Hep hayalini kurduğumuz meyve sebze bahçesine sahip olmak, sabahları taze mahsuller toplamak ve kendimiz büyüttüğümüz sağlıklı meyve sebzelerin tadını çıkarmak için emekli olup kırsala yerleşmeyi beklememize gerek yok. Evlerimizde daha fazla zaman geçirdiğimiz ve daha fazla yemek pişirmeye başladığımız bugünler, kendi meyve sebze bahçemizi yaratmaya başlamak ve kendi hasatımızı tatmak için de oldukça elverişli. Marketten aldığınız meyve sebzelerin tohumlarını, köklerini ve çekirdeklerini kullanarak kendinize bir bahçe oluşturmaya hazır mısınız? İlk olarak evinizin en çok ışık alan camının önünü boşaltın ve küçük su dolu kaplar hazırlayın. İşte evinizde tohum, kök ve çekirdeklerden meyve sebze yetiştirmek için püf noktalar.

İlginiz çekebilir: Meyve Testi: Bir Kış Meyvesi Olsan Hangisi Olurdun?

Evde meyve sebze yetiştirmek için neleri kullanabiliriz?

1. Marul ve lahana

Yetiştirmesi nispeten basit olan marul ve lahananın yemediğiniz kahverengi olan sap kısımlarını 5 santim pay bırakarak kesin. Daha sonra kahverengi bölgesi suya girecek şekilde bir kaba koyun ve bu kabı evinizin güneş gören bir bölgesine yerleştirin. Suyu her gün veya 2 günde bir olacak şekilde değiştirin. Bu süreçte haftada birkaç kere yaprak kısımlarını da aşırı olmayacak şekilde bir sprey yardımıyla sulayın. 3-4 gün içinde köklerin geliştiğini ve yaprakların yeniden büyümeye başladığını göreceksiniz. Kökler ve yapraklar büyüdükten sonra sebzenizi toprağa ekebilirsiniz.

2. Kereviz

Tıpkı marul ve lahana gibi yetiştirmesi oldukça kolay olan sebzelerden bir diğeri de kerevizdir. Kendi kerevizinizi yetiştirmeye başlamak için kereviz sapının alt kısmını kesip az miktarda sıcak suyun içine sap kısmı yukarı gelecek şekilde koyun ve evinizin en çok güneş alan bölümüne yerleştirin. 1 hafta içinde üst kısmından yaprakların çıkmaya başladığını göreceksiniz. Bu noktadan sonra kerevizinizi toprağa transfer edebilirsiniz.

3. Avokado

Yemeye hazır olan avokadonuzun çekirdeğini çıkartıp temizleyin. Daha sonra üzerindeki kahverengi ince zarı nazikçe soyun. Soyduktan sonra elinizdeki çekirdeğe dikkatlice bakın ve 2 veya 3 tane olan boydan boya yarık çizgileri fark edin. Bu çizgilerin kesiştiği tepe noktasındaki çukur avokadonun bitkiden büyüdüğü yerdir.

Bu nokta yukarı gelecek şekilde ve boydan boya olan yarıkları zedelemeden 3 veya 4 tane kürdanı 45 derecelik açıyla çekirdeğe saplayın ve yarısına kadar suda kalacak şekilde bir kaba yerleştirin. Bu kabı sıcak ama direk güneş ışığı almayan bir noktada muhafaza edin.

Her gün su seviyesini kontrol etmeyi ve gerekirse su eklemeyi unutmayın. 1 ay sonra çekirdeğin yarıklarının ayrıldığını ve oradan bir kök verdiğini göreceksiniz. Kök 15 santim uzunluğuna ulaştığında yarısını kesip tekrar suya yerleştirin. Tepe noktasından yaprak çıkmaya başladığında çekirdeğin yarısı dışarıda kalacak şekilde toprağa ekebilirsiniz.

4. Kivi

Kivinin içindeki siyah tohumları nazikçe çıkartın ve dışındaki jelimsi meyve kalıntılarını temizlemek için suya koyun. Tohumun dışını saran meyve kalıntılarından ne kadar iyi arındırırsanız çimlenme süresi o kadar kısa olur. Yıkadıktan sonra tohumları kurulayın ve katlayarak ıslattığınız bir peçetenin üzerine yerleştirin. Tohumların üzerine de katlamadan ince bir kat daha peçete koyun ve tekrar ıslatın. Bunu hava almayacak bir şekilde buzdolabı poşetinin içine veya bir plastik kaba yerleştirin. 1 hafta içinde çimlenmeye başladığını göreceksiniz.

5. Ananas

Ananasın tepesindeki yaprak kısmını bir bütün olarak nazikçe meyvenin kendisinden sökün. Hafifçe sağa sola çevirerek kolayca çıkartabilirsiniz. Daha sonra alt kısımdaki yanlara bakan yaprakları beyaz bir kök ortaya çıkana kadar sökün. 2-3 gün kurumaya bırakın. Kurumuş sapı bir kap suya yerleştirin. Beyaz kök suyun içinde, tepedeki yapraklarsa suyun dışında kalmalı. Kabı aydınlık ancak direk güneş ışığı almayan bir noktaya koyun. 3 hafta içinde kökün oluşmaya başladığını göreceksiniz. Bu aşamadan sonra bitkinizi toprağa transfer edebilirsiniz.

6. Biberiye, fesleğen ve kekik

Taze dal şeklinde aldığınız biberiye fesleğen ve kekiği aynı şekilde büyütebilirsiniz. Sapın alt yapraklarını, tepe kısmında 3-4 tane kalacak şekilde kopartın. Sapın en altını yüzey alanını genişletmek için 45 derecelik bir açıyla kesin ve 1 kap suyun içine yerleştirin. Kestiğiniz kısımdan kökler oluşmaya başladıktan sonra kök hizasından toprağa ekebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evde İyi Hisset: 3 Adımda Baharı Evinize Taşıyın






BLOOM SHOP