Yaklaşık 3 yıl önce aniden, aklımda yokken vejetaryen beslenmeye geçiş yapmıştım. Öncesinde et tüketimi fazla olan, her gün en az bir öğünde mutlaka et yiyen biriydim. Vejetaryen beslenme ile kaynaşmam bu anlamda ailemi ve arkadaşlarımı şaşırttı. 

Vejetaryenliğe geçişim ani ve plansız oldu.

Hiç aklımda yoktu ve kendi üzerimde et yememeliyim diye bir baskı da kurmamıştım. Zaten bilişsel olarak, böyle olmalı ya da doğrusu bu diyerek henüz hazır hissetmediğiniz bir hayat değişikliğinin pek sürdürülebilir olmadığını siz de kendi tecrübelerinizden biliyorsunuzdur. Çünkü kesin ve kalıcı değişiklikler, derinden hissettiğimizde daha kolay gerçekleşiyor.

Benim deneyimim iki gün üst üste kasaba gitmem ve vitrinlerde sergilenen etlerin arkasındaki hikayeyi derinden hissetmekle oldu. Bu his sonrası ilk gün kendimi zorlayarak et yedim, çiğnerken iyi hissettirmedi. Üzerine ikinci gün de tesadüfen kasaba gidip aynı şeyleri hissedince vejetaryen beslenmeye geçiyor olduğumu anladım. 

Bu yolculukta öğrendiğim 3 şeyi sizinle paylaşmak istedim.

1. Vejetaryen beslenme kişisel bir seçimdir 

Vejetaryen ya da tercih ettiğiniz başka bir beslenme şekli tamamen kişisel bir tercihtir ve yalnızca sizi ilgilendirir. Başlarda derinden hissederek bu değişikliği yaptıysanız diğer insanlarla da paylaşmak, onlar da bunu farketsin ve denesin istersiniz. Hatta et yenilen ortamlarda bulunmak istemeyebilirsiniz.

Ancak aynı sizin tercihiniz et yememek olduğu gibi diğer insanların tercihi de et tüketmek yönünde olabilir. Siz de yıllarca bu şekilde beslenmediniz mi? Bunu da göz önünde bulundurarak, ilişkilerinizin etkilenmemesi için insanlar sizi eleştirdiğinde gülüp geçmenizi, sizin de onların et tüketmesini eleştirmemenizi tavsiye ederim.  

Birçok insan meraktan ya da nezaketen size vejetaryen beslenmenin nasıl olduğunu soracaktır. İlk sorulara kısa yanıtlar verin. Merak eden ve samimi olan insanlar daha çok soracaktır, bu durumda onlara daha uzun cevaplar verebilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Veganizm Nedir? Neden Vejetaryen Oldum?

2. Vejetaryen beslenmede protein alımı ve vitaminler önemlidir

Hepimizin bedeni hem benzer hem de parmak izi gibi farklı. Bazılarımız bu beslenme şekline çabuk uyum sağlarken bazılarımız enerjisinin düştüğünü hissedebilir. Böyle bir kaygınız varsa doktor kontrolünde geçiş yapmanız akıllıca olacaktır.

Vejetaryen beslenmeye geçmeye karar verdiyseniz geçiş sonrası, ilk başlarda değerlerinizi eskisinden daha sık ölçtürmenizi tavsiye ederim. Bu beslenme şeklinde hangi vitamin ve mineral takviyelerini dışarıdan almalısınız, protein alımınızı nasıl düzenleyeceksiniz konularına dikkatle ve özenle yaklaşmanız önemli. 

İlginizi çekebilir: B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri

3. Dönüş yapmak zorunda kalınırsa daha etik tüketim değerlendirilebilir

Öncelikle kendinize karşı şefkatli olun. Her şeyi yapmanıza rağmen Vejetaryen beslenme size iyi gelmediyse, et yemeye devam etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda kendinizi suçlu hissetmeyin. 

Eğer etik nedenlerle bu beslenme şekline geçmek istediniz ancak bedeniniz uyum sağlamadığı için et yemeye geri döndüyseniz belki daha etik şekilde üretilen etleri tüketerek orta yol bulabilirsiniz. Yetişme şartlarının daha iyi olduğu, özgür büyüdüğü ve beslendiği, sevgi ve ilgi gördüğü, uzun ve sağlıklı bir ömür sürdükten sonra kesilen hayvanların etlerinin tüketilmesi ya da kuzu gibi bebeklik dönemindeki hayvanların etinin tüketilmemesi sizi daha iyi hissettirebilir. 



Merve Karakuş

Mindfulness ve MBSR Eğitmeni Merve, Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında Koçbank’ta iş hayatına başladı. 2011-2014 yılları arasında Unicredit Bank’ın Avusturya’da bulunan bölgesel ofisinde Orta ve Doğu Avrupa bölgesi Çağrı Merkezlerinden sorumlu yönetici olarak görev aldı. 2014’de Türkiye’ye dönerek iş hayatına Yapı Kredi Bankası’nda bölüm müdürü olarak devam...



BLOOM SHOP