RÖPORTAJ: DİLA ATTEPE
In partnership with Wings

Ses varoluşa açılan bir portaldır. Aşırı aktif zihnimizin derinliklerinden şimdiki ana uyanmaya yardımcı hızlı bir geçittir. Ünlü ses şifacısı Leo Cosendai ile derin dinlenmeyle duyuları uyandırmayı, sesin şifasını ve İstanbul’da ilk defa gerçekleşecek yeni eğitimini konuştuk!


Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Okurlarımıza, hayata bakış açınızdan ve sesle iyileştirme çalışmanızı şekillendiren kişisel felsefelerinizden bahsedebilir misiniz? Bu unsurlar ses banyolarına olan yaklaşımınıza ve tutkunuza nasıl katkıda bulunuyor?

Değişim için keskin bir arzuyla yaşıyorum ve sonuçları uzak tutma eğilimindeyim. Bunun farkına varmam çoğu zaman aynı çatı altında yaşayan bir dizi çelişkiyi kolaylaştırıyor (yani ben). Temel bir nedenden dolayı takdir etmeye başladığım bir yaşam stili: bir sisteme veya ideolojiye göre değil, o ana yanıt vermemi sağlıyor. Düşününce, bu yaşam tarzını ortaya koyan şeyin ses çalışmam olduğunu duymak benim için sürpriz değil ve sadece bunun iki tarafa da yaradığını düşünebiliyorum, yani değişime olan bu açıklığın, sesimdeki çalışmama da aynı şekilde fayda sağladığı anlamına geliyor.

Bu alana dahil olmanıza ne ilham verdi? Sesle şifa konusundaki uzmanlığınızı nasıl geliştirdiniz?

Birinin yolculuğunu anlamak ve neyin uygun olup olmadığını bilmek biraz zor. Ancak oldukça emin bir şekilde söyleyebilirim ki erken yaşta geçirdiğim panik atak deneyimim, müzikle olan derin bağım ve yarı Türk olan ve beni ses yogasıyla tanıştıran müstakbel eşim Sara ile tanışmam şu ana kadar attığım adımların temel bileşenleri.

İncinmiş insanlar çoğu zaman gelişime destek olur. Ancak, kendilerini iyileştirmeye çalışan incinmiş insanların, diğerlerinin iyileşmesine de yardımcı olmaya en uygun kişiler olduğunu unutuyoruz. Bunun şimdiye kadarki hikayem için geçerli olduğunu düşünüyorum. Bu oldukça açık, ancak uzmanlığını yaptığınız işe çok fazla zaman ve enerji ayırıp yatırım yapmaktan kaynaklandığını unutmak abes olur. Bu da benim için on yıldan fazla ses banyoları oldu.

Sesle şifa kavramını ve ses banyosu sürecini açıklayabilir misiniz? Ses, titreşim ve özel enstrümanların kullanımı sürece nasıl katkı sağlıyor ve seanslarınızda öncelikli olarak nelere dikkat ediyorsunuz? Seanslarınızda kullandığınız spesifik frekansları açıklar mısınız?

Benim çalışmam hepimizin birer titreşim olduğu ve sesin (organize müzik değil) hem iç dünyamızda hem de dış dünyada dağları yerinden oynatabilen evrensel bir dil olduğu anlayışına dayanıyor. Kendi adıma konuşmak gerekirse, normalde güçlü ilaç tedavisi gerektiren panik atakları ortadan kaldırdı ve beni dünyayı dolaşmaya, 2000’den fazla ses aktarımını kolaylaştırmaya, Third Ear adında ödüllü bir uygulama yaratmaya, dünyanın en büyük yayıncılarından biri olan, 125’in üzerinde ses uygulayıcısını eğiten ve sanat enstalasyonları yaratan HarperCollins ile bir sesli kitap hazırlamaya yöneltti.

Sesin doğayla uyumlu, neşeli bir yaşama dair ne kadar tamamlayıcı olduğunu görmek için dünya çapındaki kabileleri incelemek yeterli. Bunun müzik olmadığı gerçeğini vurguluyorum çünkü müziğin birçok harika özelliği olmasına rağmen ses kendisini bilinçaltını ifade edebilmek için boş bir tuval olarak sunuyor. Yaşananlar veya hissedilenler üzerinde hiçbir etki yok, bir grup olarak çalışıyor olsak bile bu vücuda canlılık katan kişiye özel bir süreç. 

