YAZAN: ALEYNA TEPE

Türkçesi tütsü olan, İngilizce’deki “incense” kelimesi, Latincede “yanmak” anlamına gelen “incendēre” kelimesinden türemiştir. Yıllar boyunca birçok spiritüel ve dini ritüel için kullanılan tütsünün temellerinin Mısır ve Antik Çin’e dayandığı biliniyor. Geçmiş zamanlarda arınmak, duyuları açmak ve ilahi olanla daha yakın bir bağlantı kurmak amacıyla kullanılan tütsü, günümüzde kişisel bakım ritüellerinin bir parçası haline gelmiş durumda. Kendinize en uygun tütsüyü bulmanız için hazırladığımız bu rehberde, tütsü nedir, tütsü çeşitleri nelerdir ve hangi niyetlere hizmet eder sizin için anlattık.


Tütsü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Tütsü, genellikle doğal malzemeden yapılan ve yakıldığında ürettiği koku nedeniyle kullanılan bir maddedir. Arzu edilen kokuya bağlı olarak, bitki bazlı malzemelerden, reçinelerden, ağaç kabuklarından, tohumlardan, çiçeklerden, köklerden, yapraklardan veya baharatlardan elde edilebilir. Üretim şekillerine bağlı olarak birçok farklı formda ve aromada tütsü olabilir.

Tütsüler, malzemesi, yapılışı ya da kökeni ne olursa olsun, yıllardır ortak amaçlar için kullanılır. İlk kez Antik Mısırlılar tarafından ortaya çıktığına inanılan tütsü, o dönemlerde mezarlardan gelen kötü koku ve enerjilerin temizlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Ardından Hindistan, Asya ve Çin’de de kullanılan bu malzeme, bir alanın olumsuz enerjisinin temizlenmesi, dini ritüellerin derinleşmesi ve iyileşmenin desteklenmesi amacıyla uzun yıllardır kullanılır. Bugün hala enerji temizliği, dinlenme, arınma ya da şifalanma gibi çeşitli niyetlerle evlerde tütsü yakılıyor. Geçmişten farklı olarak, günümüzde birçok farklı formu bulunan tütsüler sayesinde herkes kendisine en uygun olanı bulabiliyor.

Tütsü çeşitleri ve kullanım şekilleri nelerdir?

Doğru formda bir tütsü seçerken ilk yapmanız gereken tütsüden ne beklediğinizi kendinize sormaktır. İsteklerinize bağlı olarak her bir tütsünün avantajları ve dezavantajları olacaktır. Fakat en temelde tütsü çeşitleri, yanma süreleri ve duman yoğunluklarına bağlı olarak birbirlerinden ayrılır. Dolayısıyla seçim yaparken tütsünüzü ne zaman, nerede ve ne kadar süre kullanmak istediğinizi düşünmeniz faydalı olabilir.

Tütsü çubuğu

Dünya çapında en popüler form olan tütsü çubukları, tütsü çeşitleri arasında en uzun süre yanan tür olup yanma süresi yaklaşık 20 ila 35 dakika arasındadır. Bir bambu çubuğu etrafında şekilleniyor olabileceği gibi desteksiz de olabilir. Uzun süre yanmaları sebebiyle tütsü çubukları kokularını zamanla kademeli olarak yayar. Bu da kokularının hafifçe yayılmasını ve uzun süre kalmasını sağlar.

Konik tütsü

Tütsü malzemelerinin ve uçucu yağların koni şeklinde preslenmiş hali olan konikler, genellikle 10 ila 20 dakika boyunca yanarlar. Bu yüzden genellikle çubuk tütsülere oranla daha yoğun bir koku yayarlar. Oldukça sağlamdırlar, kolayca saklanabilirler ve ısıya dayanıklı bir kapta yakılabilirler.

Tütsü kağıdı

Yanma süresi 5 ila 10 dakika olan bu form, tütsü çeşitleri arasında en hızlı yanandır. Yüksek kaliteli kağıt, kimyasallara batırıldıktan sonra kokulandırmak için uçucu yağlarla kaplanır. Çok kolay saklanabilir, çekmecelerde ya da dolaplarda koku olarak da kullanılabilirler. Hızlı yanmaları sebebiyle bir ortamı hızla arındırmanın harika bir yoludur.

Spiral tütsü

Daha alışılmadık bir tür olan bu tür, aromatik materyalin spiral bir şekle basılmasıyla yapılır. Destekleyici bir çubuğu yoktur. Kumun üzerinde ya da ısıya dayanıklı bir kapta yakılabilir. Spiral şekil, daha fazla aromanın ortaya çıkmasını ve tütsünün uzun süre yanmasını sağlar. Dolayısıyla, spiral tütsü en iyi açık, geniş ya da havalandırılmış alanlarda kullanılılır.

Demet tütsü

Demet tütsü, reçineler, bitkiler ve diğer doğal malzemelerin işlem görmeden bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir tür tütsüdür. Doğal malzemeler bir iple bağlandıktan ve tamamen kurutulduktan sonra yakılarak kullanılır. Çeşitli otlardan oluşturulabilen bu tütsünün en yaygın kullanılanı ada çayı demetidir.

Ağaç tütsü

En yaygın türü palo santo olan ağaç tütsüler, ağaç dallarından ya da gövdesinden oluşturulmuş çubuk formundadır. Çubuğun ucunda bir alev oluşuncaya kadar yakılır, 15-20 saniye sonra alev söndürülerek kokulu dumanın çıkmasına izin verilir. Bu tütsüleri ısıya dayanıklı bir kapta ya da elinizde tutarak bulunduğunuz ortamda gezdirebilir ve negatif enerjiden arınma sağlayabilirsiniz. Ağaç tütsüler genellikle 10-15 kere yakılıp kullanılabildiğinden oldukça uzun ömürlüdürler.

Mount Athos tütsüsü

Bu tütsü, Kuzey Yunanistan’da bulunan, “Kutsal Dağ” olarak adlandırılan Athos Dağı’nda karıştırılan, kurutulan ve öğütülen reçinelerden yapılmaktadır. Bu özel tütsüler, Athos Dağı keşişleri tarafından asırlık teknikler izlenerek yapılır ve ritüeline oldukça önem verilir. Yakıldığında açığa çıkan dumanın, tanrılar ve insanlar arasında yol açan gizemli ve hoş kokulu bir yol oluşturduğuna inanılır.

Hangi koku hangi niyete hizmet eder?

Tütsü çeşitleri arasından niyete en uygun olanını zaman ve mekana bağlı olarak seçtikten sonra sıra, kokusuna karar vermeye geliyor. En temelde tütsüler, ürettikleri kokular için yakılır ve her bir koku bir niyete hizmet eder. Belirli türde kokuları seçerek ve kullanarak, sadece alanın atmosferini değil, zihinsel ve spiritüel bedeninizin atmosferini de hızla etkileyebilir, niyetinizi destekleyebilirsiniz.

Kehribar (Amber): Aşk, rahatlık, mutluluk ve iyileşme için yakılan kehribar, hem çubuk hem de reçine formunda bulunabilir. Niyetiniz ilişkilerinizde huzur, iyileşme ve ilerleme ise kehribar kokusunu tercih edebilirsiniz.

Bergamot: Bu tütsünün yakılması, refahı, neşeyi, korunmayı, konsantrasyonu, uyanıklığı, güveni, dengeyi, gücü, cesareti, motivasyonu ve kararlılığı teşvik eder. Özellikle çalışma alanlarınızda yakmak için güzel bir seçenek olabilir.

Sedir: Spiritüelliği uyarıp güçlendirmek için yakılır. Aşkı çekmek, kabusları önlemek, iyileşmeye yardımcı olmak ve arınmak için etkilidir. Ayrıca koruma, dengelenme, topraklanma, berraklık ve içgörü için de kullanılır.

Tarçın: Bu tütsü, zenginlik, refah ve iş başarısı için uyarıcı olarak bilinir. Ek olarak iştahı dengelemek, beslenme bozukluklarını şifalandırmak ve negatif enerjiyi dağıtmak amacıyla da kullanılabilir.

Karanfil: Ağrı kesme ve zihinsel uyarılma için idealdir. Hafızayı ve odaklanmayı destekler. Ayrıca, negatifliği dağıtmak ve kutsal alanları arındırmak amacıyla da kullanılabilir.

Okaliptüs: Okaliptüsün kokusu aydınlatır ve konsantrasyonu artırır. Bu koku nefes darlığına yardımcı olur ve negatif enerjilerden korur.

Frankincense: Bu tütsü kokusu kişinin maneviyatını artırır. Koruma için kullanılır ve olumsuzluğu giderir. Meditasyonu destekler ve konsantrasyonu artırır. Alanları, kristalleri ve nesneleri arındırmak için kullanılabilir. Ayrıca, kötülüğe karşı koruma ve iyi şans çekme konusunda da etkili olduğu bilinir.

Yeşil çay: Bu aroma antiseptik özellikleriyle tanınır. Evdeki virüsleri ve bakterileri arındırmak için idealdir. Uykulu halleri giderir, uyanıklığı artırır, sinir sistemini güçlendirir ve hafızayı iyileştirir.

Yasemin: Kişinin yaratıcılığını artırmak için idealdir. Öz güveni güçlendirir. Ayrıca, aşk, para ve netlik çeker. Kişinin bilgeliğini ve yeteneklerini destekler.

Lavanta: Antiseptik özelliklere sahiptir. Bu yüzden yakılması, temizlik ve iyileşme için idealdir. Mutluluk getirir. Rahatlama ve uyumayı kolaylaştırma amacıyla kullanılabilir.

Palo Santo: Şamanlar ve iyileştiriciler tarafından binlerce yıldır kullanılan Palo Santo, “Kutsal Ağaç” olarak kabul edilir ve onların törenlerinin, iyileştirme ritüellerinin bir parçasıdır. Enerjinin korunmasını sağlar ve kötü enerjileri giderir. Direkt tahta tütsü olarak da yakılabilir.

Patchouli: Özellikle maneviyatı ve meditasyonu teşvik etmek için yakılır. Güçlü temizlik kokusu, denge ve netlik getirir, sakin ve kutsal bir atmosfer yaratır.

Çam: Çam kokusu, koruma, arınma ve iyileşme için kullanılır. Genellikle kış ayları boyunca yakılması önerilen bu tütsü, koruma ve sağlık sağlar.

Vanilya: Oldukça canlandırıcı bir tütsü kokusudur. Aşkı çekmek ve cinsel arzuyu artırmak için yakılır. Hafızayı güçlendirir, uykusuzluğu giderir ve öfkeyi yatıştırır. Aynı zamanda güvenli bir atmosfer yaratmak için kullanılır.

Ada çayı: Negatif enerjiyi gidermek ve alanları arındırmak için uzun yıllardır kullanılır. Bilgelik ve açıklık sağlar. Bedenin, aklın ve ruhun iyileşmesine yardımcı olur.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP