Otizm ve öğrenme güçlüğü
  • Davranışsal ve psikiyatrik bozukluklar
  • Kanser

Ses iyileşmesinin varsayılan etkileri arasında stresi azaltma, duygu durum değişimlerini aza indirme, tansiyonu düşürme, kolesterolü azaltma, uyku kalitesini arttırma ve ağrılarla başa çıkmayı kolaylaştırma bulunur.

Ses terapisi nasıl yapılır?

Sesle iyileştirme seanslarının çoğu, özel olarak eğitilmiş bir eğitmen ile birebir yapılır. Bu seanslarda, bir hoparlör veya enstrümandan gelen ses dinlenirken oturulup uzanılabilir. Bir enstrüman çalarak, şarkı söyleyerek, ya da dans ederek seansa devam edilebileceği gibi tamamen hareketsiz ve gözler kapalı şekilde uzanmak da tercih edilen yöntemler arasındadır.

Sesli şifa terapisi çeşitleri

Her ne kadar hepsi kanıtlanmış olmasa da farklı terapi çeşitlerinin değişik faydaları bulunduğu düşünülüyor. Beyin dalgalarını iyileştirdiği düşünülen titreşimleri kullanan titreşimsel ses terapisi gibi birçok farklı türde ses terapisi bulunuyor.

Sizinle bu çeşitlerden birkaçına göz atalım.

Ses banyoları

Ses banyosu terapisinde kullanılan enstrümanlar çeşitlilik gösterir. Seanslarda, kalsiyum bakır silikat ve kuvars gibi şifalı kristallerden oluşan kaselerden, gong’lara, akort çatallarından, çanlara ve davullara kadar birçok aksesuar ve enstrumandan yararlanılır.

Ses banyosunda tek yapmanız gereken sabit bir şekilde oturmak veya uzanmak ve kendinizi müziğe bırakmaktır. En iyi etkiyi elde edebilmek için haftada bir kez ortalama bir saatlik ses banyosu seansına katılmak tavsiye ediliyor. Genelde gruplar halinde gerçekleştirilen bu seansları gerçekleştiren yakın çevrenizdeki terapistleri araştırıp ses banyosunun şifasını deneyimleyebilirsiniz.

Rehber eşliğinde ses terapisi

Rehber eşliğinde meditasyon yapmak da sesle şifa bulmanın başka bir türüdür. Bu yöntemde ister canlı şekilde bir rehberin varlığı ile ister video veya uygulamalar aracılığı ile bir rehberin yönlendirmelerini dinleyerek meditasyon yapabilirsiniz. Bu meditasyonda şarkılar söyleyebilir, çeşitli cümleleri (dua veya mantra gibi) melodik şekilde tekrar edebilirsiniz. Bu ses meditasyonları yapılan araştırmaya göre stresi azaltarak, yüksek tansiyonu düşürüyor ve hatta kalp krizi riskini bile azaltıyor.

Nörolojik müzik terapisi, stresi azaltabilir ve rahatlamayı sağlayabilir. Ameliyat öncesindeki kaygıyı azaltmada reçeteli ilaçlardan daha etkili olduğu görülmüştür. 2017’de yayınlanan bir araştırma, spinal cerrahi sonrası geleneksel bakım rutinine ek olarak yapılan 30 dakikalık bir müzik terapisinin ağrıyı azalttığını tespit etti. Bu terapi, uzman tarafından kişiye özel uyarlanarak fiziksel rehabilitasyon, ağrı yönetimi ve beyin hasarlarına karşı kullanılıyor.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Health Line, MindBodyGreen, Be Well





BLOOM SHOP