Tatil hepimiz için keyifli olsa da tatil sonrası rutinlerimize dönmek bir o kadar zor. Bekleyen e-postalar, sorumluluklar, günlük hayatın koşuşturmacası ve onca iş yükü tatilin son gününden itibaren kafamızı kurcalamaya başlıyor. Hem rutinlerimize kolayca geri dönebilmek hem de kendimizi strese sokmadan günlük hayata hızlıca adapte olabilmek için topraklanma pratiklerini deneyimlemek iyi bir seçenek. Tatil sonrasında kendimize yüklenmeden rutinlerimize kolayca geri dönebilmek için hangi topraklanma pratiklerinin yardımcı olabileceğini sizler için yazdık.
Topraklanma nedir?
Yüzlerce yıldır kültürlere yayılmış bir pratik olan topraklanma, temelde doğa ile bağ kurarak dengelenmek anlamına gelir. Topraklanma, bedenimizin doğanın bize sunduklarını takdir etmesine ve dünyaya bağlanmasına yardımcı olarak zihinsel, fiziksel ve duygusal iyiliğimize katkı sunmayı amaçlar. Sonucunda hem daha dingin, huzurlu hem de doğaya ve dünyaya daha bağlı hissetmemize katkı sağlar.
Rutinlerimize dönmeyi kolaylaştırmak için hangi topraklanma pratiklerini uygulamalıyız?
Tatil sonrası rutinlere ve iş hayatına dönmek için strese giren bedenimizi ve zihnimizi rahatlatmanın, dinginleşmenin en kolay yolu topraklanma pratiklerinden geçiyor. Topraklanmayla iyileşen bedenimiz ve zihnimiz rutinlere daha kolay adapte olmamıza yardımcı oluyor.
1. Doğada zaman geçirin.
Dışarı çıkmak, doğada zaman geçirmek, gökyüzüne bakmak ve çıplak ayakla doğada yürümek en etkili topraklanma pratiklerinden biri. Büyük bir evrenin çok küçük bir parçası olduğumuzun farkına varmak için çok etkili bir yöntem.
2. Nefes egzersizleri yapın.
Aldığınız nefesin farkında olmak, stres anlarında etkili bir yöntemdir. Farkındalıklı nefes pratikleriyle zihninizi rahatlatırken bedeninizle bağ kurabilirsiniz. Egzersiz sırasında toprakla, oturduğunuz sandalyeyle veya destek aldığınız her ne varsa onunla olan bağlantınızı fark etmeye zaman ayırın. “Sandalyenin desteğini hissedebiliyorum, yere bağlı olduğumu hissedebiliyorum” gibi cümlelerle deneyimlediğiniz duyguları sesli olarak dile getirmek yararlı olabilir. Basit cümleler bile destek aldığınız dünyanın zihninizde inanmak istediğiniz gibi geçici değil, aksine ne kadar sağlam olduğunu size hatırlatarak bir topraklanma anı yaratır. Bütün bunlar zihninizi saran düşünceler yerine nefesinize odaklanmanıza yardımcı olur.
3. Uykunuzu düzenleyin.
Stresli ve yoğun zamanlarda, zamandan tasarruf etmek için en kolay vazgeçtiğimiz şey olan uykumuz aslında vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Stresli zamanlarda vücudumuzu dinlemek, hem zihnimizi hem bedenimizi iyileştirmek için en önemli şey iyi bir uyku düzenidir.
4. Egzersiz yapmaya başlayın.
Stresli düşünceler zihnimizden gitse bile bedenimizde kalmaya devam edebilir. Bedenimizin stres döngüsünü tamamlamak için hareket etmek ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Kendinizi iyi hissetmek için bedeninizi hareket ettirin ve egzersiz rutininize geri dönün.
5. İyi beslenin.
Bedeninizi iyileştirmek için önce onu besin değeri yüksek gıdalarla doldurduğunuzdan emin olun. Stresli anlarda önünüze geleni yemek yerine besin değeri yüksek, kan şekerinizi dengeleyen besinleri tercih edin.
6. Tuz banyosu yapın.
Stresi atmak, vücudu dinlendirmek ve rahatlamak için tuz banyosu yapın. Epsom ve himalaya tuzlarını karıştırmak oldukça etkili bir kombinasyon oluşturur. Sevdiğiniz ve kokusuyla sizi rahatlatan esansiyel yağları da eklemek bu pratiği daha da etkili bir hale getirebilir.
7. Kristallerle meditasyon yapın.
Manyetit, siyah turmalin, siyah kiyanit, siyah oniks veya obsidyen gibi topraklanma kristalleriyle meditasyon yapın. Ne kadar rahatladığınızı göreceksiniz.