Aquafaba keşfiyle beraber veganların beslenme düzeninde çığır açan gıdalardan biri. Sadece veganlar da değil, yumurtaya alerjisi olanlar da kek, kurabiye, pasta, mayonez, pavlova ve hatta makaron yapımında yumurta alternatifi olarak aquafabayı sıkça kullanıyorlar.

Peki aquafaba nedir?

Latince’de “aqua” su, “faba” ise baklagil demek.

Dolayısısla aquafaba kelimesinin tam karşılığı olarak baklagil suyu diyebiliriz. Baklagillerin içinde bekletilmesi ile yoğunlaşan suyun, yumurta akı kıvamına ulaşması ile elde ediliyor.

Aquafaba elde etmede en yaygın kullanılan baklagil ise nohut. Bir defa yoğun kıvamdaki aquafabanızı yaptıktan sonra tıpkı yumurta akı gibi köpük kıvamına gelebilen bir malzeme elde ediyorsunuz. Sonrasında üreteceğiniz tarifler ise artık tamamen yaratıcılığınıza kalmış!

Aquafaba nasıl yapılır?

Bir gece önceden suda beklettiğiniz nohutun suyunu süzün.

Tekrar temiz su ekleyerek nohutlar pişene dek haşlayın ve soğumaya bırakın.

Haşlanmış nohutları, içinde beklediği su ile beraber buzdolabına kaldırın. 1 gece bu su içerisinde bekletin.

Ertesi gün nohutları süzdüğünüzde geriye kalan yumurta akı kıvamındaki sıvı, aquafabadır.

Aquafabayı bozdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Püf noktası: Nohutları içinde çok miktarda su ile bekletirseniz aquafabanızın çok ince bir kıvamı olur ve birebir yumurtayı taklit etmesi zorlaşır. O nedenle dolapta beklediği su miktarını az tutmaya özen gösterin.

Vegan mayonez tarifi

Malzemeler

  • Yarım Türk kahvesi fincanı aquafaba (40 ml)
  • 1 su bardağından 1 parmak fazla soğuk sıkım zeytinyağı (120 ml)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon veya elma sirkesi
  • İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı hardal veya 1 çay kaşığı hardal tohumu

Tarif

Aquafaba’nın üzerine, tıpkı yumurtalı mayonez tarifinde olduğu gibi çok yavaşça zeytinyağını ekleyin. Diğer taraftan, el mikseriyle karıştırmaya başlayın. Mayoneziniz kıvam alana dek çırpmaya devam edin.

Son olarak sırasıyla limonu, tuzu, ezilmiş sarımsağı ve hardalı ekleyerek tekrar çırpın.

Vegan mayoneziniz hazır. Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir!



Burcu Babayiğit

1988 yılında doğan Burcu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bölümün yüksek lisans programından mezun oldu. 2019 yılında doktora sürecindeyken, ODTÜ’deki görevinden istifa ederek Zeynep Aksoy ve David Cornwell ile Temel Yoga Uzmanlık Programını tamamladı ve yoga eğitmenliğine...



BLOOM SHOP