Ses banyosu seansı sırasında katılımcılar genellikle hangi noktada iyileştirici etkiler deneyimlemeye başlarlar? Bu enstrümanları çalarken iyileşme sürecini güçlendiren özel teknikler veya modeller var mı?

Her şeyden önce, iyileşmenin bizim ve başkaları için ne anlama gelebileceğini anlamak önemli. İkincisi, iyileşmenin ne anlama gelebileceğini araştırmalıyız: Bu fiziksel bir durum mu, zihni rahatlatan bir şey mi? İkisi de mi? Yoksa ikisi de değil mi? Seans sırasında kendilerinin bir kısmını iyileştirmiş gibi görünen insanlar gördüm ve duydum, ancak bunun ne zaman gerçekleştiğini bilmek zor ve bilmemiz gerektiğinden emin değilim. En sonundaki sessizliğin, insanların alması için parçaların bir araya geldiği yer olduğu söylenebilir, tıpkı güneş ışınlarının sonunda gölün dibine ulaşması gibi. Ancak insanların deneyim sırasında, örneğin ertesi sabah deneyimin yankısıyla sarmalanıncaya kadar pek bir şey hissetmediklerinin de farkındayım. Doğrusal zihnimiz her zaman mantıklı değildir, ancak görünmeyenin ritimlerine açık kalmakta fayda vardır.

Ses banyosu denemek isteyen herkes için güvenli mi? Seanslara katılan bireyler ne gibi iyileştirici etkiler bekleyebilirler?

Özellikle hamileyseniz veya tıbbi bir durumunuz varsa, doktorunuza danışmaktan zarar gelmez ancak uygulayıcı iyice eğitildiği sürece, yoga dersine veya birçok spor aktivitesine gitmekten çok daha güvenli olması muhtemel çünkü çoğunlukla yatar pozisyondasınız. Bununla birlikte, herkese yardımcı olan temel faydaları var. Daha düşük kan basıncı ve nefes hızı, daha fazla nitrik oksit, stres azaltma, ağrı yönetimi, mutluluk hormonları, uyku kalitesi, farkındalıklı mevcudiyet, yaratıcılık ve iletişim gibi.

Ses banyosunun diğer meditasyon türlerinden veya rahatlama tekniklerinden farkı nedir? İnsanların ses banyosunun yanı sıra deneyimlerini pekiştirebilecekleri ek uygulamalar var mı?

Artık gong gibi enstrümanlardan gelen sesin bazı durumlarda psikedelik bitki tıbbının yerini alabileceğini anlıyoruz (Bu iki deneyimin tamamen farklı olduğunu akılda tutarak.) ve bu tür bir yankıyı Londra’daki tesisim OM’da deneyimlemeye gelen birçok kişiden duyduk. Bu benim için sinir sistemimin bu ölçüde nasıl geliştiğine dair potansiyel açıklamaları daha da pekiştiriyor. Tekrar belirtmeliyim ki ses banyosu topraktaki bir bitki töreni gibi değil ama arka planda buna benzer pek çok iş yapıyor gibi görünüyor. Ayrıca bunun insanların doğal olarak farkındalık kazanmasına yardımcı olduğunu da bulduk, bunun farkındalık meditasyonunda geçerli olmadığına inanıyorum. Farkındalığın (aktif) bir eylem değil, (pasif) bir aktarım olmasından kaynaklanıp kaynaklanamayacağını merak ediyorum.

En faydalı sonuçları elde etmek için kişiler ses banyosu seanslarına ne sıklıkta ve ne kadar süreyle katılmalıdır?

İstediğiniz kadar ve istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz, bu sizin hislerinize bağlı bir süreç. Ses dünyasına girdiğimde, günde 2 ya da 3 saat boyunca gongumla oynadığımı biliyorum. Ancak, her şeyde olduğu gibi, denge anahtardır. Hayatını da yaşamak zorundasın ve hayat bir maraton bu yüzden her gün biraz koşun, böylece ayda bir aniden saatlerce koşmanız gerektiğini hissetmezsiniz. Ses banyolarını mikrofonlar ve hoparlörler ile dinliyorsanız, belirli bir desibelin üzerine çıkmadıklarından emin olun ve kulaklıkla dinliyorsanız, tıpkı dinlediğiniz müzik gibi davranın. Sınırı geçerseniz, kulaklarınıza zarar verebilir. Fakat eğer gonglarla odadaysanız ve elektronik amplifikasyon yoksa, işitme duyunuza zarar veremez. Aksi takdirde şimdiye kadar sağır olurdum!

