5 Eylül haftası Wellness sektöründe yaşanan gelişmeleri, öne çıkan trendleri ve ilgi çeken haberleri sizler için derledik. 


90’ların ünlü modeli Kate Moss kendi spiritüel yolculuğundan ilham aldığı Cosmoss isimli bir wellness markası kurdu.

Gençlik yıllarında ismi günümüz bütünsel sağlık anlayışına karşı çıkabilecek birçok negatif davranış ve trendle anılan Kate Moss, geçtiğimiz 10 sene içinde bambaşka bir yöne evrildiğini söylüyor. Artık bir bütünsel sağlık ve beslenme koçu olan, iyi olma halini önceliklendiren Moss bu değişimini de kendi içinde yaşadığı spiritüel değişime bağlıyor. Deneyimlerini yeni çıkardığı vegan, sürdürülebilir ve etik markası Cosmoss’a yansıtan Moss, 2 farklı mod yükselten çay karışımı, sprey kokular ve nice kişisel bakım ürünü sunuyor.

Kaynak: Cosmoss

Pakistan’ın üçte biri iklim krizine bağlı oluşan aşırı yağmurlar nedeniyle sel felaketi yaşıyor.

Bu sene iklim krizine bağlı yaşanan hava değişimleri Pakistan’ın muson sezonunun çok şiddetli geçmesine neden oldu. Ülkenin aşırı yağışlara dayanamayan üçte birlik bir bölümü günlerdir süregelen bir sel felaketi yaşıyor. Şu anda yaklaşık 1,100 kişinin hayatını kaybettiği, 33 milyon kişinin de hayatının olumsuz etkilendiği felaket çevresel krizlerin yıkıcı boyutunu ve aciliyetini gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yaptığı açıklamaya göre bu gibi felaketler acil iklim aksiyonuna geçilmezse her an, herhangi bir ülkenin başına gelebilir. Öte yandan Pakistan’ın iklim krizinde oynadığı payın da diğer ülkelere oranla çok daha düşük seyrettiğinin altını çizmek gerekiyor. Karbon salınımı ABD’nin salınım oranının sadece yüzde 1’i kadar olan Pakistan ve diğer gelişmekte olan ülkeler, iklim krizi mücadelesinin de ilk cephe hatları oluyor.

Kaynak: CNN

65 yaşından sonra her 6 kadından ve 11 erkekten birinde Alzheimer görülüyor.

Yapılan araştırmalara göre bilgisayarlı bilişsel eğitim (CCT) programları Alzheimer’a bağlı demansın ilk evrelerinde pozitif yönde iyileşmeler sağlayabiliyor. Nörologlar ve bilişsel psikologlar tarafından geliştirilmiş, bilimsel dayanaklı beyin sağlığı uygulaması Beynex de zihin egzersizleri ile hafıza, problem çözme ve görsel algı gibi farklı bilişsel yeteneklerini takip etmeyi amaçlıyor. Böylelikle bilişsel yetilerde herhangi bir azalma varsa önceden fark edilebiliyor, uzman desteği alınmasına yardımcı oluyor.

Kaynak: Tubitak, Beynex

İklim aktivisti olup hala uçak kullanabilir miyiz? Asıl suçlu bireysel aksiyonlar mı endüstrinin kendisi mi?

British Vogue’un çeşitli iklim aktivistlerine yönelttiği can alıcı soru: “Bir iklim aktivisti en yüksek karbon salınımına neden olan uçağa binmemeyi gerçekleştirebilir mi?” ile önemli bir tartışma başlatıyor. Soruya cevap veren iklim savunucuları ise dikkati bireysel aksiyonlardansa küresel endüstriye çekiyor. Bir kişinin uçağa binmesi ile iklim krizinin yaşanmadığını, küresel karbon salınımlarından asıl büyük şirketlerin ve ülke politikalarının sorumlu olduğunu belirten aktivistler tabi ki aşırı, gereksiz, keyfine uçuşları onaylamıyor. Herkese düşen sorumluluğun “Seyahati nasıl en çevre dostu şekilde gerçekleştirebilirim?” sorusunu araştırmak olduğunu, “yavaş seyahat”in önceliklendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynak: British Vogue

İskoçya, ihtiyacı olan herkese regl ürünlerinin ücretsiz karşılanacağını yasallaştıran ilk ülke oldu.

Başlangıçta İşçi Partisi Monica Lennon tarafından önerilen bu yasa, 2020’de İskoç Parlamentosu’ndan oy birliği ile geçti. Lennon ⁠“İskoçya ve dünya çapında şimdiden olumlu değişimler yaratan Regl Ürünleri Yasası’na öncülük etmekten gurur duyuyorum. Yaşam pahalılığı krizi devam ederken Regl Ürünleri Yasası politikacılar olarak insanların iyiliği için bir araya geldiğimizde nelerin başarılabileceğini gösteren bir umut ışığıdır.” cümlelerini kurdu.

Kaynak: Vice





BLOOM SHOP