Bütün bir sene boyunca iple çektiğimiz yaz tatili dönemi nihayet geldi. Peki tatildeyken sağlıklı beslenme düzenimizden vazgeçmemek için nelere dikkat etmeli? Öyle bir denge kuralım ki ne tatil keyfimize gölge düşürelim ne de sınırsızca yiyerek ipin ucunu kaçıralım. 

İşte bu dengeyi kurmanıza yardımcı olabilecek 8 ipucu!

1. Seyahate çıkarken yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın 

Yolculuk esnasında tüketmek üzere sağlıklı ev yapımı atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Seyahat öncesinde yapacağınız ufak bir atıştırmalık hazırlığı ile tatil boyunca ölçüyü kaçırmadan ani açlık krizlerinin de önüne geçebilirsiniz.

Hurmalı ve çiğ kuruyemişli enerji topları, çiğ kuruyemiş ve kuru meyve çeşitleriyle hazırlayacağınız granola, rafine şekersiz kurabiye, glütensiz poğaça ya da hafif bir sebzeli sandviç yola çıkarken yanınıza almak isteyebileceğiniz sağlıklı atıştırmalık seçenekleri arasında yer alabilir. 

2. Açık büfeyi avantaja dönüştürün 

Tabağınızın büyük bir kısmını salata ile doldurmak, öğünlerinizi hafif tutma niyetiniz varsa işinizi çok kolaylaştıracaktır. Kalan kısmını et/ balık, sevdiğiniz sebze yemeği ve meze çeşitleriyle doldurduktan sonra aç kalmayacağınızdan ve aynı zamanda yediklerinizden keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz.  

3. Atıştırmalıklarınızı planlayın

Tatilde özellikle yüzme sonrası yemek yeme ihtiyacınız varsa çantanızda hazır bulunduracağınız çiğ badem, ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju gibi çiğ kuruyemiş seçenekleri ve kuru meyveler ara öğünlerinizde sağlıksız abur cuburlara yönelmemeniz için kalkan görevi görecekler. Çiğ kuruyemişler aynı zamanda tatil döneminde ihtiyacınız olan mineral ve enerjiyi yerine koymanıza da destek olacak.

4. Hafif tatlıları tercih edin  

Şerbetli tatlılar yerine hafif tatlılara yönelmek ve tatlınızı sevdiğiniz biriyle paylaşıp porsiyonunuzu küçültmek iyi bir fikir olabilir. 

5. Seçici olun, keyif alın 

Tatil süresince şu mottoyu hatırlayın: Seçici ol, keyif al! 

Açık büfede göz kamaştıran ama sıradan tadıyla sizi hayal kırıklığına uğratan her yemeği yemek yerine seçici olup gerçekten sevdiğiniz, merak ettiğiniz ya da size ilginç gelen yiyecek ve içecekleri tercih edin. 

Diğer taraftan, sağlıklı beslenmeyi bir takıntı haline getirip kendinizi lezzetli yemeklerden de mahrum etmeyin. Keyif alın. Bu ikisi arasındaki dengeyi gözetin. 

6. İçecekleri farkındalıkla seçin

Öğünlerinizi sağlıklı seçeneklerden oluşturmada çok başarılı olduğunuz halde, dehidrasyona uğradığınız sıcak havada ilk gördüğünüz buz gibi şekerli içecek gözünüzü döndürebilir. Bunu aşmanın ilk adımı elbette bol bol su içmek. Su mataranızı gittiğiniz her yere taşıyın.

Su dışındaki içecekleriniz konusunda da temkinli olun. Boyalı ve şekerli seçeneklerdense maden suyu veya ayran gibi içeceklere yönelmeyi tercih edebilirsiniz.

7. Yediklerinizden çok, yaptıklarınıza odaklanın

Tatillerden geriye kalacak olan şey aslında yedikleriniz değil, biriktirdiğiniz anılar olacak. Her ne kadar yemek konusu tatilin çok büyük bir parçasını oluştursa da, odak noktanızın aslında aile ve arkadaşlarınızla geçirdiğiniz neşeli ya da huzurlu anlar olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz.  

Sevdiklerinizle birlikte yapabileceğiniz fiziksel aktiviteler planlayın.

Mesela bulunduğunuz doğayı beraber keşfedin. Önceden programını yaptığınız küçük bir sabah yürüyüşünün ve o yürüyüşte sevdiklerinizle beraber keşfettiğiniz büyülü manzaranın tadını çıkarın. 

8. Suçluluk hissetmeyin 

Bir süredir düzene oturduğunu düşündüğünüz sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızın tatil boyunca sekteye uğramasından endişe ediyor olmanız çok normal. 

Fakat bunun bir detoks kampı değil, bir rahatlama ve kendini ödüllendirme dönemi olduğunu hatırlamak da eşit derecede önemli.

Tatilin ilerleyen günlerinde planladığınızdan daha çok porsiyon tüketirseniz ya da düşündüğünüzden daha sağlıksız beslenirseniz kendinizi bunun için ayrıca strese sokmayın. Suçluluk duygusu ve stres, size yediklerinizden daha fazla zarar verebilir. 

Tatilden dönüşte dengeyi kurabileceğinizin bilincinde olarak kendinize alan açmayı ihmal etmeyin. 

Tadım’ın çiğ kuruyemişleri ve kuru meyveleri, tatil boyunca uzun süre tok kalmanızı sağlarken ipin ucunu kaçırmanıza engel olup plaj çantanızın da vazgeçilmezi olacaklar.

Keyifli tatiller!



Burcu Babayiğit

1988 yılında doğan Burcu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bölümün yüksek lisans programından mezun oldu. 2019 yılında doktora sürecindeyken, ODTÜ’deki görevinden istifa ederek Zeynep Aksoy ve David Cornwell ile Temel Yoga Uzmanlık Programını tamamladı ve yoga eğitmenliğine...



BLOOM SHOP