Önümüzdeki yılın başında 200 saatlik ses banyosu (naad yoga) öğretmenlik eğitiminizi vermek için Türkiye’ye geleceğinizi duyduk. Bize bu konuda daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Evet, son birkaç yılda Londra’da ve yurt dışında 125’ten fazla kişiye bu kursu verdikten sonra, sesin derinliklerine gerçekten dalmak isteyen ve bunu başkalarıyla paylaşmak isteyen çok küçük bir gruba eğitim vermek için Türkiye’ye gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Düşündüğümde mantıklı geliyor; her zaman dünya çapında, bu işi yapan ve ne yaptığını bilen, tamamen eğitimli ses eğitmenlerinin bulunduğundan emin olmak istedim.

İstanbul’da Dilara Moran’ın kurduğu muhteşem ONG Merkezi‘nde olacağız. Bu kadar güzel bir alanda bu çalışmayı yapacağım için gerçekten çok mutluyum.

Şubat ayında başlıyor ve Kasım 2024’te sona eriyor; 10 katılımcının tümüne sesle bu çalışmanın DNA’sına girmeleri için zaman ve alan sağlayacak yankılı bir zaman penceresi.

Bu kurs dünyada Yoga Alliance tarafından akredite edilen tek kurs ve her ses kategorisinde en iyi eğitmenler yer alıyor. Öğrendiğim ve geliştirdiğim her şeyi bu müfredata döktüm. Böylece insanlar, ses yolculuğuma başladığımda sahip olmayı dilediğim araçlarla kariyerlerine başlayabilirler. Ayrıca kurs mezunlarına iş birliği yapmaya motive eden ve kendi yollarında yürürken bana sorular sormaya devam edebilecekleri bir topluluk yarattığım için de mutluyum.

Bu arada, bu kurs bir sır, o yüzden kimseye söylemeyin.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz! 


How do you define yourself? Can you provide our viewers with a glimpse into aspects such as any personal philosophies that shape your perspective on life and your work in sound healing. How do these elements contribute to your approach and passion for sound baths?

I live with a keen appetite for change and I tend to keep conclusions at bay. This I have realised often facilitates a host of contradictions living under the same roof (i.e me), a state of living I have come to appreciate for one essential reason: it enables me to respond to the moment, rather than according to some system or ideology. Come to think of it, it wouldn’t surprise to me to hear that it is my work in sound that has manifested this way of life. And I can only imagine it goes both ways, meaning that this openness to change is likely to benefit my work in sound just as much.

What inspired you to become involved in this field? How did you develop your expertise in sound healing?

It is always hard to know what is relevant and what isn’t when it comes to understanding someone’s path as well as what is relevant or not, but I can quite confidently say that the experience of panic attacks at an early age, coupled with a deep connection with music, and the encounter of Sara, my future wife – who is half Turkish, and introduced me to the yoga of sound – are likely to be key ingredients to the steps I have taken so far.

I think that hurt people, often hurt people. But we forget that hurt people who try to heal themselves, are quite possibly the most fitted to help hurt people heal too. I would like to think that this somewhat applies to my story so far. I imagine this is rather obvious but it would be foolish to forget that expertise comes through dedicating and investing a lot of time and energy to what it is you do; for me, it happened to be facilitating sound immersions. A lot of them, for over a decade.

Can you explain the concept of sound healing and typical process of it? How does the use of sound, vibrations, and specific instruments contribute to the process and what do you primarily pay attention to in your sessions? Would you mind describing the specific frequencies you use in your sessions?

My work is based on the understanding that we are vibration, and that sound (not organised music) is a universal language that can move mountains both on the inside and the outside. Speaking for myself, it has eradicated panic attacks which would have normally required strong medication, and it has led me to travel around the world, facilitate over 2000 sound immersions, create an award-winning app called Third Ear, make an audiobook with HarperCollins – one of the biggest publishers in the world, train over 125 sound practitioners, and create art installations. It suffices to study tribes around the world to see how integral sound is to a joyful live in tune with nature. I emphasise the fact that it is not music because although music has many wonderful traits, sound offers itself to us as a blank canvas so that our subconscious mind can express itself through it. There is no influence on what is experienced or felt, it is adaptogenic and a bespoke process for everyone, even though we are laying down as a group.

