YAZAN: DYT. DENİZ HAZAR

Tatillerde sağlıklı beslenmek zor görünebilir. Genellikle tatilde veya seyahatte olmanın kendimizi şımartma zamanı olduğunu düşünürüz. Yeni yiyecekler denemeye ve diyetimizde rahatlamaya yöneliriz. Halbuki, tatillerde sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı tamamen bırakmak zorunda değilsiniz. Tatilin keyfini çıkarırken, tatilde sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza bağlı kalmanıza yardımcı olacak birkaç ipucunu sizin için hazırladık.


Sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.

Tatilde yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Ani açlık veya susuzluk hissettiğinizde hemen dondurma, abur cubur veya şekerli içecekler ile doyurmak yerine çantanızda yer alan sağlıklı atıştırmalık paketine yönelin. Tatilde kolaylıkla yanınızda taşıyabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar çiğ kuruyemişler, kuru meyveler, taze meyve ve şeker eklentisiz yulaflı kurabiyeler olabilir. 

Bol bol su için.

Tatil beldenize uçak veya araç ile ulaşırken uzun süre susuz kalmış olabilirsiniz. Ayrıca uzun yolculuklar genellikle ödem sorununa neden olabilir.  Tatil rotanıza varır varmaz bol su içmeniz, ödemi uzaklaştırmanıza ve kaybettiğiniz suyu geri kazanmanıza yardımcı olur.Açlık genellikle susuzlukla karıştırılabilir. Susuz kalmamak, enerji seviyenizi yüksek tutarak gereksiz atıştırmalardan da kaçınmanıza yardımcı olur. 

Açık büfede bilinçli tercihler yapın.

Açık büfeye giderken çok aç olmasanız dahi sınırsız seçenekler aklınızı başınızdan alabilir. Tabağınızı doldurmadan önce derin bir nefes alın ve tavsiyelerimi anımsayın. Zevk alacağınız ve sizin için iyi olduğunu bildiğiniz sınırlı seçimler ile başlayın. Tatilinizin geri kalan günlerinde farklı seçimler yapabileceğinizi unutmayın. 

Salatalarda bonkör olun ve sade tercihler yapın.

Öncelikle, taze ve sade salatalar ile tabağınızı doldurun. Yeşillikler, domates, salatalık ve meyveler öncelikli tercihiniz olsun ve yemeğe ilk salata ile başlayın. Çok çeşitli mezeleri ve yoğun soslu salataları sindirmeniz daha zor olabilir. Mümkün olduğunca sade salataları tabağınıza alın. Salataların iyice ve özenle yıkandığına emin olun. Yemeden önce üzerine biraz sirke ve limon gezdirebilirsiniz. 

Kızarmış yiyeceklerden kaçının.

Kızarmış yiyeceklerin sindirimi zordur. Enerjinizi aşağı çekerek, gezmek ve eğlenmek için hazır enerjinizi, şişkinlikten kurtulmak ve yediklerinizi sindirmek için harcamayın. 

Nişastalı ve şekerli yiyecekleri sınırlandırın.

Hamur işleri, bol şekerli ve şerbetli tatlıları sınırlandırın. Tatlı ihtiyacınızı öncelikle taze meyveler ile karşılayın. Taze meyveler, su, vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılar. Şekerli tatlılar ise boş kaloridir. Mutlaka tatlı almak istiyorsanız 1 porsiyon ile sınırlayın ve seyahat arkadaşlarınız ile paylaşın. 

Yeni tatları bölüşün.  

Seyahat etmenin en keyifli yanlarından biri de yeni yiyecekler ve yeni mutfaklar denemektir.  Bir diyetisyen olarak bile, sağlıklı olsun ya da olmasın, yeni yiyecekler denemekten asla vazgeçmem. Sağlıksız olduğunu düşündüğünüz bir yiyeceği deniyorsanız, bunu seyahat ettiğiniz kişi ile paylaşın. Böylece sağlıksız yiyeceklerin size olan etkisini yarı yarıya azaltabilirsiniz. 

Mümkün ise bazı öğünleri kendiniz hazırlayın.

Seyahat etmenin diğer bir keyifli özelliği de yeni yemekler denemek, yemek yapmak ile uğraşmadan yemeklerin size servis edilmesidir. Bu zevklerin hepsi kabul edilebilir, ancak evde yemek yemeye kıyasla dışarıda yemek yerken gereksiz kalori tüketiyor ve daha fazla para harcıyor olabilirsiniz. Eğer yemek pişirme imkanınız var ise yemeğin içeriğinde daha fazla kontrole sahip olursunuz ve sağlıklı bir şeyler hazırlama seçeneğiniz olur.  Eğer mümkün ise mutfağı da olan bir konaklama yeri seçin. Pratik olan öğünleri kendiniz hazırlayın ve geri kalan öğünlerde dışarıda yemenin keyfini çıkarın. 

Seyahatte kabızlık sorunun önüne geçin.

Seyahatte kabızlık sorunu benim gibi birçok danışanımın da başlıca rahatsızlığı olabiliyor. Ortam ve beslenme değişimine bağırsaklarımız da kayıtsız kalamıyor. Kabızlık sorununun önüne geçmek için her gün en az 2 litre su içmek, taze meyveler, salata ve zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye özen gösterin.  Unutmayın, şekerli, işlenmiş, kızarmış ve unlu yiyecekler kabızlık şikayetinizi daha da artırabilir. Kabızlığa yardımcı olması için yanınızda kuru erik ve kayısı taşımanızı, kahvaltıda tüketmenizi öneririm. 

Alkolü limitleyin.

Tatildeyken içki içmek, biraz gevşemek keyifli gelebilir. Ancak alkollü içeceklerin boş kalorilerle dolu olduğunu unutmayın. Ayrıca alkol tüm gece boyunca daha fazla yemek yemenize ve atıştırmanıza da sebep olabilir. Alkolü günde iki kadeh ile sınırlayın ve düşük kalorili seçenekleri tercih edin. Alkol aldığınız günlerin ertesinde daha fazla su tüketmeyi unutmayın.

Tatilde tek motivasyonunuz yemek yemek olmasın.

Yemek yemek, yeni tatlar denemek size keyif veriyor olabilir. Hayattaki her şey gibi yemeği de dengelemeyi unutmayın. Yeni yerler keşfetmeye, doğa yürüyüşleri yapmaya, yeni kişiler ile tanışmaya, egzersiz yapmaya, masaj ile rahatlamaya da vakit ayırın. 

Tatilden eve döndüğünüzde, tatilde yediklerinizin pişmanlığı eski rutininize dönmenize engel olmasın. “Battı balık, yan gider.” demeyin, sağlıklı beslenmek için kontrolü yeniden elinize alın. Eve geldiğinizde sizi karşılayan boş buzdolabını bir an önce sağlıklı besinler ile doldurun. Ev yapımı sebze yemeklerine, taze yeşilliklere ve meyvelere öncelik verin. 

Sağlıklı beslenerek de keyifli bir tatil geçirebilir, tatil dönüşü pişmanlık hissinin önüne geçebilirsiniz. Bilinçli tercihler ile sağlığınıza uzun vadeli yatırımlar yapın, ister tatilde isterseniz de oturma odanızdaki kanepenin önünde vücudunuzu ihtiyacı olan besinlerle besleyin. 



Dyt. Deniz Hazar

1982 yılında, İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İşletme-İktisat alanında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı. Pazarlama ve iletişim alanında Türkiye ve yurtdışındaki kurumsal firmalarda çalıştı. Yurtdışında çalışırken ilgi alanı olan mesleği yapmaya karar vererek, ikinci üniversite eğitimini Haliç Üniversite’si Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Diyetisyen olarak tamamladı. Bugün kurucusu olduğu Healthy Bites Co.’da...



BLOOM SHOP