Bir “süper gıda” olarak nitelendirilen kinoanın geçtiğimiz senelerde gittikçe artan popülerliğinin haklı bir sebebi var. Neredeyse her sağlıklı tarifte karşımıza çıkan kinoa, daha uzun yıllar boyunca popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeyecek gibi görünüyor? Gelin bu mucizevi besin kinoa nedir, göz atalım!

Kinoa nedir?

Kinoa, botanik olarak değerlendirildiğinde, bir tahıldan ziyade, bir tohum olarak kabul edilir. Batı kültüründe son on yıldır popüler olmasına rağmen, Güney Amerika’da binlerce yıldır yetiştirilmektedir.

Tahıllara alternatif olarak kullanılabilen kinoa, İnkalar tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bir diğer ilginç bilgi de, NASA’nın uzun süreli uzay görevleri için bu besini tercih etmesidir. Glütensiz ve yüksek miktarda protein içeren bir tohum olup, çölyak hastaları ve glüten intoleransına sahip olan kişiler tarafından da gönül rahatlığıyla tüketilebilmektedir.

Besin değeri oldukça yüksektir. Protein bakımından çok zengin olup kompleks aminoasitler içerir. Bu sebeple de enerji sağlamada ve metabolizmanın sağlığını korumada çok etkilidir. Yüksek lif oranı, E vitamini ve demir açısından son derece zengin bir gıda olup içinde sayısız vitamin ve mineral de bulunmaktadır.

Kinoa besin değeri

  • 8 gram protein
  • 5 gram lif
  • Günlük ihtiyacımız olan manganez miktarının yüzde 58’i
  • Günlük ihtiyacımız olan magnezyumun yüzde 30’u
  • Günlük ihtiyacımız olan fosforun yüzde 28’i
  • Yüksek oranda B vitaminleri,
  • Demir, çinko ve potasyum bulunur.

Kinoa kalori değeri

Pişmiş kinoanın 100 gramında 120 kalori bulunur.

Kinoa faydaları nelerdir?

İçerdiği zengin besin değerleri ile insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. En önemli bazı faydaları şu şekildedir:

1. Kilo vermeye yardımcı olur

Kinoanın içeriğindeki yüksek lif ve protein oranı, yemekten sonra uzun süreli tokluk hissi yaratır. İçerdiği manganez oranı ile hormonları ve sindirim enzimlerini etkileyen kinoa, kilo vermeye yardımcı olur.

2. Glütensiz, besleyici bir tohumdur

Glütensiz beslenen kişiler için harika bir gıda olan kinoa, diğer tahıllara alternatif olarak kullanılabilir. Her lezzete uyum sağlayan kinoa, salatalara eklenebilir, haşlanıp pilav gibi tüketilebilir, puding ve smoothielerin içine konulabilir.

3. Sağlıklı bir dolaşım sistemini destekler

Kinoa, sağlıklı bir dolaşım sistemi ve sağlıklı bir kalp için son derece faydalı bir besindir. İçeriğinde trans yağ bulunmayan, bununla birlikte potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengin olan kinoa, sağlıklı bir kalp için düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalardandır.

4. Enflamasyonu önler, bağırsak sağlığına katkıda bulunur

Kinoa, prebiyotik bir gıdadır ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterileri beslemektedir. Bu özellikle ile vücuttaki enflamasyonu düşürür, bağırsak sağlığına katkıda bulunur ve daha güçlü bir sindirim sistemi sağlar.

5. Kemik sağlığını destekler

Kinoanın içinde bulunan manganez, magnezyum ve fosfor; kemiklerin inşası için en önemli maddelerdendir. Düzenli olarak kinoa tüketmek, osteoporoz riskini ciddi oranda azaltabilir.

6. Diyabet riskini azaltır

Kan şekerinin dengede kalmasını sağlayarak, diyabet riskini azaltır. Kinoanın içindeki aminoasitler, kandaki şeker miktarını dengelemektedir.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP