Yaşamlarımızın bir veya birkaç döneminde hepimiz hızlanan kalp atışlarımızı, sıkışan göğüs kafesimizi, koşturan zihnimizi ve yerinde duramayan bedenimizi deneyimlemişizdir. Bunların çıkış noktası anksiyete olabilir. Anksiyete, gelecekteki olaylar hakkında bir endişe ve korku halinde yaşanan güncel olaylara verilen bir tepkidir. Anksiyete yaşamlarımıza çoğunlukla da istenmeyen ve beklenmedik şekilde misafir olur.

Dünyada yaşanan Koronavirüs salgınının ilerlemesini önlemek adına yazılan, anlatılan birçok şeyin içinde psikolojik etkiler yer almamakta. İnsan sosyal bir varlık. Yaşadığımız sosyal izolasyon, ev hapsi ve beraberinde gelecekle ilgili belirsizlik durumları zihinsel sağlığı etkileyebilir. Özellikle kaygının arttığı dönemde, anksiyete yaşamaya daha açık hale gelebiliriz.

Gelecekle ilgili endişelerin arttığı dönemlerde ortaya çıkan anksiyete, bedenin iç dengesi ile beraber sinir sistemini ve beynin fonksiyonlarını bozabilir. 

Yapılan araştırmalarda, yoganın bireyin anksiyete bağlantılı kaygı ve üzüntü durumunu hafiflettiği görülmekte.

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, anksiyeteden dengesi bozulan sinir sistemini rahatlatmak için parasempatik sinir sistemini kontrol eden vagus sinirinin aktive olması gerekir. Yoga yapmak, vagus sinirini aktive ederek zihne rahatlama uyarısı gönderir. Bu teoriye göre, bilinçli nefes alıp verme yogayla bir araya geldiğinde sinir sisteminde rahatlama tepkisi gözlenir.

Boston Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, beyindeki 100 farklı nörotransmitter yani sinir taşıyıcısı arasında sakinlik ve rahatlama nörotransmitterı olarak bilinen “GABA”nın, yoga ile aktif hale geldiğini göstermekte. 12 hafta süren araştırmada, katılımcıların bir kısmı haftada 3 defa 1 saat yoga, diğer kısmı da yürüyüş yapmışlar. Yoga yapanların GABA seviyesi, yürüyüş yapanlardan daha yüksek olmakla beraber ruh hallerinde ve anksiyetelerinde de ciddi pozitif gelişmeler görülmüş.

İlginizi çekebilir: Oksitosin Hormonu: Anksiyeteye Karşı Koymanın 4 Adımı

Yüzde yüz olmamakla beraber yoganın stresi ve anksiyete seviyesini azalttığı görülmekte.

Klinik düzeyde anksiyete sorunu olan kişilerde de terapi ile beraber yoga uygulandığında sadece terapi ile tedavi yapılarak alınan sonuçlardan daha olumlu bir geri dönüş alınmakta. Araştırmalara göre, kanser tedavisi gören hastaların yoga yapması ile anksiyete seviyesinin düştüğü gözlemlenmiş.

Yoga yaparak anksiyete ve kaygı seviyenizi düşürmek, rahatlamak ve daha huzurlu hissederken yaşamdan, şu an olduğunuz şartlardan keyif alabilmek istiyorsanız aşağıdaki sizler için hazırladığım Her Seviyeye Uygun 15 Dakikalık Yoga Çalışması ile denemelere başlayabilirsiniz. 

Yoga ile anksiyete seviyenizi düşürmek için:

1. Haftada en az iki kere, bir saat yoga yapın.

2. 1 saatlik zaman bulamadığınızda gün aşırı en az 10 dakika yapmanız yeterli olur. Önemli olan bedenin hareket etmesi.

3. Farklı yoga tarzlarını deneyin. Bazıları için yavaş ve yumuşak pratik iyi gelebilirken bazıları restoratif veya Yin Yoga tercih edebiliyor. Hareketli sinir sistemini rahatlatmak için yavaş hareket daha olumlu etki gösterebilir. Bazıları da daha yoğun hareket etmeye ihtiyaç duyabiliyor. Yani Vinyasa, Power Yoga gibi. Deneyerek seçim yapmanızı öneririm. Yin Yang yoga hem hareketli hem de durağan oluşu ile çoğu kişiye denge için iyi gelebilir.

4. Yoga yapacağınız yerin de sizi rahatlatmasına özen gösterin. Yani kısık ışıklar, rahatlatıcı müzik gibi. Parlak ışıklar ve hareketli yüksek sesli müzik bedenin kasılmasını arttırabiliyor.

5. Mutlaka nefesi önemseyin. Verdiğiniz nefese odaklı nefes çalışması ve farklı burun delikleri üzerinden nefes alıp vermek anksiyeteye karşı aracınız olabilir. Kısacası bu nefeslerle beraber rahatlayabilirsiniz.

6. Kendinize zaman verin. Yoganın etkisini görmek için biraz zamana ihtiyacınız var. Yapılan araştırmalarda haftada iki yoga pratiği ile iki-üç ay içinde olumlu gelişmeler gözlemlenmiş. Her şekilde biraz sabırlı olmanız gereken bir süreç. Pratik yapmak ve kendini adamakla yoga yapmanın inceliklerini keşfedebilir ve bedeninizle sinir sistemini yenileyebilirsiniz.

Psikiyatrist ve psikolog uzmanlığında yaklaşık 5 seneye yakın panik atak tedavisi görmüş biri olarak, yogaya başlamak beni tedavi edeceği söylenen ve aslında beyin kimyamı, metabolizmamı bozan ilaçlardan kurtulmamı sağlamakla kalmadı aynı zamanda daha huzurlu, merkezde ve güvenli hissetmeme yardımcı oldu. Nefes ve meditasyon pratiklerini de yaşamıma katınca çözemediğim birçok problemin üstesinden gelmiş oldum.

Yoga insanın kendisiyle bağ kurmasına yardımcı oluyor. Zaten anksiyetenin ortaya çıkmasını sağlayan etkenlerden biri de (genetik değilse) insanın kendisiyle olan bağının kopmuş olması.

İlginizi çekebilir: Neden Sevgi ve Bağ Kurma Önemli?



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP