Instagram @cosmiceden

Kocaman bir fil boyutundaki serçenin, pencereye çarpmak üzereyken aniden göğe doğru yükseldiğini düşünün. Ağaçların gökyüzüne bulutların yüksekliği kadar uzandığını veya yoldan geçen iki katlı otobüsün sadece bir yavru kedi boyutunda olduğunu hayal edin. Bu tarz düşler kurmak belki eğlenceli gelebilir kulağa. Fakat bir yanlışlık olduğunu da fark etmişsinizdir. İşte bu farklı algının sebebi, nörolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilen Alice Harikalar Diyarında Sendromu ya da bilinen diğer adıyla Gulliver Sendromu.

İlginizi çekebilir: Sahtekar Sendromu: Kendinizi Yetersiz Mi Hissediyorsunuz?

Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Alice Harikalar Diyarında Sendromu çoğunlukla çocukluk döneminde görülür. Ancak 20’li yaşlarda yavaş yavaş kaybolduğu gözlemlenmiştir. Bu rahatsızlıkta cisimleri, olduğundan kat kat daha büyük görmeye makropsi, cisimleri olduğundan çok daha küçük görmeye ise mikropsi adı verilir. Sendromda, algı ve bakış açısının yeri çok önemlidir, tüm hastalık bu ikisi arasında döner. Birey nesneleri olduğundan daha yakın veya olduğundan daha uzak görebilir.

Sendrom ismini tahmin edeceğiniz üzere Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında kitabından alır. Birçok kaynağa göre romanın yazarı da bu hastalığa sahiptir, kendi algısında yaşadığı bozulmaları hikâyeleştirmiştir. Sendromu gözlemleyen ilk psikiyatrist ise Dr. John Todd’dur.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu neden olur?

Antidepresan ilaç kullanımında, çok fazla stres halinde, migren ataklarında, epilepside veya kişinin beyin tümörü varlığında ortaya çıkabilir. Yine de yapılan çoğu çalışmada bu rahatsızlığın neden olduğu hakkında belirgin bir bulguya rastlanılmamıştır.

Ailenizde bu hastalığı yaşayan veya migreni olan biri var ise sizde de görülme olasılığının olabileceğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Tanıyı koymak, algısal bir bozukluk olduğu için radyolojik görüntüleme (örneğin MR, EEG gibi) işe yaramadığından çok zordur.

Bu sendrom, beyindeki ‘çevresel algıları düzenleyen’ parietal lob kısmında yaşanan anormal aktivitelerin sonucu meydana gelir. Kişinin gözüyle ilgili bir hastalığı yoktur veya bu psikolojik bir rahatsızlık değildir.

İlginizi çekebilir: Alice Herz Sommer’in İlham Veren Hikayesi

Alice Harikalar Diyarında Sendromu belirtileri

Kişi, sesleri olduğundan daha farklı duyabilir. Mesela hasta normal seslerden çok doğanın kendine özgü seslerinin duyduğunu söyler. Hastanın görsel algıları bozulabilir, hatta dokunma duyusunda bozukluklar bile meydana gelebilir. Örneğin kişi kaya gibi sert bir cisme dokunduğunda, kadife gibi yumuşak bir cisme dokunduğunu hissedebilir. Ayrıca kişide zaman algısı da bozulur. Onlar için zaman bazen çok yavaş ilerler, bazense ışık hızı gibi çok çabuk geçer.

Kendi vücudunda veya başkalarının vücudundaki imajları farklı algılayabilir, en sık görülen belirtilerden bir tanesidir. Kişi bir anda kulaklarının, ellerinin veya burnunun büyüdüğünü, bacaklarının uzadığını düşünebilir. Bununla birlikte bireyler, başka cisimlerin büyüklüklerini ve uzaklıklarını yanlış olarak algılarlar.

Sendromun belirtilerinin genel olarak gece ortaya çıktığı görülmüştür. Kişinin yaşadığı deneyim birkaç dakika sürebilir, bazı çalışmaların sonucuna göre yarım saate kadar varan deneyimler olduğu bilinmektedir. Uzmanlar bu hastalığın tedavisi için en güvenli yöntemin dinlenmek ve meditasyon yapmak olduğunu söylemektedir.

Belirtiler kafa karıştırıcı olsa da aslında tehlikeli değildir fakat kişide korku ve panik hali oluşturur. Birey yaşadığı deneyimi başkaları ile paylaşırsa, hastalıkla başa çıkabilme olasılığı yükselir.

Psikolog Dilan Kardelen Cenk

1994 yılında Üsküdar’da doğan Dilan, Maltepe Üniversitesi’nde İngilizce Psikoloji eğitimi gördü. Daha sonra Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji eğitimini tamamlayıp uzmanlığını aldı. Bu süreçlerde birçok seminer, workshop ve eğitim programlarına katılıp terapi ekollerini inceledi ve NP İstanbul Beyin Hastanesi ve Metin Sabancı Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda stajlarını tamamladı. Şu anda Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünde mesleğine devam ediyor. 





BLOOM SHOP