At what point during a sound bath session do participants typically begin to experience healing effects? Are there specific techniques or patterns in playing these instruments that enhance the healing process?

First of all, it is important to understand what healing can mean to us and to others. Secondly, we must explore what healing can imply: is it a physical condition, is it something putting the mind out of ease? Is it both? Is it neither? In truth, I have seen and heard of clients who seemed to have healed a part of themselves during the session but it is hard to know when it occurs, and I am not sure we need to know. One could argue that the silence at the very end is where the parts come together for people receiving – like sun rays eventually reaching the bottom of the lake. But I am also aware of people not feeling a great deal during the experience, until the next morning for instance, when they are enveloped in an echo of the experience. It doesn’t always make sense to our linear mind, but it is helpful to stay open to the rhythms of the unseen. 

Is it safe for everyone who want to try? What kind of effects can individuals undergoing sound bath sessions expect in terms of healing and well-being?

It cannot hurt to check with one’s doctor, especially if you are pregnant or have a medical condition, but as long as the practitioner is thoroughly trained, it is likely to be much safer than going to a yoga class or many sports activities, for you are horizontal for the most part. However, there are key benefits which seems to help everyone and those include: lower blood pressure, lower breath rate, more nitric oxide, stress reduction, pain management, happy hormones, sleep quality, mindful presence, creativity, and communication)

How does the sound bath differ from other forms of meditation or relaxation techniques? Are there additional practices people can include along with sound bath and reinforce their experience?  

We are now understanding that sound from instruments like Gongs can in some instances replace psychedelic plant medicine (bearing in mind these 2 experiences are radically different), and we have heard this type of echo from many clients who came to experience my installation OM in London. This to me further consolidates potential explanations of how my nervous system improved to such an extent. I should note again that Sound baths are nothing like a plant ceremony in the foreground, but it seems to do a lot of similar work in the background. We also have found that it helps people be naturally mindful, which I believe isn’t the case with mindfulness meditation. I wonder if it could be due to the fact that mindfulness isn’t an action (active), it is a transmission (passive).

What are the suggested guidelines regarding how often and how long one should engage in sound bath sessions to achieve the most beneficial outcomes?

You can do it for as long, and as often as you wish to, it really depends on what you feel like. I know that when I got into sound, I was playing with my gong for a good 2 or 3 hours a day. However, as with everything, balance is key. You also have to live your life. And life is a marathon, so run a little every day so you don’t feel like you suddenly have to sprint for hours once a month. If you are listening to sound baths that are amplified (microphones and speakers) make sure that they are not going over a certain number of decibels, and if you are listening to one with headphones, treat it just like music you listen to. If you go in the red, it can also damage your ears. But if you are in the room with gongs and there is no electronic amplification, it cannot damage your hearing. Otherwise, I’d be deaf by now!

We heard that you are coming to Turkey to teach your 200-hour sound bath (naad yoga) teacher training, early next year? Please can you tell us more about it? 

Yes, after having taught this course to over 125 people in London and some more abroad over the last few years, I am delighted to come to Turkiye to teach a very small group of people who really want to dive deep into sound for themselves, and to share it with others. When I think about it, it makes sense – I’ve always wanted to make sure there are thoroughly trained sound facilitators around the world, who have put in the work and know what they’re doing.

It will be at the amazing ONG Center in Istanbul which was created by Dilara Moran, I am really glad to be facilitating this work in such a beautifully charged space.

It starts in February and ends in November 2024 – a resonant time window that will give all 10 participants the time and space to get into the DNA of this work with sound.

This course is the only one that is accredited by Yoga Alliance in the world, and features the very best teachers in each category of sound. I have poured everything I have learned and developed into this curriculum, so that people can start their career with the tools I wish I had had when I began my journey in sound. I am also glad to have created a community which motivates course graduates to collaborate, and continue to ask me questions as they walk their path.

By the way, this course is meant to be a secret, so don’t tell anyone…



Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP