YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: THE BEAUTY CHEF
In partnership with Wings

Bir hayat amacınız var mı? Aniden sorulduğunda kişiyi gafil avlayabilen bu “ağır” soru düşündüğümüz kadar kompleks veya varoluşsal olmak zorunda değil. Sıklıkla hayatın anlamı ile karıştırılan hayat amacı aslında bizden yaşama dair çok derin, felsefi düşüncelere sahip olmamızı istemiyor. Hayat amacı en geniş perspektiften yaşamımıza bir yol çizmeye ve bizi bu yolda motive etmeye yarıyor. Nitekim normal şartlar altında bile olgunluğa erişmesi zaman ve emek isteyen hayat amacı, zorlu bir süreçten geçtiğimizde daha da bulanıklaşabiliyor. Hayat zorlaştığı anda da bizi doğru rotada tutan ana motivasyonumuzun eksilmesi, kendimizi kaybolmuş gibi hissetmemize neden olabiliyor. Böylesi zor anlarda yeniden kendi yolumuzu çizebilmenin yolu da en temelden bir hayat amacı inşa etmekte gizleniyor.


Hayat amacı nedir?

Hayat amacı hedef ile aynı anlama gelmiyor. Kendimize koyduğumuz hedeflerden çok daha geniş bir çerçevesi olan hayat amacının kişinin ilgi alanlarını, elinde bulundurduğu kaynakları, dünyada bırakmak istediği değişimi veya etkiyi içinde barındırması gerekiyor. Buna göre bir hayat amacı üç ana unsurdan oluşuyor: Uzun soluklu bir yaşam biçimi isteği veya görev aşkı, o konuda belirli bir yeterliliğe sahip olmak ve marjinal bir fark yaratabilmek.

Peki herkesin bir tane ve değişmez bir hayat amacı mı olmak zorunda? Tabii ki değil! Farklı alanlarda farklı hayat amaçlarına sahip olmak, 30’lu yaşların başına kadar herhangi bir yaşam amacı belirleyememiş olmak, değişen koşullar ve zamanlar ile hayat amacını da değiştirmek çok normal ve beklenen durumlar oluyor.

Hayat amacı nasıl belirlenebilir?

Araştırmalar hayat amacının sağlıklı yaşam süresini uzatmaya, depresyon riskini düşürmeye, hayattan alınan tatmini arttırmaya yaradığını gösteriyor. Peki hayatımızı bu denli etkileyebilen ve dönüştürebilen bir amacı nasıl belirleyebiliriz? Kendimize doğru soruları sorarak!

  • Neleri umursuyorsunuz?
  • Yaşamda nasıl bir etki bırakmak veya nasıl bir değişim yaratmak istiyorsunuz?
  • Tutkulu olduğunuz konularda aktif olarak çalışmak için gerekli becerilere sahip misiniz? Bu becerileri nasıl kazanabilirsiniz?

Bu gibi sorulara dürüstçe cevap vermek hayat amacınızı belirlemeye yardımcı oluyor. Nitekim bu da tek bir gecede olmuyor. Sıklıkla düşülen bir hata da hayat amacını iş ile aynı kefeye koymak oluyor. Bazı durumlarda gerçekten kişinin işi hayat amacı ile aynı doğrultuda olabiliyor. Fakat toplumun çoğunluğu için bu büyük bir ayrıcalıktan öteye geçemiyor.

Hayat amacının gerçek anlamda fayda sağlayabilmesi için çok para kazanmak, terfi almak, patron olmak, başrol oynamak gibi belirgin ve somut bir sonu olmaması gerekiyor çünkü hayat amacının belirli bir sonu olduğunda bu son bir gün gerçekten de gerçekleşebiliyor. Gerçekleştiğinde de kişinin “Şimdi ne yapacağım?” diyerek boşluğa düşmesine neden olabiliyor. Daha kötüsü eğer hayat amacı iş ile bağdaştırılıyorsa işten ayrılma, kovulma durumu yaşamın sonu gibi hissettirebiliyor.

Kendimizi kaybolmuş gibi hissediyorsak hayat amacı yeniden nasıl bulunabilir?

