Gezegenimizin ve gezegende yaşayan her canlının yaşamına devam edebilmesinde iklimin önemli bir yeri var. Bu öneme dikkat çekebilmek için her yıl 15 Mayıs tarihi, Dünya İklim Günü olarak dünya çapında kutlanıyor. Bu özel gün, insanın doğaya verdiği zararları ve iklim değişikliğini merkezine alarak dünya dengesini nasıl korumamız gerektiği hakkında birçok hatırlatmayı da beraberinde getiriyor. İşte o hatırlatmalardan bazıları!

İlginizi çekebilir: Aktivist Paul Hawken ile Çevre Kirliliği ve İklim Değişikliği ile Mücadele

Atmosferdeki sıcaklık derecesi yükselmeye devam ederken…

Buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, sel, yangın ve kasırga gibi felaketler devam ederken göç, yoksulluk ve tarımın etkilendiği koşullar nedeniyle açlık gibi problemler de varlığını sürdürüyor. Tüm bunlar küresel ısınmanın etkileri olarak yalnızca biz insanları değil gezegenimizdeki tüm canlıları ciddi ölçüde etkisi altına alıyor.

Konuyla ilgili olarak, 2015 yılında düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda, küresel sıcaklık artışının 2 dereceden fazla olmaması gerektiği, hatta 1,5 dereceye geri çekilmesinin önemi vurgulanmıştı. Birçok ülke durumun ciddiyetini kabul ediyor, iklim aktivistleri de bu konuda dikkat çekmeye devam ediyor ancak alınan önlemler henüz yeterli seviyede değil ve risk ciddi ölçüde devam ediyor.

Ekosistemlerin, doğal habitatların ve insan popülasyonunun devamlılığı için küresel ısınmayla savaşmak şart. Peki ama nasıl?

1. Sürdürülebilir ulaşım araçları kullanın

Karbon emisyonlarının büyük bir kısmı ulaşım araçları nedeniyle ortaya çıkıyor. Uçak, araba, tren gibi araçlar çevreye yaydıkları zararlı gazlar nedeniyle iklim değişikliğinin kontrolden çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle; yürümeyi tercih etmek, bisiklet kullanmak, özel araç yerine toplu taşıma veya paylaşımlı araçtan yararlanmak büyük önem arz ediyor.

İlginizi çekebilir: Röportaj: Emine Aksoydan ile Sürdürülebilir Yaşam

2. Ağaç dikin

American Association for the Advancement of Science Konferansı’nda öne çıkan başlıklara göre, ağaç dikmek ve ormanların devamlılığını sağlamak küresel ısınmayla savaşmanın en etkili yolu. Çünkü ağaçlar, doğaya salınan karbondioksit gazını absorbe ederek atmosferdeki karbon seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor. Biyolojik çeşitliliği arttırmak ve ekolojiyi canlı tutmak açısından, ormanlara ve bitkilere gereken hassasiyeti göstermek gerekiyor.

3. Isınma yöntemlerinizi gözden geçirin

Enerji sarfiyatı ve elektrik kullanımı sera gazı emisyonlarına neden olan etkenler arasında. Doğalgaz, sıcak su kullanımı, lüzumsuz elektrik tüketimi gibi durumlar dünyanın enerji rezervlerini tüketirken küresel ısınmaya da ortam hazırlamış oluyor. Bu nedenle gereğinden fazla kullanıma her zaman karşı olmak, israftan kaçınmak, kömür gibi atmosferdeki karbondioksit oranını arttıran fosil yakıtların kullanımından uzak durmaya çalışmak, iklim krizini kontrol altına almaya katkı sağlıyor.

4. Daha az et tüketin

Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, çiftlikler dünyaya salınan sera gazının yüzde 14.5’ini oluşturuyor. Çiftliklerde beslenilen hayvanlardan özellikle sığır, kuzu, inek ve keçi türleri sera gazı üretimine neden olan hayvanlar arasında. Ayrıca bu yiyeceklerin ambalajlanması ve ulaştırılması gibi faktörler de iklim şartlarını negatif yönde etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle, olabildiğince az et tüketerek besin tercihlerini bitkisel gıdalardan yana yapmak çok önemli.

İlginizi çekebilir: Düşük Karbon Diyeti ve İklim Krizi

5. Sürdürülebilir ürünlere ve geri dönüşüme yatırım yapın

Kompost yapmak gibi yöntemlerle sadece ev atıklarınızın bile geri dönüştürülmesini sağlayabilir atmosfere salınan zararlı gazların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirsiniz. Tek kullanımlık ürünler yerine sürdürülebilir ürünler kullanmak, atık halinde geri dönüşüm yolunu seçmek, alışveriş tercihlerinizde “ihtiyaç kadar” anlayışını benimsemek hem daha fazla tüketimi önler hem de üretim aşamalarında harcanan enerjiden tasarruf edilmesini sağlar.

15 Mayıs Dünya İklim Günü ile birlikte, sürdürülebilir bir yaşamı tercih etmenin önemini hatırlayarak siz de iklim krizine karşı bireysel anlamda önlem alabilirsiniz.

Kaynak: Northwestern.edu, Conserve Energy Future, Lemonade





BLOOM SHOP