22 Nisan Dünya Günü, 1970 yılından bu yana doğayı korumanın önemine dair farkındalık geliştirmek amacıyla dünya çapında kutlanıyor. Hava kirliliğinden küresel ısınmaya, kirletilen okyanuslardan karbon ayak izine birçok konuda çevreye karşı daha sorumlu olmamız gerektiğini hatırlatan bu özel gün için, bireysel olarak yapabileceğiniz 5 katkıyı sıraladık. Haydi, şimdi Dünya’ya minnet göstermemiz gerektiğini hatırlama vakti!

Yapılan araştırmalara göre Dünya, 4.543 milyar yaşında

Sağladığı kaynaklar ve üzerinde yaşayan milyarlarca insan düşünüldüğünde, Dünya Günü’nü sadece bir gün değil aslında her gün hatırlamak gerekiyor. İçinde bulunduğumuz Koronavirüs salgını sürecinde, insanların evlerinde vakit geçirmesine bağlı olarak doğada bazı önemli gelişmeler yaşandı. Karbon emisyonlarında azalma ve iklim kriziyle mücadelede umut verici gelişmeler ortaya çıktı. Bu da demek oluyor ki rutin yaşam standartlarımızla Dünya’nın aslında çok daha hızlı yaşlanmasına ve kaynaklarının zarar görmesine neden oluyoruz.

İşte bu nedenle, 22 Nisan Dünya Günü ile durumun ciddiyetini tekrar hatırlamak için, alışkanlıklarımız arasına dahil edebileceğimiz 5 duyarlı yöntemi listeledik.

1. Plastiği sınırlamak

İncelemelere göre, sadece Amerika’da aylık olarak 50 milyar plastik su şişesi çöpe atılıyor. Doğada yüz yıllarca kaybolmayan plastikler okyanusa, toprağa, gıdaya ve hayvan sağlığına ciddi ölçüde zarar vermeye devam ediyor.

Kullan at mantığındaki su şişesi, pipet, alışveriş poşeti, kahve bardağı ve diğer mutfak malzemelerini kullanmak yerine kendi “tekrar kullanılabilir” malzemelerinizi edinerek doğaya yeni plastik atıkları eklemeyi önleyebilirsiniz. Yeniden doldurulabilir su şişeleri, kahve ve çay mataraları, file veya bez alışveriş çantaları gibi birçok seçenek oldukça pratik ve artık her yerde karşınıza çıkabilecek derecede yaygın.

İlginizi çekebilir: Plastiksiz Temmuz: Plastik Gezegende Temiz Başlangıç

2. Enerji israfından kaçınmak

Şu anda evlerimizde olduğumuz için çok fazla araç kullanmasak da her gün trafiğe çıkan binlerce araba, yüzlerce kişiyi taşıyan uçaklar ve trenler gibi ulaşım sektöründe çok büyük miktarda enerji harcanmasına neden oluyor. Eğer toplu taşıma imkanı varsa giden bir araca binmeyi veya bisiklet, scooter kullanma alışkanlıkları edinmeyi yeniden hatırlamak gerekiyor.

Ulaşım haricinde evlerimizde tükettiğimiz elektrik, su ve doğalgaz da israf edilecek ölçüde kullanıldığında Dünya kaynaklarını tehdit ediyor. Sürekli el yıkadığımız bu dönemde lüzumsuz su kullanımından kaçınmalıyız ve aynı şekilde elektrik kullanımına da özen göstermeliyiz.

3. Organik ve yerel beslenmek

İşlenmiş ve paketli gıdaların üretiminde, ambalajlanmasında ve lojistiğinde önemli ölçüde enerji harcanıyor ve zararlı atıklar ortaya çıkıyor. İşlem görmüş ürünleri tüketmek ve dışardan yemek yerine, organik pazarlardan yiyecek alışverişi yaparak evde yemek pişirme alışkanlığı geliştirmek hem daha sağlıklı hem de çevreye karşı çok daha duyarlı. Yerel beslenmek ve mevsiminde gıdalar tüketmek gitgide devleşen hızlı gıda tüketimi sektörünü yavaşlatmaya yardımcı oluyor.

İlginizi çekebilir: İstanbul’daki Organik Pazarlar ve Marketler

4. Kompost yapmaya başlamak

Gıda atıklarınızı faydalı bir versiyona dönüştürmek sizin elinizde. Çöpe gönderilen yiyecek atıkları metan gazı salınımına neden oluyor, oysa bu atıkları komposta dönüştürmenin doğaya katkısı var. Kompost, gıda artıklarından meydana gelen bir gübre ve bu gübre toprağa karıştığında yetiştirilen sebze ve meyveler çok daha verimli bir şekilde yetişiyor.

İlginizi çekebilir: Organik Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır?

5. Bakım ve temizlik ürünlerini duyarlı alternatiflerle değiştirmek

Kullandığımız birçok kozmetik ürünü havaya, suya ve atıklarıyla toprağa karışarak doğa üzerinde etki bırakıyor. Aynı şekilde ev temizliğinde kullanılan yüksek kimyasal içerikli temizleyici ürünler de sağlığımızla birlikte Dünya’nın sağlığını da tehdit ediyor. İşe, bu ürünlerin yerine “yeşil” seçenekleri koyarak başlayabilir ve etiket okuyarak ürünlerin içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca evde geçirdiğimiz bu sosyal izolasyon süreci, kendi temizlik malzemelerimizi yapmayı öğrenmemiz için de oldukça iyi bir fırsat olabilir.

Kaynak: Besthealthmag, Global Citizen, Good Housekeeping






BLOOM SHOP