Hayat amacı en çok da zorlu zamanlardan geçerken bulanıklaşıyor. Kontrolümüzün dışında gelişen olaylar, değişen koşullar, içinden çıkamadığımız durumlar bir zamanlar sahip olduğumuz hedeflerimizin, hayat amacımızın kaybolmasına neden olabiliyor. Sevmediğimiz bir işte çalışırken, yeni ebeveyn olmuşken, büyük bir taşınma esnasında, ailevi problemler yaşarken kendimizi kaybolmuş gibi hissediyorsak hayat amacımızı nasıl yeniden belirleyebiliriz?

1. Boş vakitlerinizi iyi değerlendirin

Ne yaşarsak yaşayalım gündelik yaşamlarımızda bizi mutlu eden, motivasyonumuzu arttıran, bize bir tür amaç hissi veren aktivitelere mümkün olduğu kadar zaman ayırmamız gerekiyor. Herhangi bir direksiyonumuz yoksa bile bize iyi hissettiren aktiviteleri gündelik rutinimizin bir parçası yapmak yeni baştan bir yaşam amacı bulabilmek için ihtiyaç duyduğumuz gücü ve ilhamı bize kazandırabiliyor. Örneğin, bizi mutsuz eden işimizi bırakamıyorsak boş vakitlerimizde bizi motive eden başka aktiviteler yapmaya gayret edebiliriz.

2. Geçmişinizi analiz edin

Hayatınızda hangi anlarda gerçekten tatmin ve mutluluk hissettiniz? O zamanlarda ne yapıyordunuz? Hayatın akışında kaybolduğumuz anlarda bir daha mutluluk hissedemeyeceğiz gibi melankolik düşüncelere kapılmaya daha yatkın oluyoruz. Bu anlarda geçmişi hatırlamak ve ne yaparken tatminlik hissettiğimizi analiz etmek, yetişkinlik yıllarında hayat amacımızın ne olduğunu anlamamıza yardımcı olabiliyor. Belki lise takımınızla yarışmalara katılırken, belki de hafta sonları resim veya piyano kursuna giderken en büyük tatmini hissediyordunuz. Bu anları şu anki hayatınızda nasıl yeniden yakalayabilirsiniz?

3. Çevrenizden tavsiye alın

Bazen hayatın üzerimize attığı sorunlar kör edici olabiliyor. Kendimiz ve hayatımızla ilgili her detayı sorgulamamıza, kararlarımızı tekrar tekrar gözden geçirmemize neden olabiliyor. Bu anlarda bizi iyi tanıyan 4-5 insandan kendimize dair rehberlik istemek belirsizlik içerisinde yeniden bir yol çizmemizi sağlayabiliyor.

  • “Sizce ben hangi konularda yetenekliyim?”
  • “Beni en mutlu gördüğün an ne zamandı ve ben o sırada ne yapıyordum?”
  • “Sence ben bu dünyaya nasıl bir iz bırakabilirim?”
  • “Zamanımı harcadığım işlerin bana iyi geldiğini düşünüyor musun?”
  • “Sence söylediklerimle yaptıklarım birbirini tutuyor mu?”

Peki, doğru yolda olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?

Peki ya kendimize çizmeye başladığımız yolun bizim için doğru olduğunu, hayat amacımıza ulaşmamızda bize yardım edeceğini nasıl anlayabiliriz? Aşağıdaki ipuçları kendimiz için seçtiğimiz yeni direksiyonun doğru olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor:

  • Artık sizi rahatsız eden durumların içerisine girmiyor, zorunda kaldığınız için size kötü hissettiren aksiyonlar yapmıyorsunuz.
  • Sürekli olarak ödün veriyormuşsunuz gibi hissetmiyorsunuz.
  • Öz değerinizin arttığını hissediyor, çevrenizden de size değer veren davranış ve tutumlar görüyorsunuz.
  • Yaptığınız seçimler konusunda kendinize güveniyor, tercihlerinizin arkasında durabiliyorsunuz.
  • Yorgunluğunuz tükenmişlik gibi hissettirmiyor.

Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz! 



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP