Pek çoğumuzun farklı ihtiyaçlarına ve ruh hallerine göre hazırladığı çalma listeleri vardır. Duygularımızı fark etmemizi, çözümlememizi ve onları yaşamamızı kolaylaştıran ayrıca kendi kendimizi iyileştirmemizi sağlayan “müzik” bilimin desteğini de arkasına alarak yepyeni bir boyut kazanıyor. Kişinin kendisinden toplanan biometrik verilere göre hazırlanan farklı müziklerin tedavi amaçlı olarak kullanıldığı ve müzik kavramının tamamen kişiselleştiği bu yeni akımın adı ise Wellness Müzik.

İşte Wellness Müzik akım hakkında bilmeniz gerekenler!

İlginizi çekebilir: Solfeggio Frekansları: Psikolojide Ses Titreşimleri

Müziğin fiziksel etkileri

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her insan müzikle aynı yoğunlukta bağ kuramıyor. Yani herkes müziği kullanarak duygularını çözümleyemiyor ve onları duygusal yüklerinden kurtulmak için kullanamıyor. Ama aynı araştırmalar, bir noktaya daha parmak basıyor. Amigdala ve hipotalamusun da dahil olduğu farklı beyin noktalarını pozitif bir şekilde uyaran müzikler, kişilerin ruh halleri ve hafızaları üzerinde olumlu etki yaratıyor.

Yeni nesil müzik terapisi

Antik terapilerde de kendine yer bulan ses terapisi gong bath, sound bath ve singing bowl olarak karşımıza çıkıyor. Seslerin ve ritimlerin terapi olarak kullanılması pek yeni bir yaklaşım olmasa da bu kavramın kişiselleştirilmesi ve terapi odalarından çıkarak günlük hayata entegre olması oldukça yeni.

Müziğin insan beyni üzerindeki etkilerini konu alan araştırmaların artmasıyla yapay zeka ve otomatik öğrenme sistemleri de wellness müzik konusunda hizmet vermeye başladı. Müziğin insan beyni ve fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceleyen yapay zekaya sahip makineler kişinin kalp atışı, beyin dalgaları ve uyku modellerinin verilerini topluyor.

Topladıkları biometrik verilerle de travma sonrası stres bozukluğu ve kronik ağrılar gibi istenmeyen durumlara çözüm olabilecek ve tamamen kişiye özel olan müzikleri üretiyorlar.

Teknoloji ve aplikasyonlar

Üretici müzik sektörü uç noktalarda kişiselleştirilmiş bu yeni wellness akımını yaygın hale getirmek için pek çok yeni araç üretiyor. Yapay zeka gücünü baz alan aplikasyonlar ve teknolojik platformlarda kişisel verilerin toplandığı ve depolandığı bir alan yaratılıyor ve kişinin anlık olan psikolojik durumuna göre tamamen kişisel ve değişken olan bir melodi oluşuyor. Bu ritim ise kişinin psikolojik ve ruhsal durumuna göre anlık olarak güncelleniyor.

İlginizi çekebilir: Ses Terapisi ile Müziğin Şifasını Hissedin!



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP