Çevremizde, kullandığımız ürünlerde hatta yediğimiz yemeklerin içinde bol miktarda metal var. Doğanın kendi döngüsünün içinde bulunan bu metallerin çoğu insan sağlığına zararsız hatta demir, çinko gibi metaller vücudumuzun sağlıklı işleyişi için çok önemli. Bununla beraber, Dünya’nın katmanlarını oluşturan cıva, kurşun, arsenik ve kadmiyum metalleri yani ağır metal grubu yüksek miktarlarda tüketildiği zaman insan sağlığına zarar verip ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Biz farkında olmadan vücudumuzda biriken ağır metallerin zararları hakkında merak edilenleri pratik çözüm yolları ile yazımızda ele aldık.

İlginizi çekebilir: Ayurveda ile Toksinlerden Arınma Vakti

Nasıl ağır metal tüketiyoruz?

Endüstri devriminden beri yakılan kömürlerin denizlerde, okyanuslarda ve toprakta birikmesi yediğimiz çoğu besinin içine ağır metallerin girmesine yol açtı. Bununla beraber, özellikle günümüzde artmış olan tüketim trendleri ve kontrolsüzce büyüyen gıda sektörü, ağır metal tüketiminin daha da yaygınlaşmasına neden oldu. 

Vücudumuzda biriken ağır metallerin zararları nedir?

Ağır metaller vücudun savunma ve boşaltım mekanizmaları sayesinde sayılı kişide ve çok uzun maruz kalma süreleri haricinde ciddi zehirlenmelere ve sağlık problemlerine yol açmaz. Fakat bağışıklığın düştüğü ve genel sağlığa çok önem verilmediği zamanlarda, ağır metaller zehirlenme aşamasına geçmeden, vücuda zarar vermeye başlar. Böylesi durumlarda vücutta ağır metal birikmesi:

  • Bağışıklık sistemini baskılayarak vücudu otoimmün hastalıklara daha açık hale getirir.
  • Enfeksiyon riskini arttırır. 
  • Kalp-damar hastalığı riskini yükseltir. 
  • Kronik yorgunluk yaratır.

Ağır metal birikmesi, aktif bir şekilde semptomlara dikkat edilmediği zaman fark edilemeyecek kadar sinsi bir şekilde gerçekleşebilir. Bu yüzden vücudumuzu ve ruh halimizi sık sık gözlemlemeli ve farklılıklara önem vermeliyiz. 

İlginizi çekebilir: Anksiyete ve Depresyonun Göz Ardı Edilebilen Fiziksel Nedenleri

Ağır metaller nasıl daha yorgun ve keyifsiz hissetmemize neden olur?

Vücudumuzun ana enerji kaynağı, hücrelerimizin içinde bulunan mitokondriler tarafından üretilen ATP’lerdir. Ağır metaller vücutta biriktiği zaman mitokondrilere zarar vermeye başlar. Zarar gören mitokondrilerse eskisi gibi çalışamaz ve daha az ATP üretmeye başlar. Bunun sonucunda enerji seviyeleri önemli oranda düşer ve kendimizi oldukça yorgun hissetmeye başlarız.

İlginizi çekebilir: Kronik Yorgunluk Neden Olur?

Beynimizde bilişsel fonksiyonlardan sorumlu nöronlar, birbirleriyle elektriksel sinir uyarıları ile konuşur. Sağlıklı bir insanda bu iletişim yüksek bir hızda, rahatça gerçekleşir. Fakat nöronların çevresi ağır metal birikimi sebebiyle dolmuşsa bu elektriksel iletişim ağı yavaşlar, hatta çalışmayı durdurur. Beraberinde yavaşlayan zihin ve beden işlevleri yorgunluğa, unutkanlığa, ruh hali dalgalanmalarına hatta depresyona yol açar. 

Ağır metaller hangi yiyeceklerin içinde daha çok bulunuyor?

bulunur. Bu besinleri tüketirken; tüketme sıklığımıza, besinin üretildiği kaynağa ve üretim koşullarına özellikle dikkat etmemiz gerekir. 

Ağır metal tüketimimizi nasıl azaltabiliriz? 

  • Balık tüketimini sınırlandırarak ve deniz ürünü tüketeceğimiz tercihimizi doğal besin döngüsü nedeniyle daha az metal içeren küçük balıklardan yana kullanarak,
  • Mümkün olduğunca organik ve lokal beslenerek,
  • Sıkça egzersiz yapıp terleyerek,
  • Etrafımızda sıkça kullandığımız temizlik ürünleri, makyaj malzemeleri, plastik araç gereçler gibi petrol türevi ürünlerin kullanımı azaltarak ve yerlerini doğal alternatifleriyle doldurarak,
  • Profesyonel gözetim altında ağır metal detoksu yaparak,
  • Mitokondri dostu, enerji seviyelerini yükselten çinko, selenyum, C ve B vitamini, kafein, glutatyon gibi takviyeler kullanarak

kendimizi daha enerjik ve mutlu hissedebiliriz. 

İlginizi çekebilir: Enerji Seviyelerini Artıran Vitamin ve Mineraller

Vücudumuzdaki ağır metal seviyeleri nasıl fark edilebilir?

Kişniş içerisinde doğal olarak içerdiği özel bir kenetleme maddesi sayesinde ağır metal zehirlenmelerinde hem bir ayraç hem de bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

Ağır metal zehirlenmesi geçiren birisi yüksek miktarda kişniş tüketirse, vücudu kas ağrıları yaratarak tepki gösteriyor. Böyle bir durumda hemen bir doktora danışılması ve önerilen tedavinin başlanması gerekiyor. Ağır metal zehirlenmesinin diğer kontrol yolları; kan, saç ve kemik testleri sadece profesyonel gözetim altında yapılıyor. Siz de ağır metal birikmesi veya zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.



Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP