“Tibet’in Gençlik Pınarı” adlı kitabı belki daha önce duymuşsunuzdur. Kitap, yaklaşık 2500 sene önce Tibet’te ortaya çıkan ve 5 hareketten oluşan bir egzersiz sistemini anlatıyor. 5 Tibet hareketi, Tibet yogası veya benzer isimlerle anılan bu egzersiz sistemi vücuttaki enerji merkezlerine, yani çakralara göre şekilleniyor.

Bu sistemde yapılan hareketler, insan vücudunda bulunan 7 temel enerji merkezinin eşit ve dengeli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Enerji merkezleri dengeli çalışmaya başlayınca da vücudun pek çok sistemi dengeye giriyor ve sonuç olarak da vücut fonksiyonları, enerji akışı ve yaşlanma sürecinin de dahil olduğu pek çok doğal süreç baştan düzenliyor.

2500 sene önce Tibetli keşişlerin geliştirdiği bu 5 hareketten oluşan egzersiz sistemi her hareketin 21 kere tekrar edilmesini öneriyor. Doğru şekilde uygulandığı zaman fiziksel, zihinsel ve ruhsal pek çok fayda sağlıyor ve kişiyi içindeki gençlik pınarıyla buluşturuyor.

Gençlik pınarı “5 Tibet Hareketi”nin faydaları

Bilimsel olarak yeterli araştırma ve dolayısıyla bulgu olmasa da bu sistemi uygulayan ve araştıran kişiler insan vücudu üzerindeki olumlu etkilerinden bahsediyor. Bu etkiler:

  • Eklem ağrılarını azaltması
  • Güç ve koordinasyonu geliştirmesi
  • Dolaşımı desteklemesi
  • Endişe ve kaygıyı gidermesi
  • Uykuyu düzenlemesi
  • Enerjiyi arttırması
  • Sindirimi düzenlemesi
  • Esneklik vermesi
  • Gençleştirmesi

ilginizi çekebilir: Yoga Anksiyeteye İyi Gelir Mi? Bilimsel Çalışmalarla Yoganın Faydaları

5 Tibet hareketi

Bu sistemi uygularken her hareketi 21 kere tekrar ederek başlamanıza gerek yok. Hatta zamanla arttırmanız ve vücudunuzu fazladan strese sokmamanız daha bile iyi. İlk hafta her hareketi 3 kere tekrar ederek başlayabilir ve alıştıkça tekrar sayınızı arttırabilirsiniz.

Hareket 1

Ayakta dik bir şekilde durarak kollarınızı yer ile paralel olacak şekilde iki yana açın ve avuç içlerinizi yere doğru çevirin. Ayaklarınızı kalça genişliğinde birbirinden ayırın ve saat yönünde dönün. Kendi etrafınızda attığınız her tur bir tekrar demek. İlk başlarda ne kadar yapabilirseniz o kadar yapın ve zamanla arttırın.

Hareket 2

Sırt üstü yere uzanın ve kollarınızı vücudunuza bitişik bir şekilde kalçanıza doğru uzatın. Nefes alırken bacaklarınızı ve başınızı yerden kaldırın. Nefes verirken başınızı ve bacaklarınızı tekrar yere koyun ve ilk pozisyonunuza geri dönün. Her kaldırıp indirme bir tekrar demek. İlk başlarda ne kadar yapabilirseniz o kadar yapın ve zamanla arttırın.

Hareket 3

Dizlerinizin üzerine çökün ve arasını omuz genişliğinde açın. Avuç içlerinizi kalçanıza yerleştirin, nefes alırken nazikçe başınızı geriye doğru yatırın ve göğsünüzü iyice açın. Nefes verirken tekrar başınızı öne doğru getirin ve başladığınız dik pozisyona dönün. Başınızın bir kere geriye yatıp öne gelmesi bir tekrar demek. İlk başlarda ne kadar yapabilirseniz o kadar yapın ve zamanla arttırın.

Hareket 4

Yere dik bir şekilde oturun ve bacaklarınızı dümdüz uzatın. Ellerinizi kalçanızın yanına yere koyun ve parmaklarınız ayaklarınızın yönünü gösterdiğine emin olun. Nefes alırken vücudunuzu yerden kaldırın, ayaklarınız ve ellerinizle kendinizi destekleyin ve dizlerinizi kırarak ters masa pozisyonunu alın. Nefes verirken başladığınız pozisyona geri dönün. Masa pozisyonunu alıp tekrar yere oturmanız bir tekrar demek. İlk başlarda ne kadar yapabilirseniz o kadar yapın ve zamanla arttırın.

Hareket 5

Harekete yere bakan köpek pozunda başlayın ve nefes alarak yukarı bakan köpek pozuna geçin. Daha sonra nefes vererek ilk pozisyonunuza yani yere bakan köpek pozuna geri dönün. İlk başlarda ne kadar yapabilirseniz o kadar yapın ve zamanla arttırın.

İlginizi çekebilir: En Sevdiğiniz Yoga Pozu Karakterinizi Ele Veriyor





BLOOM SHOP