Bahar mevsiminin kendini iyice göstermeye başladığı, güneşin daha da canlı parladığı ve havaların ısındığı bu günlerde sosyal mesafemizi korumaya devam ediyoruz. Bu süreçte ruhumuzu ve bedenimizi beslemenin en güzel yolu da evlerimizi, balkonlarımızı ve bahçelerimizi güzelleştirmekten geçiyor. Yaşam alanlarımızda yapacağımız ufak dekorasyon değişiklikleri ile zihnimizi ve ruhumuzu beslerken besin değeri yüksek taptaze kuruyemiş ve kuru meyvelerden oluşan Tadım Çiğ Kuruyemiş ve Kuru Meyveleri ile de bedenimizi besleyebiliriz.

İşte balkon, ev ve bahçelerinizde baharın cıvıl cıvıl ruhunu yaşamanızı ve doğayla yeniden bağ kurmanızı sağlayacak birkaç keyifli öneriyi listeledik.

İlginizi çekebilir: Evinize Baharı Getirecek İç Mekan Bitkileri

1. Zen dekorasyon

İçinde bulunduğunuz alanlar ruh haliniz üzerinde sandığınızdan çok daha büyük bir etkiye sahip. Renkler, dokular, kokular ve ışıklandırma ile kendinize ait, deyimi yerindeyse bir “Zen Alanı” yaratabilirsiniz.

Evinizin güneş alan bir camının etrafını zen alanı olarak belirleyebilirsiniz. Seçtiğiniz bu alana sizi iyi hissettiren doğal malzemelerden yapılmış ahşap süsler, evinizin enerjisini düzenlemek ve havasını temizlemek için paşa kılıcı ve aloe vera gibi iç mekan bitkileri, nem dengesini sağlayan tuz lambası, zihni dinlendiren palo santo tütsüsü, çiçeksi kokulara sahip soyalı mumlar ve sakinleştirici özelliği olan vanilya ya da lavanta uçucu yağı kullanabilirsiniz. Evinizi her gün düzenli olarak havalandırmak ise soluduğunuz havanın tazelenmesini sağlayacak.

Balkon veya bahçeniz için rahat oturabileceğiniz fakat hareket imkanınızı kısıtlamayacak bir oturma bölümü konumlandırabilir, açık havanın ve güneşin tadını farklı şekillerde çıkarabilirsiniz. Alanın genişliğine göre sallanan kanepe ve minderler de rahat bir köşe için yeterli olur.

Tercih edeceğiniz renklerin size huzur, sıcaklık ve mutluluk veriyor olmasına dikkat edin. Doğayı çağrıştıran renkler, yumuşak ve hava alan dokulardan minderler ve örtüler kullanmak sizi iyi hissettirecek. Doğal ahşap mobilyalar veya kaplamalar, bambu ürünler ve bitkiler ile balkon ve bahçelerinizde huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz.

2. Evde bahçecilik

Ağaçlar, çimenler ve bitkiler kısaca doğa insan ruhunu beslemenin en doğal ve basit yolu. Bir bahçeniz varsa kış sonrası ufak bir bakımla bitkileri canlandırmak ve yenilemek güzel bir başlangıç olabilir. Bahçenize sebze fidanları, meyve ağaçları ve çeşitli otlar ekerek sahip olduğunuz doğayı sağlıklı ve katkısız olarak yetiştirdiğiniz mahsullerle mutfağınıza da taşıyabilirsiniz.

Balkonlarda kendi doğanızı yaratmaksa sandığınızdan çok daha kolay! Alanınızın büyüklüğüne göre ağaçlar, çiçekler ve hatta bir sebze bahçesi bile konumlandırabilirsiniz. Henüz saksılarınız boşsa kaliteli bir toprak, tohum ve fide alarak işe başlayın. Sevdiğiniz çiçekler ve korkulukları saracak bir sarmaşık ile saksılardan oluşturduğunuz sebze bahçesi ihtiyacınız olan doğayı yaratmanız için yeterli. Balkonunuzda veya bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz iki sebze ve meyve önerimiz var.

Evde domates çimlendirme:

Organik ve olgun domatesi kalınlığı yarımşar santim olacak şekilde yatay dilimleyin. Dilimleri bir tepsinin üzerine yerleştirip yarım saat güneşin altında hafifçe suyunun buharlaşmasını bekleyin. Daha sonra domates dilimlerini bir saksı toprağa yine yatay şekilde yerleştirin ve üzerini ince bir tabaka toprakla örtün. Ardından sulayın. Bitkinin çimlenme sürecinde toprağın nemli kalması ve mümkün oldukça sıcak olması çok önemli. 10 gün içinde domateslerinizin çimlenmeye başladığını göreceksiniz. Çimlenen fideleri köklere zarar vermeden nazikçe ayırın ve yeniden toprağa ekin.

Evde avokado filizlendirme:

Yemeye hazır olan avokadonuzun çekirdeğini çıkartıp temizleyin. Daha sonra üzerindeki kahverengi ince zarı nazikçe soyun. Soyduktan sonra elinizdeki çekirdeğe dikkatlice bakın ve 2 veya 3 tane olan boydan boya yarık çizgileri fark edin. Bu çizgilerin kesiştiği tepe noktasındaki çukur, avokadonun bitkiden büyüdüğü yerdir. Bu nokta yukarı gelecek şekilde ve boydan boya olan yarıkları zedelemeden 3 veya 4 tane kürdanı 45 derecelik açıyla çekirdeğe saplayın ve yarısına kadar suda kalacak şekilde bir kaba yerleştirin. Bu kabı sıcak ama direk güneş ışığı almayan bir noktada muhafaza edin.

Her gün su seviyesini kontrol etmeyi ve gerekirse su eklemeyi unutmayın. 1 ay sonra çekirdeğin yarıklarının ayrıldığını ve oradan bir kök verdiğini göreceksiniz. Kök 15 santim uzunluğa ulaştığında yarısını kesip tekrar suya yerleştirin. Tepe noktasından yaprak çıkmaya başladığında çekirdeğin yarısı dışarıda kalacak şekilde toprağa ekebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Avokadonun Faydaları: Bilimsel Olarak Kanıtlanmış!

3. Doğada aktivite

Beden, zihin ve ruh dengesini sağlayabilmek ve bu dengeyi sürdürebilmek için doğada zaman geçirmek oldukça önemli. Dünyaya bağlı hissetmenizi sağlayan kök çakrasının aktive olması ve negatif enerjiden arınması için de etkili bir araç. Doğayı sosyal izolasyon süresinde de hayatınızda tutabilmek için toprakla ve bitkilerle ilişki içinde olmanız önemli.

Topraklanma terapisini farklı şekillerde uygulayabilirsiniz. Çıplak ayakla çamur ve çimen gibi doğal yüzeylerde yürümek sağlıklı bir şekilde enerjinizi atmanıza ve doğayla bağ kurmanıza yardımcı olur. Bir bahçeniz varsa günde 10 dakika bu uygulamayı yapmak kronik yorgunluk, kronik ağrı, depresyon, endişe ve uyku düzensizliğinize iyi gelir.

Bir diğer topraklanma sağlayan aktivite ise ağaçlara dokunmak. Ağacın gövdesine ellerinizle dokunarak negatif enerjinin vücudunuzu terk ettiğini hayal edin. İçinizde birikmiş olan tüm enerjinin ağaca aktarıldığına emin olduktan sonra ağaçtan yenilenmiş enerjiyi çektiğinizi tüm vücudunuzda hissedin.

İlginizi çekebilir: Doğayla Yeniden Kurulan Bağ: Orman Banyosu





BLOOM SHOP