Özel PH dengeleri ile kendi kendilerini temizleyebilen ve sağlıklı işleyişlerini yürütebilen vulva ve vajina bazen özel ilgiye ihtiyaç duyabilir. Bunun en büyük sebebi de milyonlarca mikroorganizmadan oluşan, bir parmak izi gibi kişiye özgü olan vajina mikrobiyotasının bozulmasıdır. Denge halinde hem iyi hem de kötü bakterileri bir arada bulunduran sağlıklı vajina mikrobiyotasında kötü bakteriler artış gösterince istenmeyen durumlar söz konusu olabiliyor. Aynı cildimiz gibi hassasiyet gerektiren vulva sağlığı hakkına bilmeniz gerekenleri araştırdık. 

Vulva ve vajina arasındaki fark nedir? 

Cinsel olarak sağlıklı olmanın ilk yolu anatomiyi anlamakla başlar. Vulva ve vajina, kadın cinsel organını oluşturan iki farklı bölgedir. Vajina vücudun iç kısmında bulunan ve doğum kanalını oluşturan bölgeyi oluşturur. Vulva ise kadın cinsel organının dışarıdan görülebilen kısımlarına denir. Her iki bölgenin de görevleri birbirleriyle oldukça bağlantılı olsa da farklıdır.

Vajina gebeliğin gerçekleştiği rahmi dış dünyaya bağlayan bir kanaldır. Aynı zamanda menstrüasyonun yaşandığı ve cinsel ilişkinin gerçekleştiği bölgedir. Vulva ise kadın üreme organını koruyan ve vajinanın temiz olmasını sağlayan bir dış katman görevi görür. Ek olarak, sahip olduğu milyonlarca sinir ucuyla kadınların cinsel olarak zevk almalarını sağlarlar. 

Vulva sağlığı neden önemli?

Vulva mikrobiyotasının bozulması istenmeyen birçok duruma yol açabilir. Kötü kokudan, mantar enfeksiyonuna kadar giden çeşitli sağlık problemleri, ikili ilişkileri ve kişinin özgüvenini zedeleyebilir. Dengeli bir vajina/vulvanın PH dengesi düşük yani asidik olup, anormal bakterileri uzakta tutmak ve enfeksiyonları önlemek için kendi başına yeterlidir. Sağlıklı bir vajinanın PH’ı 38 ila 4.5 arasında seyreder. Günlük hayatımızda yapacağımız bazı değişikliklerle bu dengeyi sağlamak başka bir çaba sarf etmeden sağlıklı bir vulva/vajinaya sahip olmamızı sağlar. 

İlginizi çekebilir: Cinsel Özgüven Kazanmanın Yolları

Sağlıklı bir vulva için ne yapılmalı? 

1. Kokulu sabun ve spreylerden uzak durun

Vajina kendi kendini temizleyebilen bir organ olduğu için çoğu güzel kokan duş jeli, sabun veya vücut spreyini kullanmak sadece vajinanın kendine özgü PH dengesini bozar ve kendini temizleyemez hale getirir. Bu da vajinanın enfeksiyonlara daha açık olmasına ve güzel kokması yerine kötü kokmasına sebep olur.  

2. Havalandırın

Günlük yaşantıda sıkça giyilen dar kotlar, taytlar, sıkı iç çamaşırları vulvanın PH dengesini korumasını zorlaştırır. İyi bakterilerin hava almasını sağlamak, mümkün olduğu zamanlarda bol kıyafetler giymek hatta hiç iç çamaşırı giymemek dengenin ne çok asidik ne de çok bazik olmasını engeller. 

Günlük hayatta giyinirken hava almayı sağlayan yüzde 100 pamuk, keten ve ipek gibi doğal kumaşları tercih etmek dar kıyafetlere en sağlıklı alternatif olacaktır. 

3. Vulvayı temiz ve kuru tutun 

Çoğu cilt tabakasında olduğu gibi vulva da ter bezleri bulundurur. Bu bölgesini özellikle sıcak havalarda temiz ve kuru tutmak, istenmeyen kokuların ve enfeksiyonların önlenmesini sağlar. Yazın nem çok yükseldiği zaman hafif bir şekilde mısır nişastası pudralamak bunu önleyebilir. Burada dikkat edilecek nokta ise kimyasal içerikli bir pudra kullanmamak, çünkü özellikle talk pudrası gibi kimyasal ürünler vulva sağlığına yarardan çok zarar verir.  

4. Spor yaptıktan sonra iç çamaşırınızı değiştirin 

Terledikten sonra aynı iç çamaşırını ve taytı giymeye devam etmek istenmeyen bakterilerin daha uzun süre boyunca tutunmasını ve PH dengesini bozmasına neden olur. Buna en kolay çözüm ise spordan sonra üst değiştirmek, sıcak günlerde de fazladan bir iç çamaşırı gezdirmek olacaktır. 

5. Prezervatif kullanın

Eğer gebelik amaçlanmıyorsa, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak alkali yani bazik bir yapıya sahip olan spermlerin vajinanın PH dengesini bozmasını engelleyecektir. 

6. Vajinal duştan her daim uzak durun

Bahsettiğimiz gibi kendi kendini temizleyebilen vajinaya ek olarak uygulanan her “temizlik” işlemi PH dengesini bozarak kötü bakterinin artmasına neden olacaktır. 

7. Probiyotik ağırlıklı beslenin 

Kötü bakterileri önlemek kadar iyi bakterileri beslemek sağlıklı bir vajina için eşit derecede önemli. Yoğurt, kefir, turşu gibi pre-probiyotik ağırlıklı beslenmek cilt ve bağırsak mikrobiyotası gibi vajina mikrobiyotasına da çok iyi gelir. Kızılcık suyu ise idrar yolları enfeksiyonuna meyilli kişilerde hastalığın tekrardan yaşanma riskini düşürür.

Vulvalar hakkında yanlış bilinen gerçekler

Vajinadan gelen her akıntı kötü bir nedenden kaynaklanmaz

Vajinanın kendini temizleme sürecinin bir parçası olan akıntılar çoğu zaman oldukça doğal ve sağlıklı bir bedensel fonksiyondur. Vücudun kötü bakterilerden ve istenmeyen mikroorganizmalardan kurtulma şeklidir. 

Her vulva aynı görünmez, ideal vulva diye bir anlayış yoktur

Vulval herkese özel olup birçok farklı renk, şekil ve büyüklükte olabilirler. Normal olarak kabul edilen bir vulva tipi yoktur. Normal vulva herkesin kendi vulvasıdır. 

İlginizi çekebilir: Tantrik Orgazm: Bir Partneriniz Olması Şart Değil!




Live To Bloom

Daha iyi bir seçim yaptık ve yaşama çiçek açtık!...



BLOOM SHOP