İyi uykunun genel sağlık durumumuz için ne kadar önemli olduğunu bilsek de, dünya genelinde insanların yaklaşık yüzde 30’u uykusuzluktan, uykuya rahatça dalamamaktan ya da kaliteli uyku uyuyamamaktan mustariptir.

Rahatlama ve gevşemeyi sağlayan en popüler yöntemlerden biri ise bitkisel çaylar. Bu çaylar, yüzyıllar boyunca doğal uyku ilaçları olarak kullanılmış ve uyku getiren çaylar olarak bilinmişlerdir. Modern araştırmalar da, bu çayların uykuya yardımcı doğal ilaçlar olduğunu desteklemektedir.

Dünya genelinde en yaygın kullanılan uyku getiren çaylar hangileridir, sizin için derledik. Tatlı rüyalar!

Papatya çayı

Papatya çayı uzun yıllar boyunca iltihabı azaltmak, kaygıyı önlemek ve uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılan doğal bir yöntemdir. Öyle ki, papatya genellikle hafif bir sakinleştirici veya uyku getirici olarak kabul edilir. Papatya çayı, genel uyku kalitesini de iyileştirir.

Bu çayın sakinleştirici etkileri, içeriğinde bolca bulunan apigenin adlı bir antioksidanla ilişkilendirilebilir. Apigenin, beyinde anksiyeteyi azaltan ve uykuyu başlatan özel reseptörlere bağlanır.

60 huzurevinde yaşayan kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada, günlük 400 mg papatya özü alanların, hiç almayanlara göre daha iyi uyku kalitesine sahip oldukları bulundu.

Kötü uyku kalitesine sahip olan postpartum kadınları içeren bir başka çalışmada ise, iki hafta boyunca papatya çayı içenlerin, içmeyenlere göre daha iyi bir uyku kalitesi bildirdikleri açıklandı.

Kediotu kökü

Kediotu uykusuzluk, sinirlilik ve baş ağrısı gibi sorunları tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Bugün Avrupa ve Amerika’da kullanılan en yaygın bitkisel uyku yardımcılarından biridir. Kapsül veya sıvı formda bir besin takviyesi olarak satılır. Kediotu kökü de genellikle kurutulur ve çay olarak satılır. Kediotu kökü, GABA adı verilen bir nörotransmitter seviyesini artırarak uykuyu kolaylaştırırken, uykuya dalma ve gece uyanma sürelerini kısaltarak genel uyku kalitesini iyileştirebilir.

Uyku güçlüğü yaşayan 27 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, katılımcıların yüzde 89’unun kediotu kökü aldıktan sonra uykularında iyileşme yaşadıkları bildirildi. Bu kişiler ertesi gün uyku hali gibi olumsuz yan etkiler de yaşamamışlardır.

Lavanta

Lavanta, aromatik ve yatıştırıcı kokusu için sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Lavanta çayı, çiçekli bitkinin küçük mor tomurcuklarından yapılır. Uykusuzluk ve anksiyete ile ilişkili bozukluklarda uyku kalitesini artırmasıyla bilinir.

İnsomnia’dan mustarip 67 kadın hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca 20 dakika lavanta soluyanların kalp hızında azalma ve uykularında iyileşme saptandı.

Eğer kaygı sebepli uyku bozuklukları yaşıyorsanız, lavanta çayı içmek size yardımcı olabilir.

Limon otu

Limon otu, nane ailesine dahil olan bir bitkidir ve tüm dünyada bulunur. Aromaterapide yağ olarak veya çay formunda kullanılır. Bu narenciye kokulu aromatik bitki, Orta Çağ’dan beri stresi azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Eğer kronik olarak uyku problemleri yaşıyorsanız, yatmadan önce limon otu çayı içebilirsiniz. Bu çay, uykusuzluğa bağlı semptomları azaltmasıyla bilinmektedir.

Çarkıfelek çayı

Çarkıfelek çayı, Passiflora bitkisinin kurutulmuş yaprakları, çiçekleri ve saplarından yapılır. Geleneksel olarak, kaygıyı azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için kullanılmaktadır. Çarkıfelek çayı içmek genel uyku kalitesini artırabilir. Ayrıca, kediotu kökü ve şerbetçiotu ile birlikte içildiğinde uykusuzluk belirtilerini azaltabilir.

40 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, bir hafta boyunca her gün çarkıfelek çayı içenlerin, içmeyenlere kıyasla daha iyi bir uyku kalitesine sahip oldukları bildirildi.

Manolya kabuğu

Manolya bitkisi Çin tıbbında karın ağrısı, burun tıkanıklığı ve stres gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Şu an dünya genelinde kaygı yatıştırıcı etkileriyle bilinmektedir. Yatıştırıcı etkileri, manolya bitkisinin sapları, çiçekleri ve kabuklarında bol miktarda bulunan bileşik honokiola atfedilir. Bu madde, beyindeki GABA reseptörlerini modifiye ederek uykuyu artırabilir.

Uyarı: Bitkisel çayların etkileri, kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu çaylar, reçetesiz ilaçlarla etkileşime girerek beklenmeyen yan etkiler yaratabilir. Rutininize bir bitkisel çay eklemeden önce, doktorunuza danışmanız son derece önemlidir.





BLOOM SHOP