Instagram @Food52

Yaz aylarında antioksidan özelliğe sahip mevsimsel yiyeceklerin sayısı artar. Mesela sıcak havalarda içimizi serinleten, likopen deposu karpuz (*) ve leziz antioksidan kaynağı taze kırmızı meyveler (**) öğünlerimize hem lezzet hem de bol bol şifa katarlar. Peki ya eklendiği her yemeğin tadının iki kat artmasına yardımcı olan antioksidan bitkiler ve baharatlar?

Şifalı bitkilerin sağlık aşılayıcı gücünü keşfetmek ve hangi çeşitlerinin vücudunuza pozitif etkilerde bulunduğunu öğrenmek istiyorsanız, sizler için 5 önerimiz var.

1. Fesleğen

Fesleğen baharatı, içerisindeki linalol ve kafur gibi pek çok bitkisel kimyasal sayesinde vücudun genel sağlığına birçok fayda sağlar. Yapılan araştırmalar, fesleğenin kan şekerini dengelediğini, bağışıklık sistemini desteklediğini, strese ve anksiyeteye karşı savaştığını, hafızayı güçlendirdiğini ve diş sağlığını koruduğunu ortaya koyuyor.

Fesleğen, ferahlatıcı tadı ve güzel kokusuyla birçok sebze ve meyveye lezzet katar. Özellikle İtalyan mutfağında pesto sosunun ana malzemesi olarak kullanılarak en çok sevilen soslar arasında yerini alır.

2. Nane

Yapılan araştırmalara göre taze nane; bağırsak problemlerine, sindirime, hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir. Taze nane yapraklarından yapılan bitki çayları grip, soğuk algınlığı, sindirim problemleri gibi pek çok sağlık durumuna olumlu etkilerde bulunuyor.

Çoğu kültürde, yaz aylarında buzlu serinletici içeceklerdense taze nane yapraklarıyla hazırlanan bitki çaylarının harareti daha fazla aldığına ve bedeni rahatlattığına inanılıyor. Salatalara, sebzelere, meyvelere, hayvansal gıdalara çok yakışan nane çoğu insan tarafından sıklıkla tercih edilen antioksidan bitkiler arasında!

3. Dereotu

Yemeklerin yanında servis edilen veya üzerine serpiştirilen, salatalarda lezzet arttıran, çorbalara tat veren dereotu değeri çok fazla anlaşılamamış bitkiler arasında. Yapılan araştırmalar, dereotunun güçlü bir anti-enflamatuar olduğunu kanıtlıyor. Özellikle de sağlıklı yağlarla tüketildiğinde anti-enflamatuar gücü artıyor ve vücudunuza şifalı bir koruma kalkanı oluşturmaya yardımcı oluyor.

İlginizi çekebilir: Anti-İnflamatuar: Son Dönemin En Popüler Diyeti ile 2 Lezzetli Tarif

Akdeniz mutfağında zeytinyağı ile tüketilen deriotu; salatalara, soslara, zeytinyağlı yemeklere çok yakışıyor ve hayvansal gıdaların marine edilmesinde de bolca kullanılıyor.

4. Taze soğan

Taze soğan; yapısı ve tadı itibariyle soğan ve sarımsak grubunda yer almasının yanı sıra şifalı bitkiler kategorisine de dahil olarak bütünsel sağlık için pek çok yarar sağlar. Taze soğanın sarımsak gibi, anti-enflamatuar özellikler gösterdiği ve sindirim sistemine katkı sağladığı araştırmalarca ispatlanmış durumda.

Antibakteriyel özelliğiyle de vücudu mikrop ve bakterilere karşı korumaya katkı sağlıyor. Salatalarla, ana öğünlerle ve yumurtayla lezzetli bir uyum yakalayan taze soğanı beslenme düzeninize daha sık dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

5. Kekik

Akdeniz mutfağının çok sevilen baharatlarından biri olan kekik, antiseptik özelliği ile anti-enflamatuar özellik taşıyan bitkisel tatlandırıcılardan bir tanesi. Vücutta antioksidan etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, ağız ve diş sağlığını korur, kenevir yağı faydalarıyla benzerlik göstererek vücut için pek çok anlamda katma değer yaratır.

İlginizi çekebilir: Son Zamanların Popüler Tedavi Yöntemi Kenevir Yağı Nedir?

Salata ve makarna soslarında, et ya da tavuk gibi hayvansal ürünlerde, sebze sotelerinde sıklıkla tercih edilen kekik çok sevilen baharatlar arasında yerini alır.

Kaynak: Mindbodygreen

(*) https://agresearchmag.ars.usda.gov/2002/jun/lyco

(**) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5890122/





BLOOM SHOP