Astroloji yüzyıllardır insan zihnini büyülemiş, karakteristik özellikler, ilişkiler ve genel yaşam olayları hakkında iç görüler sağlamıştır. Astrolojik terimler günlük hayatınızda da sık sık karşınıza çıkıyor olabilir, burcunuzu takip ediyor, haritanızı inceliyor ya da gezegen hareketlerine bakarak tahminler yürütmeye çalışıyor olabilirsiniz. Peki, günlük yaşamınızda karşınıza çıkan bu klasik Batı Astrolojisi terimlerinin tek astrolojik sistem olmadığını biliyor muydunuz? Kendinizi daha iyi tanımanız, etrafınızdaki ve hayatınızdaki olayları tahmin edebilmeniz için takip edebileceğiniz bir astrolojik sistem daha var: Vedik Astroloji! Vedik Astroloji nedir? Klasik Batı Astrolojisi’nden nasıl ayrılır? Kendinizi tanımanıza nasıl yardımcı olur? Sizin için araştırdık!
Vedik Astroloji nedir?
Vedik Astroloji kökleri Hinduizm’in kutsal metinlerine dayanan eski bir Hint astroloji sistemidir. Jyotish Shastra olarak bilinen Sanskritçe ismi “ışık/cennet bedeni” anlamına gelir. Hindu felsefesi için oldukça derin bir anlama sahip bu sistem, bugün bile Hindistan’ın büyük bölümünde kabul gören bir bilim ve pek çok kişinin yaşam tarzını etkileyen bir inanıştır. Gezegen hareketleri ve bireyler arasında güçlü bir bağ olduğuna inanan bu sistem, doğum haritalarına göre her birey için benzersiz olan gezegensel dönemler kavramını Dasha olarak isimlendirir. Bu Dashalar, belirli bir gezegenin kişinin hayatındaki etki dönemlerini gösterir. Daha çok spiritüel bir yaklaşım benimseyen Vedik astroloji, gezegen etkilerini hafifletmek için değerli taş takmak, mantra söylemek ve çeşitli ritüeller gerçekleştirmek gibi pratikler önerir.
Batı Astrolojisi nedir?
Batı Astrolojisi bugün birçok kişinin takip ettiği astrolojik sistemdir. Günlük yaşantınızda sık sık karşınıza çıkan Güneş burcu, yükselen burç, Mars retrosu gibi bugün birçoğumuzun takip ettiği astrolojik bilgiler Tropikal Astroloji olarak da bilinen Batı Astrolojisi’nin terimleridir. Batı Astrolojisi dünyada en yaygın uygulanan astrolojik sistemdir. Eski Babil ve Yunan geleneklerinden evrimleşmiştir, kendine özgü ilke ve uygulamaları vardır. Batı Astrolojisi genellikle bireyin iç dünyasına, motivasyonlarına ve kişilik özelliklerine odaklanan daha psikolojik bir yaklaşım benimser. Çoğu zaman, kendini keşfetme ve doğru potansiyeli çıkarma için kullanılır.
Vedik Astroloji ve Batı Astrolojisi arasındaki farklar nelerdir?
Çeşitli benzerlikleri olsa da Vedik Astroloji ve Batı Astrolojisi birbirlerinden oldukça farklıdır. Her iki astrolojik sistemde de 12 burçtan bahsedilir ancak hesaplama yöntemleri, takvimler ve gezegensel yorumlar farklılık gösterir.
Değişen takvimler.
Batı Astrolojisi, dünyanın büyük çoğunluğu tarafından kullanılan ve dört mevsime göre planlanan, tropikal takvimi takip eder. Öte yandan Vedik astroloji, değişken, takımyıldızlarına bağlı olarak hesaplanan ve sidereal sistem adı verilen farklı bir takvim kullanılarak hesaplanır.
Karmalar ve dharmalar.
Bu iki astrolojik sistem arasındaki farklardan biri de Vedik Astroloji’nin kişinin bireysel karmasına dayalı olmasıdır. Vedik Astroloji kişisel dharma, yaşam yolu, hakkında içgörü sağlama, doğuştan gelen yetenekleri ve zorlukları ortaya çıkarma eğilimindedir. Bu yönüyle Vedik Astroloji, kendinizi daha iyi tanımanız ve hatta geliştirmeniz için oldukça etkili bir sistem olarak kullanılabilir.
Gezegenler ve astroloji.
Vedik astrolojinin gezegen hareketlerine, Güneş burçlarına ve yükselen burçlara farklı bir yaklaşımı vardır. Gezegen hareketlerinin ya da bazı gezegen açılarının ne anlama geldiği konusunda Batı Astrolojisi ve Vedik Astroloji farklı görüşlere sahiptir. Batı astrolojisi tüm gezegenleri birbirleriyle kurdukları açılara bakarak yorumlarken, Vedik Astroloji ayrı ayrı her gezegenin açılarını ve bu açılara etki eden enerjileri yorumlar.
Vedik Astrolojiye göre hangi burçsunuz?
Vedik Astroloji’de burcunuz Güneş burcunuza göre değil Ay burcunuza göre belirlenir. Burcunuzu aya göre hesaplamanın iç dünyanızı kavramak açısından büyük önem taşıdığına inanılır. Bu iki astrolojik sistemin farklı takvimler kullanması sebebiyle Vedik burcunuz, batı astrolojisindeki burcunuzdan farklı olabilir. Örneğin, Batı Astrolojisi’ne göre burcunuz Koç ise bu Vedik burcunuzun Balık olduğu anlamına gelebilir.
Mesha: 13 Nisan – 14 Mayıs
Mesha burcuna sahip kişiler, tutkulu ve yönetici liderlerdir. Güçlü iradeli, onurlu ve zorluklardan korkmayan kişilerdir. Ateş elementine bağlı olmaları onları zaman zaman biraz agresif yapabilir.
Vrishaba: 15 Mayıs – 14 Haziran
Vedik Astroloji’ye göre burcunuz Vrishaba ise, hayatta bilge ve alçakgönüllü bir tavrınız olduğu söylenebilir. Bu burca sahip kişiler bilgili ve sanatla ilgili olabilirler.
Mithuna: 15 Haziran – 14 Temmuz
İkili doğasıyla bilinen Mithuna, kıvrak zekalı ve iletişimcidir. Bu burca sahip insanlar iletişim ve ikna yetenekleri gelişmiş olduğundan tartışmayı severler.
Karkata: 15 Temmuz – 14 Ağustos
Duygularıyla tanınan Karkata burcu, duygusal, etkileyici ve sanatsaldır. Genelde başkalarını kendilerinden önceye koyar ve fazlasıyla şefkatli davranırlar.
Simha: 15 Ağustos – 15 Eylül
Simha bir ateş burcudur. Bu burca sahip olanlar tıpkı kraliyet ailesinin bir mensubu gibi görkemli bir enerjiye sahiptir. Cesurdurlar ve sosyal çevrelerinde baskın olabilirler.
Kanya: 16 Eylül – 15 Ekim
Bir toprak burcu olan Kinyalar zeki ve iletişim konusunda güçlüdürler. Nezaket, görgü kuralları ve uyum onlar için vazgeçilmezdir.
Tula: 16 Ekim – 14 Kasım
Tula burcu, denge ihtiyacı olan yaratıcı insanları temsil eder. Tulalar, hem kendi hayatlarına hem de tanıştıkları herkesin hayatına uyum ve güzellik getirmek ister. İlişkilere çok değer verirler.
Vrishchika: 15 Kasım – 14 Aralık
Vrishchikalar duyguların ve derinliğin ustalarıdır. Yoğun duygulara sahip insanlardır ve başkalarının duygularını kolayca anlamalarını sağlayan güçlü empati yetenekleri vardır. Bu da onların oldukça şefkatli insanlar olmasını sağlar.
Dhanus: 15 Aralık – 13 Ocak
Dhanus burcundaki kişi asildir, barış ve adalet için çabalar. Bu burca sahip kişiler güven ve dürüstlüğe değer verir. Yaptıkları her şeyde kendilerini özgür hissetme ihtiyacı duyarlar.
Makara: 14 Ocak – 11 Şubat
Makara burcundaki kişiler ciddi bir duruşa sahiptir. Makaralar, hem çalışkan hem de düşüncelidir. Yaptıkları işleri çok ciddiye alır ve zaman zaman kendilerini çok fazla baskı altına sokabilirler.
Kumbha: 12 Şubat – 12 Mart
Kumbha burcuna sahip kişiler, genellikle yenilikçi ve aykırı düşüncelere sahip, lider ruhlu kişilerdir. Fikirlerini paylaşmaktan korkmazlar ancak konu duygular olduğunda biraz daha içe kapanık kalabilirler.
Meena: 13 Mart – 12 Nisan
Meena, uyumlu, yardımsever ve arkadaş canlısı kişiliği temsil eder. Bu kişilerin hayata karşı olumlu bir tavırları ve güçlü sezgileri vardır. Bir su burcu olarak zaman zaman karamsar olabilir ve başkalarından kolayca etkilenebilirler.
Vedik burcunuz bu güne kadar bildiğiniz burcunuzdan farklı olabilir. Bu farklılık elbette kendinizi özdeşleştirdiğiniz burcu bir gecede değiştireceğiniz anlamına gelmez. Ancak, Batı Astrolojisi’ne ek olarak kendinizi biraz daha farklı bir bakış açısı ile keşfetmek isterseniz Vedik Astroloji güzel bir alternatif olabilir.