Mutlu, üzgün, heyecanlı ya da stresli hissettiğinizde aniden beliren tatlı tüketme isteğiniz oluyor mu? Tatlı ihtiyacı, vücudun gereksinim duyduğu bir şey olmasa da beynin kendini “ödüllendirme” mekanizmasıyla ortaya çıkar. Bu ihtiyacı minimuma indirerek sağlıklı diyet rutinimize sadık kalmak ise aslında göründüğü kadar da zor değil. İşte tatlı ihtiyacını azaltmak konusunda size destek sağlayacak 6 yöntem!

İlginizi çekebilir: 21 Gün Alışkanlıkları Değiştirme Rehberi + Şekeri Bırakma Planım

Neden tatlı tüketmeye yöneliriz?

Beslenme Uzmanı Christine Gerbstadt’a göre, doğduğumuz andan itibaren tercih ettiğimiz ilk lezzet tatlı. Beyin, karbonhidrat tükettiğimizde serotonin üretmeye başlar. Şekerin de bir karbonhidrat çeşidi olduğu düşünüldüğünde şekerli gıdalara yönelmemizin ana nedeni mutluluk hissine olan içgüdüsel ihtiyacımız.

Tatlılar, lezzetli olmalarının yanı sıra ağızda bıraktıkları tat ve kokularıyla da endorfin hormonu salgılamamıza neden olarak kendimizi daha rahat, huzurlu ve iyi hissetmemize yardımcı olur. Bu nedenle aslında tatlıyı hayatımızdan tamamen çıkarmak ya da bir lokma dahi yemeyecek kadar katı kurallar belirlemek zorunda değiliz. Burada önemli olan, canımızın çektiği ölçüde, aşırıya kaçmadan tatlı ihtiyacımızı karşılayıp dozajı doğru ayarlayabilmek. İşte sürekli kendini hatırlatan tatlı ihtiyacını azaltmanın yolları!

1. Aç olduğunuzu fark ediyorsanız karnınızı sağlıklı bir öğünle doyurun

Bazen tatlı yeme ihtiyacı fiziksel açlıktan doğar. Vücudumuza fazlaca şeker yüklemesi yaptığımız dönemlerde, acıktığımızda aklımıza ilk olarak şekerli gıdalar tüketmek gelir. Bu durumun önüne geçebilmenin en güzel yoluysa açlık hissettiğimizi fark ettiğimizde karnımızı abur cuburla değil sağlıklı yağ, protein ve yeşil sebzelerle dolu menülerle doyurmalı. Böylelikle vücudumuz gereksinim duyduğu ihtiyacını karşılamış olur.

2. Kaliteyi miktara tercih edin

Vücudumuzun bir şeker hafızası var. Ne kadar çok şeker tüketirsek vücut da o kadar çok şeker ihtiyacı duymaya artış gösterir. Bu durumun önüne geçmenin en önemli yollarından biri şeker tüketimini minimuma indirmek. Canımız tatlı çektiğinde koca bir gofret yerine bir parça saf kakaodan yapılmış, kaliteli ve lezzetli bir çikolatayla da tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Böylece vücudumuza çok fazla işlenmiş şeker alımı yapmadığımız için şekere olan bağımlılığımızı daha fazla tetiklememiş oluruz.

3. Meyve tüketin

Meyvelerin içinde bulunan doğal şeker, aslında günlük şeker ihtiyacımızı karşılamak ve aradığımız o tatlı lezzeti sağlamak açısından oldukça yeterli. Meyveyi tüketmenin de bir dozajı ve öğün saati olsa da diğer tatlı seçeneklerine göre içerdiği lif ve besin değerleriyle çok daha sağlıklıdır.

4. Sıcak duşu deneyin

Yapılan bazı araştırmalara göre sıcak duşun aşırı derecede tatlı ihtiyacı çekme durumlarında kişiyi rahatlattığı ve sakinleştirdiği söylenmekte. 5-10 dakikalık sıcak bir duşla saunaya girip çıkmış gibi kendimizi gevşemiş hisseder, beynimizin verdiği heyecanlı “tatlı” sinyalini sakinleştirebiliriz.

5. Egzersiz yapın

Hareket etmek ve düzenli egzersiz yapmaya başlamak vücuttaki mutluluk hormonlarını harekete geçirir, endorfin salgılanmasını arttırarak beyindeki “iyi hissettiren” kimyasalların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bu nedenle nabzı yükseltmek, yürüyüş yapmak, düzenli egzersize vakit ayırmak, tatlı ihtiyacını azaltmak için beyne gerekli sinyalleri vermeye yardımcı olabilir.

6. Duygusal problemlerinizi çözümleyin

Fiziksel yeme eyleminin yanında bir de duygusal yeme yönelimi mevcut. Kendimizi depresif, stresli, kızgın hissettiğimizde bu duygularımızı bastırmak için yemek yemeye, özellikle de bize çabucak enerji ve mutluluk verebilecek tatlı gıdalara yönelebiliyoruz. Bu davranışı değiştirmenin en sağlıklı yolu da duygusal yemenin temelinde yatan psikolojik problemleri çözmenin yöntemlerini aramak. Aksi takdirde her problemin sonucunda tekrar tekrar besin değeri olmayan gıdalara yönelir,vücudumuzu bu ihtiyaca bağımlı hale getiririz.

İlginizi çekebilir: Duygusal Yeme Nedir? Nasıl Baş Edilir?





BLOOM SHOP