YAZAN: DİLA ATTEPE

Beklentilerimiz, isteklerimiz ve hedeflerimizle dolu yaşamımızda, bilindik başarı tanımlarının ötesine geçen daha içsel bir uyum ve derin çabalarımız var. Mutlu bir yaşam arayışında en derin arzularımızı keşfetmek, hedeflerimize ulaşmakta ilk adımımız oluyor. Özümüzle ne kadar iletişim halinde olursak arzularımızı gerçekleştirmek için daha bilinçli adımlar atabiliyoruz. Arzu haritası oluşturmanın yaratıcısı Danielle LaPorte, bu yolculuğumuzda bize rehberlik ediyor, ruhumuzun derin sularından arzularımızın kökenine inmemize yardımcı oluyor. Arzu haritası nedir, nasıl yapılır? Gelin birlikte keşfedelim.


Danielle LaPorte kimdir?

Kanadalı bir yazar, konuşmacı, girişimci ve öğretmen olan Danielle LaPorte, kişisel gelişim, ruh sağlığı ve hayat amacı konularında yazdığı kitaplar ve verdiği kurslar ile tanınıyor. Hayat amacını bulma yolunda hislerimizi baz alan bir yöntemi temel alan konsepti Arzu Haritası (Desire Mapping) üzerine yazdığı kitap ile büyük ilgi toplayan LaPorte, hedeflerimize ulaşmamızda hislerimizin köküne inmeyi vurguluyor. Bu yaklaşım ile insanları daha anlamlı ve mutlu bir hayat sürmeye teşvik ediyor.

Arzu haritası nedir?

Danielle LaPorte’un ortaya koyduğu arzu haritası yöntemi, hayattaki amaçlarımızın içsel duygularımızla doğrudan ilişkisini vurgulayan bir yöntem. Arzu haritası yapmak genellikle kişisel gelişim, ilişkiler, kariyer planlaması ve mutluluk gibi alanlarda kullanılarak bireylerin gerçek benlikleriyle örtüşen ve onlara gerçek mutluluk ve memnuniyet getiren bir hayat yaşamalarına yardımcı oluyor. Arzu haritası, para, kariyerde başarı ve maddiyat gibi başarılardan ziyade sevgi, huzur ve tatmin gibi hislerimizi yakından incelememizi teşvik ediyor. LaPorte, hedeflerimize ve başarılarımıza giden yolda odaklanmamız gereken ilk şeyin nasıl hissetmek istediğimiz olduğunu vurguluyor.

Arzu haritası nasıl yapılır?

Amacımızın ne olduğuna değil, temelde hissetmek istediğimiz duygulara odaklanan bu yöntem, odağımızı içimize çeviriyor. Arzu haritası, bu duyguları ortaya çıkarmak ve fark etmek için günlük tutmak, iç gözlem yapmak ve egzersiz yapmak gibi uygulamalarla destekleniyor. LaPorte’un arzu haritası oluştururken değindiği bazı önemli noktalar ve yöntemlerle amaçlarınıza giden yolda etkili sonuçlar elde edebiliyorsunuz.

Nasıl hissetmek istediğinizi belirleyin.

LaPorte’un dikkat çektiği ilk madde hislerimize odaklanmak. Duygularımızı ne kadar tanırsak o kadar etkili bir yol çizebiliriz. LaPorte ilk adımda hissetmek istediklerimizi yazmamızı öneriyor fakat tek kelime ile “mutlu” ya da “neşeli” yazmaktan bahsetmiyor. Bilinç akışımızı kullanarak o an içimizden ne geçiyorsa öyle yazmamız gerekiyor. Nasıl hissetmek istediğimizi yaşam tarzı, vücut sağlığı, yaratıcılık ve öğrenme, ilişkiler ve ruhani inançlarımız olarak beş kategoriye ayırarak yazıyoruz. Bu kişisel bir deneyim, bu yüzden yazdıklarımız soyutlaşabilir, hikayeleşebilir veya çok detaylı olabilir.

Kelimeleri araştırın.

Arzu haritasının ikinci adımında ise yazdıklarımızın anlamları önem taşıyor. Yazdıklarınıza bir bakın. Anlamlarını araştırın. Tanımlarını okuduğunuzda kelimeler sizin için nasıl bir anlam kazanıyor? Daha çok erkeksi mi yoksa kadınsı mı hissettiriyorlar? Kelimelerin size ilham veren kökenleri var mı? Onlarla olumlu ya da olumsuz bir geçmişiniz var mı? Bu soruların cevaplarını düşündükten sonra yeni kelimeler ekleyebilirsiniz, belki de sözlükte sizleri kendine çeken yeni kelimeler olabilir. Aksine, sözlüğün içerisinde kayboluyor gibi hissettiyseniz, daha basit kelimelerle çalışmak sizin için daha iyi olabilir. Sözlük tanımlarına bağlı kalmamız gerekmiyor çünkü kelimelerin size hissettirdikleri çok farklı olabilir.

İyi hissettiren kelimeleri işaretleyin.

İlk iki adımda yazdığınız kelimeleri bir daha okuyun ve size en iyi hissettirenleri ayırt edin. Hangi kelimeler eviniz gibi hissettiriyor? Hangileri size ilham veren, ayakları yere basan, huzurlu, enerji dolu veya desteklenmiş hissettiriyor? Bunlardan on tanesini daire içine alın. Bu kelimeler farklı duyguları dışavurmanıza yardımcı olabilir. Bazıları çok büyük kelimelermiş gibi gelebilir ancak onların kendi hislerinizle bağdaşmalarına izin vermelisiniz.

Kelimeler arasındaki bağlantıyı anlayın.

Bu adımda, seçtiğiniz kelimelerde bazı duyguların tekrar ettiğini fark edebilirsiniz. Sizi kendine çeken kelimelerin arasındaki bağ aslında sizin de kendi hislerinizle olan bağı sembolize ediyor. Bu noktada sizi en çok harekete geçiren 3 veya 5 kelimeye odaklanmalısınız. Unutmayın, arzu ettiğimiz temel duygulara ulaşmayı amaçlıyoruz.

Kelimelerinizi son kez seçin ve yazın.

İşte temelde arzu ettiğiniz hisleriniz karşınızda! Hissetmek istediklerinizin yazı olarak somut hale gelmesi onların daha da farkında olmanızı sağlıyor. Bu kelimeleri günlük hayatınızda kendinize hatırlatmanız, hayattaki hedeflerinize daha etkili şekilde ulaşmanıza da yardımcı olacaktır.

Arzu haritası yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

LaPorte, yukarıdaki adımları izleyen egzersizden sonra kendinizi dinlendirmenizi öneriyor. Amaçlarımıza yakınlaştığımız yollarımız kişiye özel ve benzersizdir. Arzu haritası yaparken dikkat etmemiz gereken noktaları bilmemiz, deneyimimizde bizlere daha kolay ve etkili bir kapı açılmasına yardımcı olabilir.

  • Kelimelere zaman verin. Seçtiğiniz kelimelerle olan bağınıza zaman geçtikçe dikkat edin. Eskisi kadar yankı uyandırmayanlar var mı? Hisleriniz akışkandır, gün geçtikçe değişebilir. Seçtiğiniz kelimeler sizlere uyum sağlamıyorsa bunu fark edin ve değiştirin.
  • Değişime açık olun. Arzu ettiğiniz duygular, büyüdükçe ve deneyimleriniz arttıkça değişebilir. Buradaki önemli nokta onları canlı tutmaktır. Zaman geçtikçe içsel dünyanızda arzu ettiğiniz hislere kulak vermeyi unutmayın.
  • Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Duygularınız sizden başka kimsenin değil. Etrafınızdaki diğer insanlar birçok şey istiyor olabilir, onları kendi amaçlarınız ve hislerinizle karşılaştırmayın. Herkesin deneyimi farklıdır, bu yüzden başkasından etkilenerek istediğiniz bir şey sizin hedeflerinize giden yolda işe yaramıyor olabilir.
  • Kelimelerin farkına varın. Notlarınıza yazın, buzdolabınıza asın, telefonunuzun ekranına koyun. Seçtiğiniz kelimeler hedefinize giden yolda size rehberlik ediyorlar ve bunları sürekli görmeniz harekete geçmenize yardımcı olabilir. Onları fark edin ve yolculuğunuza başlayın.


Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP