Aralık ayında farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olacak, minimalist yaşam düzeninden iradeyi terbiye etmeye, ekran bağımlılığından verimli çalışmaya kadar pek çok konu hakkında kendinizi geliştirebileceğiniz kişisel gelişim kitapları listesini sıraladık!
İstif Çağı – James Wallman
“Tıpkı çok fazla yemek yemenin ve çok az egzersiz yapmanın insanın fiziksel sağlığı ve genel olarak toplum sağlığı için kötü olması gibi, çok fazlasına sahip olmak ve çok az şey yapmak kişinin zihinsel sağlığı ve ulusumuzun genel refahı için zararlıdır. “
Rayn Nicodemus isminde bir kişinin kendini test etmesini konu ederek başlayan “İstif Çağı”, bu testin ayrıntılarını vererek minimalizm konusuna değiniyor. Test, Nicodemus’un tüm eşyalarını kolilere kaldırmasını ve ihtiyaç duyduğu zaman ihtiyacı olan eşyayı koliden çıkartarak kullanmasını ele alıyor. 6 ay boyunca 20 eşyadan fazlasını koliden çıkartmayan Nicodemus bu kişisel deneyimi ile ne kadar çok eşya arasında kaybolduğumuzu ve etrafımızda ihtiyaç duyduğumuzdan çok fazlasını barındırdığımızı görmemizi sağlıyor.
Kitap, içindeki 20 soruluk test ile okuyucunun eşyaların içinde boğulup boğulmadığını test ediyor. Wallman, iyi bir yaşam sürmek için minimalizmi izlenilmesi gereken yegâne yol olarak göstermekten ziyade harcanan paranın geçirilen zamanın kalitesine ne denli etki ettiğine bakılarak yaşamanın işlevsel bir çözüm olacağını söylüyor.
İlginizi çekebilir: Daha Basit, Anlamlı ve Mutlu Bir Hayat: Minimalizm
Daha Çok Ateş Daha Çok Rüzgar -Susanna Tamaro
“Umursamazlık kanseri bütün derin duyguları kemirmiş.”
Susanna Tamaro ile genç bir kızın hayali mektuplaşması şeklinde kurgulanan kitap, Tamaro’nun genç kızın hayat içinde zorlandığı konularda verdiği tavsiyeler üzerine temelleniyor. Tamaro, insanların üstün yargılayıcı tavrı, olaylar karşısındaki umursamazlıkları, kıskançlık ve sevgisizlik gibi konuların psikolojik ve sosyolojik sentezlerini yapıyor mektuplarda. Genç kıza, kendi duygularını, kendi iç dünyasını keşfetmesini fakat bunu yaparken acı çekmekten, sıkıntı duymaktan korkmamasını öğütlüyor. Tamaro bunu kendi kişisel deneyimleri ışığında yaparak okuyucuya kendi iç dünyasının kapılarını da aralıyor.
Kitabın isminde bulunan “ateş” ve “rüzgar” metaforları sevgiyi ve ruhu temsil ediyor ve ancak bu ikisi birleştiğinde yaşam içindeki demir parmaklıkların aşılabileceği söyleniyor.
İrade Terbiyesi – Jules Payot
“Bir fikrin veya bir duygunun içimizde canlanması ve yerleşmesi için samimi olması, devamlı olması ve tekrar etmesi gerekir.”
Cemil Meriç’in “Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” dediği “İrade Terbiyesi”, başarı için nihai gerekliliğinin iradenin eğitimi olması gerektiğini savunuyor. Payot, bu kitabında çalışma hayatı ile ilgili akıllardaki tüm soruları cevaplıyor, tembellikle nasıl mücadele edileceğini, isteksizliğin nasıl yenileceğini, irade zayıflıklarının nasıl çözümleneceğini anlatıyor.
Dijital Minimalizm – Cal Newport
“Dünyanın öbür ucundaki arkadaşlarıyla irtibatta kalmak için Facebook’a üye olmuşlardı, fakat nihayetinde masanın öbür ucundaki arkadaşlarıyla bölünmeden, dolu dolu sohbet edemeyecek halde buldular kendilerini.”
Reklam ve pazarlamanın petrol çıkartmaktan çok daha değerli hale geldiğinden bahseden Newport, ekran bağımlılarının hayatta neler kaçırdıklarına değinerek yeni dönemin gerçeklerini adeta okuyucunun yüzüne çarpıyor. Dijital temizlik için ne yapılması gerektiğine dair yollar sunan Newport, bu temizlik sürecinde pragmatik kaygılar ile elemeler yapmak gerektiğinden bahsediyor. Yazar, sürekli bir bağlantı halinde olup nasıl hala mutsuz hissettiğimize dair bazı açıklamalar da getiriyor.
İlginizi çekebilir: Dijital Detoks: Oturumu Kapatın