Kendimi bildim bileli vejeteryan beslenmeye daha yakın oldum. Tercih ettiğim beslenme biçiminin yanı sıra Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun “Sirkadiyen Beslenme” adlı kitabını okumam ile birlikte bedenimi daha temiz ve dinç tutabilmenin yollarını öğrenmiş oldum.

İlk olarak “sirkadiyen” kelimesi nedir?

Kelime anlamı olarak “sirkadiyen” gün içinde (24 saatte) değişen anlamına gelmekte. Sirkadiyen ritim ise vücudumuzun güneş ışığına göre kendisini programlamasına denir. Hücrelerimizde bulunan biyolojik saat reseptörleri sayesinde güneşin dalga boyuna göre gündüz ve geceyi vücudumuz ayırt ederek bu amaca hizmet eder.

Bu hizmet öylesine kutsal ki hormonlarımızın salgılanması, enzimlerin aktifliği-pasifliği, metabolik olayların performansı, vücut ısımız, yediklerimizin sindirilmesi, vücudumuzun yenilenmesi, DNA tamirinin iyi veya kötü yapılması gibi pek çok şey buna bağlı olarak çalışır. Uzmanlar sağlıklı beslenme ile kalıtsal hastalıkların da üstesinden gelinebileceği konusundaki çalışmalardan bahsederken yapılabilecek bazı değişiklikler ile güzel sonuçlar alınabileceğini de belirtmekteler.

Sirkadiyen beslenmede zaman kavramı

Sabah saatlerinde vücudumuzun kan şekerini enerjiye çevirme yetisi en yüksek seviyelerde iken öğle vakti bu seviye ortalara, akşama doğru ise düşük seviyelere inmektedir. “Katabolik zaman” denilen gündüz olayları enerji üretme, hareket etme, yakma ile ilgiliyken; “anabolik zaman” dediğimiz gece olayları enerjiyi tutma, depolama, büyüme, tamir etme ile ilgilidir.

Sirkadiyen ritme uyarlı olarak yemek yerken saate bakmak ve tüm yeme işleminin akşam 18:00’de son bulması, ne miktarda yediğimizden çok yeme işlemini ne zaman tamamladığımızın belirleyici olduğunu göstermekte.

Bitkiler güneş ışığını toplayarak beslenir ve bu ışıkları fotosentez yoluyla elektrona yani enerjiye çevirirler. Antioksidan olarak da adlandırdığımız bitkiler ve bitkisel yağlar, oksidasyon yani paslanmalara karşı vücudun imdadına yetişir. Böylece toksik yük azalır. Bu eşsiz makinaya fazladan çöp çıkarmamış ve temiz, sorunsuz, az iş yüküyle çok enerji almış oluruz.

Yediğimiz besinlerin işlenmemiş olması, güneş ışınlarına göre ayarını yapan vücudumuza güneş ışığıyla büyümüş gıdaların (örneğin sebzelerin) ağırlıklı olarak girmesi ve temiz beslenmek bu beslenme şeklinde önemlidir.

İlginizi çekebilir: Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Vücudun tüm temizlik işleri geceden yapılır ve bu sayede bizler sabaha temiz bir şekilde uyanırız. Vücuda ihtiyacı olan zamanda ihtiyacı olan şeyi vermek, akşam 18:00’den sabaha kadar yemek yememek, vücudun dinlenmesine, atıklardan kurtulmasına ve yeni güne hazırlanmasına fırsat tanımak gerekir. Ayrıca gece uykuya saat 23:00’de geçmiş olmak, bol su tüketmek, stresten olabildiğince uzak durmak da sirkadiyen ritmimizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur ve cilt güzelliğini destekler.

İlginizi çekebilir: Uykunun Önemi: Onu Kaçırma, Sağlığından Olma!

Ayşen Tan Gökyar

1984 yılında Muğla’da doğdu. 2007 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Yüzme ve voleybol branşlarında hakemlik yaptı. 2014 yılından bu yana Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde Rekreasyon Uzmanı olarak görev yapmakta. 2015 yılında Pedagojik formasyonumu tamamladı. Now We Moove Avrupa Hareket Haftası Yerel yönetimler hareket temsilcisi olarak görev aldı. Spora, sağlıklı beslenmeye, motive yaşama karşı hep ilgisi oldu. Personal Training konusunda danışmanlık hizmeti vermekte.





BLOOM SHOP